Ικανοποίηση εκφράζει η ελληνική διπλωματική αποστολή από το κλίμα που επικράτησε στις συνομιλίες που έγιναν χθες στην Τρίπολη της Λιβύης. Ο πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα, επέδειξε, σύμφωνα με πληροφορίες, διάθεση συνεργασίας με την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τον διάλογο για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών και διμερή ζητήματα, όπως η ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.

Διαβάστε: Η σημασία της επίσκεψης Γεραπετρίτη στην Τρίπολη της Λιβύης: Τι συμφωνήθηκε για το Μεταναστευτικό και την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών

Ωστόσο, «αγκάθι» παραμένει το τουρκολυβικό μνημόνιο, καθώς ο Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα δεν φάνηκε να υποχωρεί και κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για τις κινήσεις του, μεταθέτοντας στο μέλλον οποιαδήποτε συζήτηση πάνω σε αυτό, παρότι η ελληνική πλευρά, ευθυγραμμισμένη με τη διεθνή κοινότητα, το απορρίπτει ως άκυρο και παράνομο.

Γεραπετρίτης: Η αποτίμηση της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών στη Λιβύη

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, υποστήριξε ότι η Ελλάδα επιδιώκει να επιλύσει κάθε ζήτημα οριοθέτησης θαλάσσιων ζωών με γειτονικές χώρες, σύμφωνα πάντα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον.

Σχετικά με τη ρηματική ανακοίνωση της Λιβύης στον ΟΗΕ, διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης υποστήριξε πως η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα βάσει του Διεθνούς Δικαίου και δεν ενεργεί εις βάρος τρίτων σε ό,τι αφορά την προκήρυξη του διαγωνισμού για έρευνες εξόρυξης υδρογονανθράκων στα δύο οικόπεδα νοτίως της Κρήτης, η οποία, να θυμίσουμε, στάθηκε αφορμή για την αντίδραση της Λιβύης.

Κατανόηση, όμως, φαίνεται ότι υπήρξε στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, αφού συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεννόηση ως προς τον έλεγχο χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων. Μάλιστα, η λιβυκή πλευρά ζήτησε για το θέμα αυτό τη συνδρομή της Ελλάδας τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Αργά χθες το απόγευμα εκδόθηκε και ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης, στην οποία αποτυπώνεται το θετικό κλίμα της συνάντησης. Όπως αναφέρεται: «Η επίσκεψη σηματοδοτεί την έναρξη ανανεωμένων προσπαθειών για την ενίσχυση της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν σε διμερή ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της περιφερειακής σταθερότητας, της οικονομικής συνεργασίας και του διπλωματικού συντονισμού».

Πρέπει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη του κ. Γεραπετρίτη στην Τρίπολη ήταν η πρώτη που έγινε έπειτα από τρία χρόνια. Πραγματοποιήθηκε σε μία ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο λόγω των συγκρούσεων στις περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα και κάτω από την ισχυρή αμφισβήτηση της πρωθυπουργίας του Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα, που χάνει συνεχώς τα ερείσματά του ακόμη και απέναντι στην Τουρκία. Υπό το πρίσμα αυτό, αυξημένο ρόλο φαίνεται να έχει η κυβέρνηση της Ανατολικής Λιβύης, με τον στρατάρχη Χαφτάρ να μην έχει ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με την επικύρωση ή μη του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου και κρατώντας τη στρόφιγγα του Μεταναστευτικού στα χέρια του.