Κυβερνητική αντεπίθεση σε τρεις άξονες: Λύσεις με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, στρατηγικά βήματα στα εθνικά και επανεκκίνηση επισκέψεων - Τα ανοιχτά μέτωπα έως τη ΔΕΘ
Περιοδείες του πρωθυπουργού και επαφή με την κοινωνία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το Μέγαρο Μαξίμου αναπτύσσουν τριπλή στρατηγική για το ΟΠΕΚΕΠΕ, τις περιοδείες και την εξωτερική πολιτική ενόψει ΔΕΘ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το Μέγαρο Μαξίμου κινούνται σε τρεις στρατηγικούς άξονες για την κυβερνητική αντεπίθεση, με στόχο να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα έως τη ΔΕΘ. Εκεί όπου μέσω των εξαγγελιών και του κοινωνικού πακέτου θα επανακαθοριστούν οι κυβερνητικές προτεραιότητες και θα καθοριστεί ο οδικός χάρτης με ορίζοντα τις επόμενες εθνικές κάλπες.
Τα κύρια επιτεύγματα της εξωτερικής πολιτικής περιλαμβάνουν:
Στόχος είναι να εντοπιστούν τα προβλήματα στο σύστημα των αγροτικών ενισχύσεων, χωρίς να ξεγράφει τις δικές της ευθύνες αλλά παράλληλα δίχως να αγνοεί και τις διαχρονικές ευθύνες των άλλων κυβερνήσεων για τις παθογένειες του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Παράλληλα, σχετικά με την πιθανότητα παραγραφής των αδικημάτων που αφορούν τον Μάκη Βορίδη μετά τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση τονίζει ότι δεν υπάρχει ζήτημα αποσβεστικής προθεσμίας. «Τα κόμματα της αντιπολίτευσης όπως το ΠΑΣΟΚ, τα οποία κόπτονταν για την "παραγραφή", είχαν πάνω από 20 ημέρες στη διάθεσή τους και ακόμα περιμέναμε ή περιμένουμε την πρότασή τους», υπογράμμισαν συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Με την κυβέρνηση να παίζει με ανοιχτά χαρτιά στο ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ κλείνει και ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας, ο οποίος παραλίγο να αναπτυχθεί στο εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης. Αυτό θα ξεκινούσε αναπόφευκτα στο ενδεχόμενο αποδοχής της πρότασης για Προανακριτική, δεδομένης και της δυσαρέσκειας αρκετών στελεχών για την προσπάθεια της αντιπολίτευσης να «ποινικοποιήσει» την πολιτική ζωή.
Το μέτωπο του ΟΠΕΚΕΠΕ και η μεταφορά αρμοδιοτήτων
Σε πρώτη φάση, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να κλείσει το μέτωπο του ΟΠΕΚΕΠΕ, έχοντας παραδεχτεί την αποτυχία στη διαχείριση των προβλημάτων του Οργανισμού. Η στρατηγική επικεντρώνεται στη μεταφορά των αρμοδιοτήτων στην ΑΑΔΕ, αντιλαμβανόμενοι ότι είναι απολύτως λογικό να περιμένουν από την κυβέρνηση τη διαλεύκανση της υπόθεσης των παράνομων επιδοτήσεων. Η κοινωνία αναμένει την επιστροφή των «κλεμμένων» και το οριστικό τέλος στα φαινόμενα αδιαφάνειας και αναξιοκρατίας που χαρακτήριζαν τον ΟΠΕΚΕΠΕ.Περιοδείες του πρωθυπουργού και επαφή με την κοινωνία
Δεύτερον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιάνει ξανά το νήμα των περιοδειών, με στόχο τη βελτίωση της επαφής με την ελληνική κοινωνία και την προώθηση του κυβερνητικού έργου, ξεκινώντας από την Ευρυτανία. Σημαντική θέση στην κυβερνητική στρατηγική πέραν της παραγωγής έργου έχει και η «διαφήμισή» του. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός πυκνώνει την παρουσία του στην επικράτεια, προκειμένου να συνομιλεί άμεσα με την κοινωνία και να μεταφέρει το κυβερνητικό μήνυμα.Εξωτερική πολιτική: Τα επιτεύγματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Τρίτον, η εξωτερική πολιτική αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα επιχειρήσει να εμπεδωθεί από την κοινωνία πως είναι αυτή που, χωρίς τυμπανοκρουσίες και πομπώδη λόγο, έχει καταφέρει να μεγαλώσει ουσιαστικά την Ελλάδα όσο καμία άλλη τα προηγούμενα χρόνια.Τα κύρια επιτεύγματα της εξωτερικής πολιτικής περιλαμβάνουν:
- Τα εξοπλιστικά προγράμματα
- Την επέκταση στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια
- Την ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία
- Τον Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός που εξασφαλίζει τα απώτατα δυνητικά όρια της χώρας με την ευρωπαϊκή σφραγίδα
Εξεταστική Επιτροπή και διαχείριση της κρίσης ΟΠΕΚΕΠΕ
Όσον αφορά την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, το Μέγαρο Μαξίμου, με την πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή, κινήθηκε αποφασιστικά στη διαχείριση ενός θέματος που πλήττει το μεταρρυθμιστικό προφίλ. Αξιοποιώντας και την καθυστέρηση της αντιπολίτευσης στην κατάθεση πρότασης για τη σύσταση Προανακριτικής, η κυβέρνηση δίνει την ευκαιρία να αναζητηθούν και να ερευνηθούν όλες οι παθογένειες.Στόχος είναι να εντοπιστούν τα προβλήματα στο σύστημα των αγροτικών ενισχύσεων, χωρίς να ξεγράφει τις δικές της ευθύνες αλλά παράλληλα δίχως να αγνοεί και τις διαχρονικές ευθύνες των άλλων κυβερνήσεων για τις παθογένειες του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Απάντηση στις κατηγορίες για συγκάλυψη
Όσον αφορά το αφήγημα της συγκάλυψης που επανέρχεται από την πλευρά της αντιπολίτευσης, το Μέγαρο Μαξίμου προτάσσει το επιχείρημα ότι η πρόταση για Εξεταστική δεν εξαιρεί καμία περίοδο διακυβέρνησης και αποτελεί τη μόνη λύση για να δοθούν απαντήσεις.Παράλληλα, σχετικά με την πιθανότητα παραγραφής των αδικημάτων που αφορούν τον Μάκη Βορίδη μετά τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση τονίζει ότι δεν υπάρχει ζήτημα αποσβεστικής προθεσμίας. «Τα κόμματα της αντιπολίτευσης όπως το ΠΑΣΟΚ, τα οποία κόπτονταν για την "παραγραφή", είχαν πάνω από 20 ημέρες στη διάθεσή τους και ακόμα περιμέναμε ή περιμένουμε την πρότασή τους», υπογράμμισαν συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Με την κυβέρνηση να παίζει με ανοιχτά χαρτιά στο ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ κλείνει και ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας, ο οποίος παραλίγο να αναπτυχθεί στο εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης. Αυτό θα ξεκινούσε αναπόφευκτα στο ενδεχόμενο αποδοχής της πρότασης για Προανακριτική, δεδομένης και της δυσαρέσκειας αρκετών στελεχών για την προσπάθεια της αντιπολίτευσης να «ποινικοποιήσει» την πολιτική ζωή.