Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μίλησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως πρέπει να τηρηθούν όλα τα διεθνή πρότυπα του διεθνούς δικαίου για να νιώθουν ασφαλείς όλοι οι κάτοικοι της Συρίας.

«Η κυριαρχία της Συρίας και η εδαφική της ακεραιότητα συνάδει με την προστασία όλων των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών της Συρίας, ώστε να μπορούν να ζουν με ειρήνη χωρίς φόβο», είπε μεταξύ άλλων.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τον λαό της Συρίας και τις προσπάθειες του ΟΗΕ για την επίτευξη ειρήνης», πρόσθεσε.

Γεραπετρίτης για Συρία: «Η Ελλάδα στηρίζει την άμεση αποκλιμάκωση και τη λογοδοσία για τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί»

Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως, «είμαστε αλληλέγγυοι με την κοινωνία της Συρίας και εκφράζουμε τα συλλυπητήρια προς τους συγγενείς των θυμάτων. Καλούμε να ληφθούν μέτρα για την αποκατάσταση της ηρεμίας και την διευκόλυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Η Ελλάδα στηρίζει την άμεση αποκλιμάκωση και τη λογοδοσία για τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί».

Όπως είπε χρειάζεται να τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός και «καταδικάζουμε την παραβίαση και την ανάγκη να λογοδοτήσουν όλοι οι υπεύθυνοι. Χρειάζονται να τηρηθούν όλα τα διεθνή πρότυπα του διεθνούς δικαίου για να νιώθουν ασφαλείς όλοι οι κάτοικοι της Συρίας».

«Λιγότερα από ένα μήνα πριν είχε συγκληθεί σ’ αυτό το χώρο, συνάντηση όπου είχαμε αναφερθεί στην τρομοκρατική επίθεση κατά του της εκκλησίας του Προφήτη Ηλία ενάντια σε ήρεμους ανθρώπους. Ο λαός της Συρίας μέσα από την ιστορία του και την κληρονομιά του θα είναι πάντοτε ισχυρότερος από την τρομοκρατία σε όλες τις, σε κάθε μορφή.

Η βία αυτή, όπως είχε τονιστεί, απαιτεί να ληφθούν βήματα προσεκτικά. Είναι σημαντικό να στηρίξουμε την Συρία που βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο στηριζόμενη και προστατεύοντας τις διατάξεις του ψηφίσματος 22 44 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Χρειάζεται να αντιμετωπιστεί η απειλή των διαφόρων φατριών και μερών και να διασφαλιστεί η ασφάλεια όλων των μερών, όλων των πολιτών σε μία ευημερούσα Συρία», τόνισε.

Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ:

"Η σημερινή συνάντηση πραγματοποιείται σε μία ακόμα κρίσιμη στιγμή για τη Συρία. Μοιραζόμαστε τη βαθιά ανησυχία που εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας σχετικά με τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της βίας στη Sweida - μία περιοχή στη νότια Συρία με πλειονότητα Δρούζων κατοίκων - η οποία, σύμφωνα με αναφορές, έχει οδηγήσει σε βαριές απώλειες, συμπεριλαμβανομένων αμάχων, καθώς και σε πολλούς τραυματισμούς και εκτοπισμούς ανθρώπων.

Εκφράζουμε τον ιδιαίτερο αποτροπιασμό μας για αναφορές σχετικά με ταπεινωτική μεταχείριση αμάχων, τον ακρωτηριασμό σορών, την υποκίνηση βίας μεταξύ θρησκευτικών ομάδων, σύμφωνα με τη δήλωση του Ειδικού Απεσταλμένου Pedersen.

Καταδικάζουμε απερίφραστα όλες τις επιθέσεις κατά αμάχων και χώρων λατρείας στη Sweida, συμπεριλαμβανομένων αυθαίρετων δολοφονιών και πράξεων που υποκινούν τη βία μεταξύ θρησκευτικών ομάδων. Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στη χθεσινή επίθεση κατά της Καθολικής Εκκλησίας του Αγίου Μιχαήλ στη Sawara, ένα ακόμα συμβάν μετά την τρομοκρατική βομβιστική επίθεση κατά της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας του Προφήτη Ηλία, την οποία αυτό το Συμβούλιο καταδίκασε σθεναρά. Αυτό αναδεικνύει περαιτέρω τις προκλήσεις για την χριστιανική κοινότητα στη Συρία και την ανάγκη πλήρους προστασίας όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών συνιστωσών σε μία ενωμένη Συρία. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη ρητορική μίσους και την υποκίνηση σε πράξεις βίας κατά των προαναφερθέντων τμημάτων της συριακής κοινωνίας.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι προς τη Συρία και όλα τα θύματα αυτής της βίας και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειές τους.

Απευθύνουμε έκκληση για αποκλιμάκωση και για τη λήψη έκτακτων μέτρων με σκοπό την αποκατάσταση της ηρεμίας και την διευκόλυνση της ανθρωπιστικής πρόσβασης. Η Ελλάδα καλεί τις μεταβατικές αρχές της Συρίας να συμβάλλουν ειλικρινά και αποτελεσματικά στην άμεση αποκλιμάκωση, να διασφαλίσουν τη λογοδοσία για τα διαπραχθέντα εγκλήματα και να εγκαθιδρύσουν ένα ασφαλές περιβάλλον για όλους τους Σύρους.

Λάβαμε υπόψη μας την ανακοίνωση των μεταβατικών αρχών της Συρίας για την επίτευξη εκεχειρίας στη Sweida, όπως και για την καταδίκη των παραβιάσεων και τη δέσμευση να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι, κατόπιν ενδελεχούς έρευνας. Αναμένουμε αυτή η διαδικασία να είναι διαφανής, ταχεία και σύμφωνη με τα διεθνή πρότυπα, δεδομένου πως αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να αισθάνονται ασφαλείς στη χώρα τους όλοι οι Σύροι.

Κύριε Πρόεδρε,

Επαναλαμβάνουμε, όπως έχουμε πράξει και δημοσίως, την πλήρη στήριξή μας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, όπως και στον σεβασμό της Συμφωνίας Αποδέσμευσης Δυνάμεων του 1974 και για το έργο της UNDOF και του προσωπικού της. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας είναι αλληλένδετες με το θεμελιώδες δικαίωμα όλων των Σύρων - ανεξαρτήτως θρησκευτικού ή εθνοτικού υποβάθρου - να ζουν ειρηνικά και χωρίς φόβο.

Κύριε Πρόεδρε,

Όπως ανέφερα προηγουμένως, πριν από λιγότερο από ένα μήνα συγκαλέσαμε κλειστή συνεδρίαση αυτού του Συμβουλίου για την αποτρόπαια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία του Προφήτη Ηλία στη Δαμασκό. Μία τρομοκρατική επίθεση που σκόρπισε τον θάνατο και την αγωνία μεταξύ ειρηνικών πολιτών στον ιερό χώρο λατρείας τους. Ο συριακός λαός, με την πλούσια και ζωντανή ποικιλομορφία, ιστορία και κληρονομιά του, θα είναι πάντα ισχυρότερος από την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της.

Οι πρόσφατες εξελίξεις επιβεβαιώνουν την ανάγκη για συνεχή εγρήγορση εκ μέρους αυτού του Συμβουλίου, όσο βαδίζουμε προς μία σταδιακή, προσεκτική και βήμα-βήμα προσέγγιση αυτού του φακέλου.

Καθώς η Συρία βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, είναι επιτακτικό να στηρίξουμε μία αξιόπιστη, συριακής ηγεσίας και κυριότητας, συγκροτημένη και συμπεριληπτική πολιτική μετάβαση σύμφωνα με τις βασικές αρχές του Ψηφίσματος 2254/2015 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η βαρύτητα των πρόσφατων και τρεχουσών εξελίξεων καταδεικνύει ότι η εθνική συμφιλίωση, η αντιμετώπιση της βίας μεταξύ θρησκευτικών ομάδων και της απειλής που συνιστούν οι ξένοι τρομοκράτες στη Συρία, όπως και η θωράκιση της ασφάλειας όλων των Σύρων, αποτελούν παράγοντες-κλειδί για μία ενωμένη και ευημερούσα Συρία. Η Ελλάδα θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για τη στήριξη του συριακού λαού και του ΟΗΕ στην επιδίωξη για ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία.

Σας ευχαριστώ".

ΟΗΕ: Τετ α τετ Γεραπετρίτη - Γκουτέρες στο πλαίσιο της άτυπης συνάντησης για το Κυπριακό

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συζήτησε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στο πλαίσιο της άτυπης συνάντησης για το Κυπριακό, στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της ολομέλειας κατά την άτυπη διευρυμένη συνάντηση για το Κυπριακό που λαμβάνει χώρα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών να συμμετέχουν σε γεύμα εργασίας.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο μέρος της διάσκψης συμμετείχαν ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, αντίστοιχα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ και ο υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου, Στίβεν Ντάουτι ως επικεφαλής των αντιπροσωπειών τους.


Ο ΟΗΕ ως ακρογωνιαίος λίθος επίλυσης του Κυπριακού

Παράλληλα, στο πλαίσιο της πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, με τον κ. Γκουτέρες συναντήθηκε και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε εκ νέου την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν το 2017 και υπογράμμισε την προσήλωση στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού».

Σημειώνεται ότι, χθες το βράδυ μετά το δείπνο που παρέθεσε ο Γκουτέρες, οι Χριστοδουλίδης, Τατάρ και Φιντάν είχαν συνάντηση για περίπου για μία ώρα, προκειμένου να συζητήσουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις.