Με συγκεκριμένες θέσεις και διεκδικήσεις προσέρχεται η ελληνική κυβέρνηση στον πανευρωπαϊκό διάλογο και τη σκληρή διαπραγμάτευση που ξεκίνησε και επίσημα πλέον για την κατανομή των πόρων της Ε.Ε. την επταετία 2028-2034, μετά την παρουσίαση από την Κομισιόν του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου για την περίοδο αυτή, με προϋπολογισμό δύο τρισεκατομμυρίων ευρώ. Η κυβέρνηση θα διεκδικήσει τη χρηματοδότηση με επαρκείς πόρους των βασικών αναπτυξιακών και κοινωνικών τομέων και κρίσιμων δημόσιων αγαθών με πολλαπλασιαστικά οφέλη, όπως η αμυντική θωράκιση και οι ενεργειακές διασυνδέσεις. Παράλληλα προωθεί για πρώτη φορά ένα κοινό σχέδιο δράσης σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, μέσα από την Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη, ώστε τα χρηματοδοτικά εργαλεία να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση και των περιφερειακών ανισοτήτων και τοπικών προβλημάτων.

Στόχος της Ελλάδας οι υψηλότεροι πόροι στην Πολιτική Συνοχής και την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ

Σε ό,τι αφορά την Πολιτική Συνοχής, αλλά και την Κοινή Αγροτική Πολιτική, πάγια θέση της κυβέρνησης της ΝΔ είναι ότι παραμένουν κορυφαίες προτεραιότητες για την Ελλάδα και αναμένει στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων τους επόμενους μήνες να παρουσιαστούν υψηλότεροι πόροι και πιο τολμηρά βήματα. Οι διαφωνίες ως προς τον προσανατολισμό του νέου προϋπολογισμού της Ε.Ε και η απομάκρυνση από τις περιφέρειες και τους αγρότες εκφράστηκαν και σε επιστολή που απέστειλαν πριν από δύο εβδομάδες στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 14 χώρες, ανάμεσά τους η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, εκφράζοντας αντιρρήσεις σχετικά με τη συγκέντρωση της διαχείρισης και διανομής των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι ο νέος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός «ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σήμερα και στις προκλήσεις του αύριο», ωστόσο ήδη σημειώνονται ηχηρές διαφοροποιήσεις από αρκετές κυβερνήσεις.

«Θεωρούμε θετική εξέλιξη την ενίσχυση των προγραμμάτων για ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως είναι το μεταναστευτικό, η άμυνα, η κλιματική κρίση, αλλά και το γεγονός ότι διευρύνθηκε σημαντικά ο προϋπολογισμός του χαρτοφυλακίου του Έλληνα επιτρόπου, καθώς τα δίκτυα μεταφορών και η συνδεσιμότητα είναι τομείς ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα μας», επισήμανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. «Έχουμε μπροστά μας δύο χρόνια διαπραγμάτευσης, μέχρι την τελική εικόνα του δημοσιονομικού πλαισίου, για το 2028-2034. Όμως το πιο βασικό, πολιτικά: έχουμε αποδείξει ως κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός ότι σε αυτές τις διαπραγματεύσεις η χώρα μας, με εμάς στο τιμόνι, βγαίνει κερδισμένη», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

«Έρχεστε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα στιγμή, μία μέρα μετά τις αρχικές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον επόμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Και χωρίς να μπω σε πολλές λεπτομέρειες, θέλω να επισημάνω ότι είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με το γεγονός ότι φαίνεται να αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στις πανευρωπαϊκές διασυνδέσεις, τα ηλεκτρικά δίκτυα», ανέφερε χθες ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Ευρωπαίο επίτροπο Ενέργειας και Στέγασης, Νταν Γιόργκενσεν, στο Μέγαρο Μαξίμου. «Αυτό είναι ένα ζήτημα που έχω επισημάνει πολλές φορές, μεταξύ άλλων και σε επιστολή που έστειλα στις αρχές του έτους στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη για μάχη διαρκείας

Στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη για μια μάχη διαρκείας, που μπορεί να κρατήσει μέχρι το 2027 και μπορεί να φτάσει ακόμα και το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς, όταν η χώρα μας θα αναλάβει την εξάμηνη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προ ημερών ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, τοποθέτησε τον πρώην υπουργό και επί δεκαετίες στέλεχος της Κομισιόν Κωστή Μουσουρούλη σε θέση συμβούλου, με αρμοδιότητα τον συντονισμό της διαπραγμάτευσης για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε. Η προετοιμασία ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, συζητεί τους τελευταίους μήνες το ζήτημα αυτό στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που έχει με την κυρία Φον ντερ Λάιεν, αλλά και με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, όπως για παράδειγμα πρόσφατα με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, στη Στοκχόλμη.


«Η Ελλάδα προσεγγίζει τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις με πνεύμα εποικοδομητικό, επιδιώκοντας μια ισορροπημένη έκβαση που να αντικατοπτρίζει τόσο τους κοινούς στόχους όσο και τις εθνικές μας προτεραιότητες», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης.