Αυλαία έριξε το μεσημέρι της Πέμπτης η Προανακριτική Επιτροπή ή αλλιώς Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, που συστάθηκε για να ελέγξει τυχόν ευθύνες πλημμεληματικού χαρακτήρα -παράβαση καθήκοντος- του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών. Η συζήτηση για την παραπομπή του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, στο Δικαστικό Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22 Ιουλίου.

Η Νέα Δημοκρατία, έχοντας την πλειοψηφία, παρέπεμψε μόνη της τον πρώην υπουργό, ενώ ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση, Νίκη και Νέα Αριστερά αποχώρησαν από τη διαδικασία, κατηγορώντας την κυβέρνηση για μεθόδευση. Την ίδια στιγμή το ΚΚΕ δεν προσήλθε στη συνεδρίαση, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας έμεινε μέχρι το τέλος.

Το πρώτο κόμμα που άνοιξε τον χορό των αποχωρήσεων ήταν το ΠΑΣΟΚ, με τους τρεις βουλευτές του Μιλένα Αποστολάκη, Ευαγγελία Λιακούλη και Γιώργο Μουλκιώτη να κάνουν λόγο για καταστρατήγηση του Συντάγματος και αντιθεσμικές μεθοδεύσεις εκ μέρους της πλειοψηφίας, υπογραμμίζοντας ότι δεν νομιμοποιεί την οργανωμένη απόπειρα αμνήστευσης του κ. Καραμανλή.

Οι τρεις βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που συμμετείχαν στην επιτροπή, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν συνέταξαν κείμενο πορισματικών θέσεων, τονίζουν ότι «δεν συντρέχουν οι απαιτούμενες από τον Κανονισμό της Βουλής προϋποθέσεις προκειμένου να συνταχθεί αιτιολογημένο πόρισμα επί της εν λόγω κατηγορίας, το οποίο θα ετίθετο προς συζήτηση και ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής».

Στο κείμενο της επιστολής που δόθηκε στη δημοσιότητα παρουσιάζονται οι αντισυνταγματικές και αντιδικονομικές αποφάσεις που ελήφθησαν από την πλειοψηφία της Επιτροπής κατά παράβαση των προβλέψεων του Συντάγματος, του Κανονισμού της Βουλής, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και των προβλέψεων του Ν. 3126/2003 περί ευθύνης Υπουργών και συγκεκριμένα:

1. Δεν έγινε δεκτό το αίτημα της μειοψηφίας να χορηγηθούν αντίγραφα της δικογραφίας, έστω και σε ηλεκτρονική μορφή.
2. Δεν εκλήθη ουδείς από τους μάρτυρες που προτάθηκαν ώστε να εξεταστούν επί της συγκεκριμένης πρότασης κατηγορίας, καθώς μέχρι και τη διαβίβαση
της σχετικής δικογραφίας στη Βουλή των Ελλήνων δεν έχει διενεργηθεί οποιαδήποτε εξέταση επί των θεμάτων της πρότασης της αυτής.
3. Η πλειοψηφία της Επιτροπής αποδέχθηκε το από 3-7-2025 ολίγων λέξεων «σημείωμα» (όπως χαρακτηρίζεται από τον Κ. Καραμανλή) που επιδόθηκε διά πληρεξούσιου στον προέδρο της Επιτροπής και με το οποίο ο πρώην υπουργός αρνήθηκε να προσέλθει ώστε να εξετασθεί αυτοπροσώπως.
4. Αποφασίσθηκε από την πλειοψηφία της Επιτροπής κατά παράβαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής η ολοκλήρωση των εργασιών της και η σύνταξη πορίσματος σύμφωνα με τη γραπτώς εκπεφρασμένη επιθυμία του Κ. Καραμανλή να μη διενεργηθεί η προβλεπόμενη κατά τον νόμο προκαταρκτική εξέταση, επαναλαμβάνοντας την αντισυνταγματική καινοφανή διαδικασία, γνωστή ως «μοντέλο Τριαντόπουλου».

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλουν επίσης τη στάση της πλειοψηφίας της Επιτροπής, την εξωθεσμική άρνηση να κληθούν προς εξέταση μάρτυρες για την έρευνα της κατηγορίας περί παράβασης καθήκοντος, παρέχοντας έτσι πλήρη κάλυψη στον ελεγχόμενο πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, επικρίνοντας τους βουλευτές της ΝΔ για την εκ μέρους τους «ανεπιφύλακτη» αποδοχή της «αντισυνταγματικής και παράνομης» πρότασης του Κώστα Καραμανλή για την επιλογή του να παρακαμφθεί η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή και να παραπεμφθεί απευθείας στο δικαστικό συμβούλιο χωρίς τη διενέργεια της επιβαλλόμενης έρευνας.

Το ΠΑΣΟΚ καταλογίζει στους βουλευτές που συγκρότησαν την πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής έλλειψη σεβασμού προς τις θεσμικές τους υποχρεώσεις που απορρέουν από το άρθρο 86 του Συντάγματος, με αυθαίρετη «χρήση» των ψήφων της πλειοψηφίας. «Το Σύνταγμα καταστρατηγείται, προκειμένου να παρασχεθεί το τελευταίο στάδιο προστασίας στον κ. Καραμανλή και η συγκάλυψη να ολοκληρωθεί», αναφέρουν και υπογραμμίζουν ότι η πρόταση της πλειοψηφίας «συνιστά την τελευταία πράξη της συγκάλυψης των ευθυνών και της παροχής προστασίας στον πρώην υπουργό».

Συγκεκριμένα καταλογίζουν απουσία νομικής τεκμηρίωσης για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος (259ΠΚ) το οποίο επικαλείται η πρόταση, υιοθετώντας το δόγμα των «ανεύθυνων» υπουργών και απαλλάσσοντας τον Κώστα Καραμανλή από τη μείζονα ευθύνη του για τη διασφάλιση της ασφάλειας στις μεταφορές.

Ομοίως με το ΠΑΣΟΚ έπραξε και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Θεόφιλο Ξανθόπουλο και τον Γιώργο Παπαηλιού να τονίζουν ότι δεν θα νομιμοποιήσουν τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, με απόφαση και ευθύνη της πλειοψηφίας. Εξ αυτού του λόγου δεν θα υποβάλουν αιτιολογημένη πορισματική έκθεση για την ουσία της ελεγχόμενης πράξης του υπόπτου κ. Καραμανλή.

Ο κ. Ξανθόπουλος στηλίτευσε, σύμφωνα με πληροφορίες, τη μεθόδευση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να κλείσει με ταχύτατους ρυθμούς τις εργασίες της επιτροπής, εμποδίζοντας τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και κατ’ επέκταση ουσιαστικής έρευνας και για το ελεγχόμενο αδίκημα, αλλά ενδεχομένως και για άλλα που πιθανότατα να προέκυπταν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξαν οι βουλευτές του που μετείχαν στην επιτροπή, θεωρεί υποκριτικό να συνταχθεί και να κατατεθεί πόρισμα χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η συγκέντρωση όλων των απαραίτητων εγγράφων και αποδεικτικών στοιχείων της δικογραφίας και χωρίς να επιτραπεί η εξέταση μαρτύρων.
Η Επιτροπή, ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, όφειλε να ενεργήσει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες εκ του Συντάγματος, του Νόμου περί Ευθύνης Υπουργών, του Κανονισμού της Βουλής, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, υποχρεώσεις και αρμοδιότητές της, ώστε να καταλήξει σε ασφαλή και δίκαια κρίση, για την ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος από τον κ. Κ. Καραμανλή. Κάτι που οδηγεί, συμπλήρωσε, εν τέλει σε ακυρότητα της προδικασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι με απόφαση της πλειοψηφίας:
1. Δεν εκλήθησαν καθόλου μάρτυρες προκειμένου να εξεταστούν.
2. Δεν έγινε δεκτό το αίτημα για κατάθεση των αντιγράφων της δικογραφίας, στο σύνολό της.
3. Έγινε δεκτό το υπόμνημα 72 μόλις λέξεων του κ. Καραμανλή.
4. Ζητείται η απευθείας παραπομπή του κ. Καραμανλή στο πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο.

Το "γαλάζιο" πόρισμα για Καραμανλή

Σημειώνεται ότι στο πόρισμα που εγκρίθηκε από την πλειοψηφία τονίζεται ότι προτείνεται προς την Ολομέλεια της Βουλής η κίνηση ποινικής δίωξης κατά του Κωνσταντίνου Καραμανλή του Αχιλλέως για την πράξη της παράβασης καθήκοντος και ειδικότερα διότι κατά το χρονικό διάστημα από Σεπτέμβριο 2021 έως και 28/2/2023 κατά παράβαση του άρθρου 40 παρ. 3 του νόμου 4974/2022 εκ προθέσεως και με σκοπό να βλάψει οικονομικά την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος ΑΕ» παρέλειψε:

· να καθορίσει ένα επαρκές πλαίσιο χρηματοδότησης για τον τομέα των σιδηροδρόμων
· να μεριμνήσει για τη διασφάλιση διάθεσης προς τον ΟΣΕ των δημόσιων πόρων που ήταν απαραίτητοι για τη συντήρηση, επισκευή, επέκταση και ανακαίνιση του σιδηροδρομικού δικτύου και την ορθή κατάρτιση του προϋπολογισμού με βάση ένα πολυετές Στρατηγικό Πρόγραμμα Σιδηροδρομικών Επενδύσεων που χρηματοδοτείται από το συγχρηματοδοτούμενο ή το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και εγκρίνεται με κοινή απόφαση των υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, χάριν και της στελέχωσης της εταιρείας ΟΣΕ Α.Ε. με το αναγκαίο για την εύρυθμη λειτουργία του προσωπικό.

Κοινοβουλευτικός "καύσωνας" μέχρι τα τέλη Ιουλίου

Την ίδια ώρα, το κοινοβουλευτικό θερμόμετρο πρόκειται να χτυπήσει «κόκκινο», καθώς την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου θα έρθουν προς συζήτηση στην Ολομέλεια και οι προτάσεις της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως και εκείνες του ΠΑΣΟΚ και των ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Αριστεράς για συγκρότηση Προανακριτικής κατά των πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη.

Όπως προβλέπει ο κοινοβουλευτικός σχεδιασμός, οι δύο συζητήσεις θα οριστούν από 28 έως 31 Ιουλίου προκειμένου η Βουλή να διακόψει τις εργασίες της λόγω των διακοπών του Αυγούστου. Πιθανότερες ημερομηνίες για τη διεξαγωγή των συζητήσεων είναι η 28η και η 29η Ιουλίου. Στην περίπτωση που εγκριθεί η «γαλάζια» πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία θα εξετάσει όσα συνέβησαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ από το 1998 έως σήμερα, η κοινοβουλευτική διερεύνηση της υπόθεσης αναμένεται να εκκινήσει μετά τα τέλη Αυγούστου.