«Δε διαφώνησα ποτέ με κάποια εισήγηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, γιατί όλα τα ζητήματα ήταν πάντα σε συνεννόηση. Η λειτουργία των υπηρεσιακών μηχανισμών γινόταν χωρίς καμία πολιτική παρέμβαση» τόνισε μεταξύ άλλων το μεσημέρι της Παρασκευής (18/7) ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη και εγώ»  με τους δημοσιογράφους Στέλλα Γκαντώνα και Θανάση Φουσκίδη.

Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αρχικά τόνισε: «Αυτό που έχουμε στα χέρια μας και πάνω στο οποίο μιλάμε είναι το πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας το οποίο προσδιορίζει και τη χρονική περίοδο του αδικήματος και τον τύπο του αδικήματος που έχει να κάνει με τη λήψη επιδοτήσεων με πλαστούς τίτλους ιδιοκτησίας. Άρα είναι ξεκάθαρο το ποιο είναι το αδίκημα και τη χρονική περίοδο».

Συμπλήρωσε δε ότι: «Είναι ξεκάθαρο ότι ένας υπουργός πρέπει να έχει στενή συνεργασία με όλους τους εποπτευόμενους φορείς, δηλαδή για το τι συμβαίνει στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στον ΕΛΓΑ, ποια είναι η οικονομική κατάσταση στον ΕΦΕΤ, τον ΕΛΓΟ. Και να θυμηθούμε επίσης ότι εκτός από τον κ. Βαρρα και άλλους προέδρους του ΟΠΕΚΕΠΕ παραιτήθηκε και ο κ. Χαρουτουνιάν με μια επιστολή στην οποία κατήγγειλε αφόρητες πιέσεις. Επιστολή προς τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη που κατήγγειλε αφόρητες πιέσεις να υπογράψει συμβάσεις που ο ίδιος δεν το έκανε».

Αραχωβίτης στα Παραπολιτικά 90,1: "Δεν χρειάστηκε ποτέ να δώσω 'διαφωνώ' σε εισήγηση του ΟΠΕΚΕΠΕ"

Ερωτηθείς αν κατά τη διάρκεια της θητείας του είχε ακυρώσει κάποια εισήγηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για συγκεκριμένες επιδοτήσεις, ο Σταύρος Αραχωβίτης είπε: «Όχι. Όλες οι αποφάσεις οι αποφάσεις τις οποίες έπαιρνε στα πλαίσια της δικαιοδοσίας του ο Οργανισμός, που είχε τη λειτουργική του αυτοτέλεια, γινότανε από τον Οργανισμό. Οτιδήποτε χρειαζόταν να υπάρχει συνεννόηση υπήρχε πάντα συνεννόηση με τον Οργανισμό».

Στη συνέχεια, σε ερώτηση των δημοσιογράφων: «Είχατε διαφωνήσει με εισήγηση του ΟΠΕΚΕΠΕ;», ανέφερε: «Όχι, δεν υπήρχε τέτοιο ζήτημα γιατί όλα αυτά όταν χρειάζονταν είχαν λυθεί δια της συζήτησης. Οι υπηρεσίες αφήνονταν πάντα να λειτουργήσουν χωρίς καμία παρέμβαση. Η διοίκηση του Οργανισμού η οποία διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, πάντα ήταν σε συνεννόηση με τον υπουργό για τις αποφάσεις που είχαν πολιτικό αντίκτυπο ή που έπρεπε να γνωρίζει ο υπουργός. Όλα αυτά λύνονταν κατά την πορεία, εκεί δεν χρειάστηκε ποτέ να δώσω «διαφωνώ» σε εισήγηση του ΟΠΕΚΕΠΕ γιατί όλα τα ζητήματα ήταν πάντα σε συνεννόηση. Η λειτουργία των υπηρεσιακών μηχανισμών γινόταν χωρίς καμία παρέμβαση πολιτική».

Και πρόσθεσε: «Ότι έχει να κάνει με το σκέλος που ο υπουργός έπρεπε να ενημερώνεται από τη διοίκηση, για ότι έπρεπε να λαμβάνει γνώση από τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ υπήρχε συμφωνία. Θα σας φέρω το παράδειγμα με τα πλαστά τιμολόγια. Ξέρετε ότι με τα πλαστά τιμολόγια για την είσπραξη του ΦΠΑ κατά καιρούς αποκαλύπτονται κυκλώματα, αποκαλύπτονται παράνομα τιμολόγια για απάτη κατά του οικονομικού συμφέροντος της χώρας με το ΦΠΑ αυτό οι υπηρεσίες το κάνουν χωρίς να έρχεται σε γνώση στον υπουργό γιατί έτσι πρέπει να λειτουργεί το σύστημα. Όταν αφήνονται οι υπηρεσίες να κάνουνε τη δουλειά τους, κάνουν τη δουλειά τους έτσι όπως πρέπει. Όταν περιέλθει σε γνώση του υπουργού ότι κάτι γίνεται εκεί ο υπουργός έχει να κάνει το εξής απλό, να στείλει την υπόθεση είτε για περαιτέρω διερεύνηση είτε στον Εισαγγελέα εκεί αρχίζει η πολιτική ευθύνη του υπουργού».

Ερωτηθείς αν σημειώθηκε αύξηση των βοσκοτόπων την περίοδο που ήταν στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε: «Το 2018 είχαμε την χαμηλότερη κατανομή εθνικού αποθέματος όλων των τελευταίων χρόνων και την επίσης χαμηλότερη κατανομή σε στρέμματα. Μετά παρατηρούμε ότι υπάρχει μια εκτόξευση και ένας πολλαπλασιασμός και στρεμμάτων και εθνικού αποθέματος. Δεν λέω ότι αυτό είναι κατ΄ανάγκη παράνομο, είναι αυτό ακριβώς το σημείο που ερεύνησε και ο παραιτηθείς πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Βάρρας ότι η κατανομή αρχίζει να πολλαπλασιάζεται ύποπτα. Η κατανομή του 2018 ήταν 35 εκατομμύρια, του 2019 ήταν 67 εκατομμύρια, του 2020 ήταν 157 εκατομμύρια».

Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην ερώτηση: «Το πρόστιμο που έχουμε υποστεί αφορά σε ένα κομμάτι και επί των ημερών σας γιατί τις εκλογές τις είχαμε τον Ιούλιο» απάντησε ότι: «Η πληρωμή γίνεται Οκτώβριο η προκαταβολή και Δεκέμβριο η εξόφληση εκάστου έτους. Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι μπορούν να επιστραφούν τα χρήματα που πήραν κάποιοι παράνομα απάντησε: «Συζητάμε το αυτονόητο. Τις παράνομα καταβληθείσες επιδοτήσεις οφείλει το κράτος να τις ζητήσει πίσω».

Όταν οι δημοσιογράφοι του έθεσαν το ερώτημα: «Είναι εφικτό αυτό να γίνει;», ο Σταύρος Αραχωβίτης είπε: «Από εκεί και πέρα ότι υποθέσεις πάνε στην Οικονομική Αστυνομία και στον Εισαγγελέα αναζητούνται αχρεώστητα πίσω».

Ερωτηθείς αν το πρόστιμο αγγίζει και το τελευταίο διάστημα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Το 80% του προστίμου αφορά την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ από το ’23 και δεν τελείωσε». Στην ερώτηση: «Έχει όμως και περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ μέσα», σχολίασε: «Έχει κι ένα μικρό ποσό… Πάντα μπορεί να υπάρχουν αστοχίες…».

Τέλος, αναφερόμενος στην τεχνική λύση είπε: «Ό,τι έχει να κάνει με την τεχνική λύση είναι συμφωνημένο με την ΕΕ από το 2014 που θεσμοθετήθηκε μέχρι και το ’24. Οι επιδοτήσεις του ’24 στους κτηνοτρόφους πληρώθηκαν με την τεχνική λύση και απ’ ότι φαίνεται και οι επιδοτήσεις του ’25 θα πληρωθούν με την τεχνική λύση. Δεν καταργήθηκε ποτέ η τεχνική λύση άρα δεν έγινε κάτι παράνομο σχετικά με τον διαμοιρασμό των δημοσίων εκτάσεων μέσω της τεχνικής λύσης, με τις ιδιωτικές εκτάσεις έγινε που είναι εκτός τεχνικής λύσης. Η τεχνική λύση θα έπαυε να ισχύει όταν θα ολοκληρωνόντουσαν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, τα οποία διαχειριστικά σχέδια βόσκησης εν έτει 2025 δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα».