Η πρόταση της Αυτοδιοίκησης Κρήτης για τη δημιουργία δομών προσωρινής διαμονής μεταναστών που φτάνουν στην Κρήτη από την Λιβύη σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνο Πλεύρη.

Διαβάστε: Αντιπαράθεση Πλεύρη - Καζαμία για το Μεταναστευτικό: "Δεν θα αφήσουμε όποιον θέλει να μπουκάρει στην ελληνική επικράτεια" - "Θέλετε να κάνετε Γάζα την Κρήτη"

Συγκεκριμένα, η απόφαση πάρθηκε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην οποία συμμετείχαν -παράλληλα με τον αρμόδιο υπουργό- η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σέβη Βολουδάκη, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ρεθύμνης, Γιώργης Μαρινάκης, ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, και ο δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός.

 

Κρήτη: Η πρόταση είχε κατατεθεί εδώ και 2,5 χρόνια

«Πρόκειται για μια πρόταση, λύση, που είχαμε καταθέσει εδώ και 2,5 χρόνια για δημιουργία χώρων προσωρινής διαμονής μεταναστών σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο. Είναι ιδιαίτερα θετικό, ότι, η πρόταση μας έγινε αποδεκτή» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Επιπλέον, ο Περιφερειάρχης Κρήτης υπογράμμισε ότι, θα πρέπει να δίνονται οι κατάλληλοι πόροι από την Πολιτεία στους Δήμους για την λειτουργία των χώρων αυτών ώστε οι συνθήκες προσωρινής διαμονής να είναι ανθρώπινες.

Σημειώνεται ότι, η απόφαση της δημιουργίας χώρων προσωρινής διανομής για τη φιλοξενία μεταναστών, φαίνεται να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες που είχαν εκφραστεί από την τοπική κοινωνία του νησιού. Έτσι, δρομολογείται η λειτουργία τριών δομών προσωρινής φιλοξενίας, κατανεμημένων σε σημεία του νησιού που θα καθοριστούν σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους Δήμους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τηλεδιάσκεψη  επικεντρώθηκε όχι μόνο στον σχεδιασμό και την κατανομή των δομών, αλλά και στην ανάγκη ενίσχυσης της επικοινωνίας με τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να αποφευχθεί η παραπληροφόρηση και να καλλιεργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης.

Τονίζεται ότι, τέθηκαν ζητήματα ασφάλειας, υγειονομικής κάλυψης και κοινωνικής ένταξης, με στόχο την ομαλή διαχείριση της φιλοξενίας και την αποφυγή κοινωνικών εντάσεων. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε ικανοποίηση στους τοπικούς φορείς, καθώς επιβεβαιώνεται η σημασία του διαλόγου και της συνεργασίας.