Μητσοτάκης: "Ρίχνει" και πάλι το… χαρτί της οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας ως εθνικό διακύβευμα - Η μεταρρυθμιστική ατζέντα και οι γέφυρες με τους πολίτες
Πολιτική σταθερότητα vs αντιπολιτευτικός διχασμός
Το Μαξίμου επαναφέρει την οικονομική σταθερότητα στο επίκεντρο, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και τη διεθνή αστάθεια με στοχευμένες πολιτικές κινήσεις

Η κυβερνητική στρατηγική για την πολιτική σταθερότητα επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο, καθώς το Μαξίμου διαχειρίζεται την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τοποθετεί την οικονομική και πολιτική σταθερότητα στον πυρήνα του κυβερνητικού αφηγήματος, αντιτιθέμενη στον διχαστικό λόγο της αντιπολίτευσης και απορρίπτοντας τακτικές πολιτικής εξόντωσης.
Διεθνείς προκλήσεις και κυβερνητική απάντηση
Το κυβερνητικό επιτελείο αναγνωρίζει τα πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα που προκύπτουν από το ταραγμένο διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον. Οι κύριες προκλήσεις περιλαμβάνουν:
• Περιφερειακή αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή
• Νέο μεταναστευτικό κύμα από τη Λιβύη
• Συνεχιζόμενους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή
• Εσωτερικές πολιτικές αναταράξεις
Η κυβερνητική επικοινωνιακή στρατηγική στοχεύει να μεταδώσει το μήνυμα ότι σε περιόδους αστάθειας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποτελεί την αξιόπιστη επιλογή διακυβέρνησης που εξασφαλίζει σταθερότητα στην εθνική οικονομία και αποτελεσματική διαχείριση των εξωτερικών πολιτικών προκλήσεων.
Διπλή στόχευση προς κεντρώο και δεξιό ακροατήριο
Η κυβερνητική πολιτική στρατηγική ακολουθεί διττό στόχο. Αφενός επιδιώκει τη θωράκιση του μετριοπαθούς κεντρώου ακροατηρίου, το οποίο αναμένει από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του να παραμείνουν προσηλωμένοι στη μεταρρυθμιστική ατζέντα που παρουσίασαν προεκλογικά. Αφετέρου, η κυβέρνηση επαναδημιουργεί τους δεσμούς με το δεξιόστροφο ακροατήριο μέσω της αυστηροποίησης της μεταναστευτικής πολιτικής.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Real Polls, το 38,9% των πολιτών υποστηρίζει την επαναπροώθηση μεταναστών στις χώρες προέλευσης, ενώ το 24,4% τάσσεται υπέρ της παρεμπόδισης εισόδου των μεταναστών.
Εθνικά θέματα και αποδόμηση αντιπολιτευτικού αφηγήματος
Στα εθνικά θέματα, η κυβέρνηση επιχειρεί την αποδόμηση του αντιπολιτευτικού αφηγήματος περί «ενδοτικότητας». Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι επί έξι χρόνια η κυβέρνηση Μητσοτάκη ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας με πράξεις, χωρίς επιδεικτικές κινήσεις και ψευδοπατριωτικές εκδηλώσεις, παρά τις προσπάθειες κάποιων να δημιουργήσουν παραπλανητικό αφήγημα.
Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι το εθνικό συμφέρον δεν τίθεται σε διαπραγμάτευση, αντιθέτως θα συνεχιστεί η πολιτική κυριαρχίας, πάντοτε εντός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου.
Δημοσκοπικά δεδομένα και στρατηγικός σχεδιασμός
Οι δημοσκοπήσεις διαμορφώνουν τη στρατηγική του Μαξίμου για τη διαχείριση της κρίσιμης συγκυρίας στο δεύτερο μισό της κυβερνητικής θητείας. Σχετικά με την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ, η μέτρηση της Real Polls στην ερώτηση για τη μεγαλύτερη ευθύνη του σκανδάλου δείχνει ότι το 40,4% αποδίδει ευθύνη στο δυσλειτουργικό κράτος, ενώ το 38,2% καταλογίζει ευθύνη στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα για την κατεύθυνση της κυβερνητικής παράταξης με την πρόσφατη ομιλία του στο Καρπενήσι, όπου ανέβασε τους τόνους απέναντι στο ΠΑΣΟΚ για τη στάση που τηρεί στην πολιτική αντιπαράθεση. Κυβερνητικά στελέχη επαναφέρουν στον δημόσιο διάλογο τη θέση ότι το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη αποτελεί τον «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ», αναφερόμενα στο διπλό «παρών» στην τροπολογία Πλεύρη για το Μεταναστευτικό και την άρση ασυλίας 14 βουλευτών της ΝΔ.
Νέοι πολιτικοί φορείς και κυβερνητική εκτίμηση
Τα σενάρια για δημιουργία νέων πολιτικών φορέων, είτε από τον Αλέξη Τσίπρα είτε από τον Αντώνη Σαμαρά, δεν προκαλούν ανησυχία στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Αξιολογούνται ως χωρίς ιδιαίτερη δυναμική, ειδικότερα για τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ. Η δυνητική ψήφος για τα δύο υποθετικά κόμματα καταγράφεται στο 18,1% για τον Αλέξη Τσίπρα και στο 7,1% για τον Αντώνη Σαμαρά.
«Η αντιπολίτευση αποτελεί χορηγία στη ΝΔ σε μια δύσκολη στιγμή, σε ένα σοβαρό θέμα. Με αυτές τις ενέργειες, μας αθωώνετε σαν να προέρχεστε από άλλον πλανήτη. Συνεχίστε αυτή την τακτική, αλλά δεν νομίζω ότι σας ενισχύει», δήλωσε την Τετάρτη από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κ. Χατζηδάκης σε «μετωπική» με τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Στον ίδιο τόνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απάντησε στον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Τσουκαλά: «Νομίζουν στο ΠΑΣΟΚ ότι βρισκόμαστε σε συνέδρια νεολαιών της δεκαετίας του '90, όπου γίνονταν διαπραγματεύσεις για τη σύνθεση των Οργάνων. Είναι σοβαρό ζήτημα η πληγή των αγροτικών επιδοτήσεων που διαρκεί πολλά χρόνια. Η θέση των κομμάτων γύρω από μια Εξεταστική ή Προανακριτική δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης».