Γιατί ο Γεραπετρίτης συγκαλεί τη Δευτέρα Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής - Τι λένε στο parapolitika.gr για Κυπριακό και Λιβύη διπλωματικές πηγές
Διπλωματικές εξελίξεις
Ενημέρωση από τον Γεραπετρίτη για την Πενταμερή του Κυπριακού στον ΟΗΕ. Προβληματισμός για τη στάση της Τουρκίας και τις εξελίξεις στα Κατεχόμενα

Για τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τις συνομιλίες στην Πενταμερή Συνάντηση για το Κυπριακό που διεξήχθησαν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη θα ενημερώσει τη Δευτέρα τους εκπροσώπους των κομμάτων ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.
Η ελληνική πλευρά δηλώνει ικανοποιημένη από τις διαβουλεύσεις, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξαν συγκεκριμένα αποτελέσματα προς την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης απέδωσε στην απουσία «της αναγκαίας πολιτικής βούλησης» από την Τουρκοκυπριακή πλευρά τα πενιχρά αποτελέσματα, της συνδιάσκεψης, τα οποία ούτως ή άλλως, όπως υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές στο parapolitika.gr ήταν κάτι αναμενόμενο. Παρόλα αυτά, o κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε τη «μικρή αλλά σημαντική πρόοδο, βήμα προς βήμα, προς την κατεύθυνση του μεγάλου στόχου» που είναι η επίλυση του Κυπριακού.
Η ακαμψία της τουρκικής θέσης περί δύο ισότιμων κρατών στην Κύπρο, καταγράφηκε για άλλη μια φορά στα Ηνωμένα Έθνη ενώ και ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Τουρκίας Οντζού Κετσέλι έσπευσε να το επισημάνει με ανακοίνωση που εξέδωσε. «Αυτή η νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς καταδεικνύει ξεκάθαρα γιατί είναι αδύνατη μια λύση στο Κυπριακό διαφορετική από το όραμα του Ερσίν Τατάρ για μια λύση “δύο κρατών”» σημείωσε, χαρακτηρίζοντας «ασυμβίβαστη» τη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς.
Στο πλαίσιο αυτό ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης εστίασε στο ότι είναι «εξαιρετικά σημαντικό γεγονός ότι το Κυπριακό βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «το μήνυμα για μια ενιαία Κύπρο είναι σήμερα αναγκαίο στον κόσμο ο οποίος βιώνει εμφύλιους σπαραγμούς, βιώνει πολέμους και βιώνει ένα μεγάλο επίπεδο μισαλλοδοξίας».
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας, εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την πρόοδο που καταγράφηκε σε έξι Μέτρα Οικοδόμηση Εμπιστοσύνης που είχαν συμφωνηθεί τον περασμένο Μάρτιο στη Γενεύη.
Τη Δευτέρα, στο υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Γεραπετρίτης θα ενημερώσει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής για τις εξελίξεις που καταγράφηκαν στην έδρα του ΟΗΕ. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι κομμάτων αναμένεται να ζητήσουν από τον κ. Γεραπετρίτη ενημέρωση και για άλλα θέματα, κυρίως σε ότι αφορά τις εξελίξεις στο λιβυκό μέτωπο αλλά και για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως διαμορφώνονται μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Εξάλλου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να συναντήσει στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Πενταμερούς Διάσκεψης, τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και συνομίλησε μαζί του. Όπως δήλωσε αργότερα η συνομιλία τους περιορίστηκε αποκλειστικά στο Κυπριακό.
Τον Σεπτέμβριο έχει προγραμματιστεί η νέα τριμερής συνάντηση ενώ καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις αναμένεται να παίξουν οι εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον επόμενο Οκτώβριο στα Κατεχόμενα , όπου ο Ερσίν Τατάρ θα ξαναθέσει υποψηφιότητα. Εάν θα επανεκλεγεί θα εξαρτηθεί κυρίως από τις επιθυμίες της Τουρκίας, που πάντως μέχρι στιγμής δείχνει θετική απέναντί του.
Όλες οι εξελίξεις στο Κυπριακό
Η ελληνική πλευρά δηλώνει ικανοποιημένη από τις διαβουλεύσεις, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξαν συγκεκριμένα αποτελέσματα προς την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης απέδωσε στην απουσία «της αναγκαίας πολιτικής βούλησης» από την Τουρκοκυπριακή πλευρά τα πενιχρά αποτελέσματα, της συνδιάσκεψης, τα οποία ούτως ή άλλως, όπως υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές στο parapolitika.gr ήταν κάτι αναμενόμενο. Παρόλα αυτά, o κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε τη «μικρή αλλά σημαντική πρόοδο, βήμα προς βήμα, προς την κατεύθυνση του μεγάλου στόχου» που είναι η επίλυση του Κυπριακού.Η ακαμψία της τουρκικής θέσης περί δύο ισότιμων κρατών στην Κύπρο, καταγράφηκε για άλλη μια φορά στα Ηνωμένα Έθνη ενώ και ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Τουρκίας Οντζού Κετσέλι έσπευσε να το επισημάνει με ανακοίνωση που εξέδωσε. «Αυτή η νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς καταδεικνύει ξεκάθαρα γιατί είναι αδύνατη μια λύση στο Κυπριακό διαφορετική από το όραμα του Ερσίν Τατάρ για μια λύση “δύο κρατών”» σημείωσε, χαρακτηρίζοντας «ασυμβίβαστη» τη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς.
Στο πλαίσιο αυτό ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης εστίασε στο ότι είναι «εξαιρετικά σημαντικό γεγονός ότι το Κυπριακό βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «το μήνυμα για μια ενιαία Κύπρο είναι σήμερα αναγκαίο στον κόσμο ο οποίος βιώνει εμφύλιους σπαραγμούς, βιώνει πολέμους και βιώνει ένα μεγάλο επίπεδο μισαλλοδοξίας».
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας, εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την πρόοδο που καταγράφηκε σε έξι Μέτρα Οικοδόμηση Εμπιστοσύνης που είχαν συμφωνηθεί τον περασμένο Μάρτιο στη Γενεύη.
Ο Γεραπετρίτης ενημερώνει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής
Τη Δευτέρα, στο υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Γεραπετρίτης θα ενημερώσει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής για τις εξελίξεις που καταγράφηκαν στην έδρα του ΟΗΕ. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι κομμάτων αναμένεται να ζητήσουν από τον κ. Γεραπετρίτη ενημέρωση και για άλλα θέματα, κυρίως σε ότι αφορά τις εξελίξεις στο λιβυκό μέτωπο αλλά και για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως διαμορφώνονται μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Εξάλλου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να συναντήσει στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Πενταμερούς Διάσκεψης, τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και συνομίλησε μαζί του. Όπως δήλωσε αργότερα η συνομιλία τους περιορίστηκε αποκλειστικά στο Κυπριακό.Τον Σεπτέμβριο έχει προγραμματιστεί η νέα τριμερής συνάντηση ενώ καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις αναμένεται να παίξουν οι εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον επόμενο Οκτώβριο στα Κατεχόμενα , όπου ο Ερσίν Τατάρ θα ξαναθέσει υποψηφιότητα. Εάν θα επανεκλεγεί θα εξαρτηθεί κυρίως από τις επιθυμίες της Τουρκίας, που πάντως μέχρι στιγμής δείχνει θετική απέναντί του.