Θαλάσσια πάρκα: Τι αλλάζει με τη θεσμοθέτησή τους - Ο λόγος της τουρκικής αντίδρασης και η ελληνική απάντηση - "Στη μάχη" και τα drones
Τι δηλώνει η Αναστασία Μήλιου στο parapolitika.gr
Σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr, οι Αρχές θα "επιστρατεύσουν" drones, ραντάρ, δορυφόρους και το Λιμενικό για να επιτηρούνται τα θαλάσσια πάρκα - Τι δηλώνει η Αναστασία Μήλιου, διευθύντρια ερευνών του "Αρχιπέλαγος"

Τα δυο νέα θαλάσσια πάρκα της Ελλάδας, σε Ιόνιο και Νότιο Αιγαίο, είναι γεγονός. Επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Παραπολιτικά», ο πρωθυπουργός προέβη στις σχετικές ανακοινώσεις πριν από τα... μπάνια του λαού. Στο άκουσμα της προαναγγελθείσης αυτής εξέλιξης, η Τουρκία αντέδρασε ανεβάζοντας τους τόνους και απειλώντας με αντίποινα.
Διαβάστε: Ο Μητσοτάκης υλοποιεί τη δέσμευσή του στον ΟΗΕ: Η Ελλάδα θωρακίζει τις θάλασσές της
Η αρχή θα γίνει από το πάρκο στο Νότιο Αιγαίο, που καλύπτει μια μεγάλη περιοχή στις Κυκλάδες. Από τη Μήλο και την Ίο μέχρι την Ανάφη και την Αμοργό. Αθροιστικά (σε Ιόνιο και Αιγαίο), μιλάμε για μια θαλάσσια έκταση 27.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Έως τις 22 Σεπτεμβρίου τίθενται σε δημόσια διαβούλευση οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και ο στόχος είναι η θεσμοθέτηση να έχει ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο. «Θα μας επιτρέψουν να επιτύχουμε τον στόχο της προστασίας του 30% των χωρικών υδάτων μας έως το 2030. (...) Και ίσως το πιο σημαντικό, μέσα σε αυτές τις θαλάσσιες ζώνες θα απαγορευτεί η εξαιρετικά καταστροφική πρακτική της μηχανότρατας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επιχειρούν να «γκριζάρουν» την περιοχή, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Αθήνας. Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ ξεκαθαρίζει ότι «αναφορές σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες είναι εντελώς ανεδαφικές» και ότι «το νομικό καθεστώς στο Αιγαίο είναι ξεκάθαρο. Η ελληνική κυριαρχία στην περιοχή αυτή ορίζεται σαφώς και οριστικώς από διεθνή συμβατικά κείμενα. (...) Η άσκηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την ελληνική κυριαρχία δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης».
Διαβάστε: Ο Μητσοτάκης υλοποιεί τη δέσμευσή του στον ΟΗΕ: Η Ελλάδα θωρακίζει τις θάλασσές της
Τα θαλάσσια πάρκα
Τα άδεια δίχτυα των Ελλήνων ψαράδων, απόρροια της υπεραλίευσης και της καταστροφικής -για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα- μηχανότρατας, ώθησαν την κυβέρνηση στη λήψη του ελπιδοφόρου αυτού μέτρου που έχει περιβαλλοντικό πρόσημο, αλλά και σημαντικό γεωπολιτικό αποτύπωμα. Τα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα είναι δίκτυα διασυνδεδεμένων προστατευόμενων περιοχών. Η δημιουργία τους προσφέρει σημαντικά πρόσθετα πλεονεκτήματα σε σχέση με τις μέχρι σήμερα μεμονωμένες προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000. Σκοπός τους είναι η διατήρηση της μοναδικής βιοποικιλότητας, η προστασία και η αποκατάσταση των οικοτόπων και η προώθηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με το θαλάσσιο περιβάλλον.Η αρχή θα γίνει από το πάρκο στο Νότιο Αιγαίο, που καλύπτει μια μεγάλη περιοχή στις Κυκλάδες. Από τη Μήλο και την Ίο μέχρι την Ανάφη και την Αμοργό. Αθροιστικά (σε Ιόνιο και Αιγαίο), μιλάμε για μια θαλάσσια έκταση 27.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Έως τις 22 Σεπτεμβρίου τίθενται σε δημόσια διαβούλευση οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και ο στόχος είναι η θεσμοθέτηση να έχει ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο. «Θα μας επιτρέψουν να επιτύχουμε τον στόχο της προστασίας του 30% των χωρικών υδάτων μας έως το 2030. (...) Και ίσως το πιο σημαντικό, μέσα σε αυτές τις θαλάσσιες ζώνες θα απαγορευτεί η εξαιρετικά καταστροφική πρακτική της μηχανότρατας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στοίχημα ο έλεγχος - "Στη μάχη" και drones
Βεβαίως, το μεγάλο στοίχημα είναι ο έλεγχος των νέων μέτρων. Αν, δηλαδή, οι συγκεκριμένες περιοχές θα επιτηρούνται στην πράξη ή αν θα αφεθούν στην τύχη τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr, οι Αρχές θα «επιστρατεύσουν» drones, ραντάρ, δορυφόρους και το Λιμενικό. «To ερώτημα είναι αν μιλάμε για paper parks, δηλαδή πάρκα που υπάρχουν μόνο στα χαρτιά, ή για περιοχές όπου θα υπάρχει λειτουργικός μηχανισμός για την καταπολέμηση της άναρχης αλιείας», δηλώνει στο parapolitika.gr η Αναστασία Μήλιου, διευθύντρια ερευνών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος». Ο εν λόγω «λειτουργικός μηχανισμός» δεν υπάρχει -ενώ θα έπρεπε- στα ήδη υπάρχοντα θαλάσσια πάρκα της Ελλάδας (σε Αλόννησο και Ζάκυνθο). «Λειτουργικός μηχανισμός σημαίνει παρακολούθηση επί της ουσίας, στην πράξη. Σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξουν πρόστιμα για την παράνομη και άναρχη αλιεία, αν θέλουμε να δώσουμε ένα τέλος στην αφαίμαξη των θαλάσσιων πόρων», κατέληξε η κ. Μήλιου.Τουρκικές απειλές
Όπως αναμενόταν, η Τουρκία αντέδρασε στο άκουσμα της είδησης, μολονότι δεν της πέφτει λόγος. Το ΥΠΕΞ της γείτονος σχολίασε ότι «οι μονομερείς ενέργειες σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες όπως το Αιγαίο και τη Μεσόγειο πρέπει να αποφεύγονται», προαναγγέλλοντας ότι η Τουρκία θα ανακοινώσει τα δικά της σχέδια στο εγγύς μέλλον. Με το πρακτορείο Anadolu να μεταδίδει ευθαρσώς ότι η Άγκυρα αναμένεται να προχωρήσει στην ανακήρυξη δικών της θαλάσσιων πάρκων. Προφανώς οι Τούρκοι δεν ενδιαφέρονται ξαφνικά για το θαλάσσιο οικοσύστημα.Επιχειρούν να «γκριζάρουν» την περιοχή, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Αθήνας. Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ ξεκαθαρίζει ότι «αναφορές σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες είναι εντελώς ανεδαφικές» και ότι «το νομικό καθεστώς στο Αιγαίο είναι ξεκάθαρο. Η ελληνική κυριαρχία στην περιοχή αυτή ορίζεται σαφώς και οριστικώς από διεθνή συμβατικά κείμενα. (...) Η άσκηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την ελληνική κυριαρχία δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης».