Αποστολάκη: Όχημα απαλλαγής και αμετάκλητης αμνήστευσης του Καραμανλή το πόρισμα της ΝΔ
Οξύτατη κριτική
"Το ΠΑΣΟΚ δεν θα συναινέσει στη λήθη και τη συγκάλυψη, δεν θα νομιμοποιήσει τη διαδικασία αμνήστευσης του κ. Καραμανλή" υποστήριξε η Μιλένα Αποστολάκη

Οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση αναφορικά με την αντισυνταγματική κατάργηση της λειτουργίας της προανακριτική καθώς και στο στερούμενο νομικής αλλά και ουσιαστικής τεκμηρίωσης πόρισμα της ΝΔ, άσκησε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Μιλένα Αποστολάκη, μιλώντας στη Βουλή. Η κυρία Αποστολάκη αφού στάθηκε στην άρνηση της ΝΔ να υπερψηφίσει την πρόταση προανακριτικής του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι κατέφυγε «καινοφανές δόγμα των ανεύθυνων υπουργών» και τη σύνταξη ατεκμηρίωτου κατηγορητηρίου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος από τον κ.Καραμανλή, τα οποία όπως είπε συνιστούν το θεμέλιο βήμα της μεθόδευσης με στόχο το δικαστικό συμβούλιο να οδηγηθεί στην έκδοση απαλλακτικού βουλεύματος.
Ακόμη τόνισε ότι με την υπερψήφιση του πορίσματος το οποίο χαρακτήρισε «όχημα απαλλαγής και αμνήστευσης του Κ. Καραμανλή» - η Βουλή χάνει αμετάκλητα την ευκαιρία να διερευνήσει τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του ως Υπουργού Υποδομών ο οποίος, ανέφερε, είχε την ιδιαίτερη νομική υποχρέωση και την πολιτική ευθύνη για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων. Στην ομιλία της απέδωσε σε προφανή πολιτική σκοπιμότητα την κατάργηση της προανακριτικής επιτροπής παρατηρώντας ότι με αποκλειστική ευθύνη της πλειοψηφίας η επιτροπή, δεν διεξήγαγε τη σύμφωνη με το Σύνταγμα και το νόμο προδικασία, δεν άσκησε τα εισαγγελικά της καθήκοντα, δεν εξέτασε μάρτυρες και δεν διερεύνησε την υπόθεση ουσιαστικά.
Σύμφωνα με την κυρία Αποστολάκη, ότι το προς υπερψήφιση από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία πόρισμα δεν στηρίζεται σε καμία δικονομική και ουσιαστική προϋπόθεση από αυτές που επιτάσσουν το Σύνταγμα και η ποινική δικονομία. «Πρόκειται για επαναλαμβανόμενη μεθόδευση και νομικό ακροβατισμό για να συγκαλύψετε τις ευθύνες του επιτελικού κράτους και του πρώην Υπουργού Κ. Καραμανλή», σχολίασε δηκτικά. Επισημαίνοντας τον υποχρεωτικό χαρακτήρα των διατάξεων του άρθρου 86 του Συντάγματος, τόνισε ότι δεν παρέχεται τους υπουργούς η ευχέρεια να επιλέγουν τα στάδια διερεύνησης των ευθυνών τους καθώς και ότι η «δήθεν» παραίτηση Καραμανλή από τα δικαιώματά του ενώπιον της επιτροπής δε στερεί την Βουλή από τις αρμοδιότητες της. «Είναι παράνομο ο ελεγχόμενος να επιλέγει τον τρόπο που θα λειτουργεί η Επιτροπή η οποία διερευνά αν τέλεσε ή όχι έγκλημα για το οποίο συστάθηκε.», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η ευθύνη για το έγκλημα των Τεμπών δεν είναι απρόσωπη. Έχει όνομα, περιλαμβάνει πολιτικές αποφάσεις που δυστυχώς δεν έλαβε ο πρώην Υπουργός. Το χρέος της Βουλής δεν είναι να προστατεύει πολιτικά πρόσωπα για να μη διαταράξει εσωτερικές κομματικές ισορροπίες, αλλά να υπηρετήσει το πάνδημο αίτημα για δικαιοσύνη και αλήθεια. Η ΝΔ κάνει το αντίθετο.», τόνισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Στο τελευταίο σκέλος της τοποθέτησής της η κυρία Αποστολάκη συνέδεσε τον χρόνο διεξαγωγής της συζήτησης για το πόρισμα της προανακριτικής με τη "δεύτερη οργανωμένη συγκάλυψη" του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ. «Οι πολίτες ζητούν λογοδοσία, όχι προσχηματικές διαδικασίες. Ζητούν κάθαρση, όχι συμψηφισμούς. Ζητούν ασφάλεια και κράτος δικαίου. Και αντί αυτών βλέπουν τη χώρα μας να μετατρέπεται σε χώρα μόνιμης επιτήρησης και διερεύνησης από διεθνείς διωκτικές αρχές. Μιας εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε ανενόχλητη επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη διαθέτοντας υψηλή πολιτική κάλυψη και για το λόγο αυτό ο Πρωθυπουργός με την μεθόδευση της εξεταστικής αμνηστεύει αμετακλήτως τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες ενός εκ των πρωταγωνιστών, του κ. Βορίδη προστατεύοντας ταυτόχρονα και τον έτερο πρωταγωνιστή. Σπέρνετε θεσμικές θύελλες και το γνωρίζετε. Αλλά αυτό που προέχει για σας είναι η προστασία των κ. Καραμανλή, Τριαντόπουλου, Βορίδη και Αυγενάκη. Αγωνίζεστε για την αμνήστευση τους», είπε η κυρία Αποστολάκη.
Τέλος κατέστησε σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα συναινέσει στη λήθη και τη συγκάλυψη, δεν θα νομιμοποιήσει τη διαδικασία αμνήστευσης του κ. Καραμανλή και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την αποκάλυψη της αλήθειας και την απόδοση ευθυνών, όπως επιτάσσουν το Σύνταγμα και η Δημοκρατία. Ακόμη υπογράμμισε ότι μόνο όταν υπάρξει Δικαιοσύνη θα υπηρετηθεί η ουσιαστική λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και γιατί μόνο τότε θα μπορέσει ο ελληνικός λαός να πιστέψει ότι «πότε ξανά» δεν θα συμβεί μια τέτοια τραγωδία.