Τέμπη: Διακόπηκε η συνεδρίαση στη Βουλή ύστερα από άγριο επεισόδιο ανάμεσα σε Κωνσταντοπούλου και Λαμπρούλη - "Είστε πολιτικά ανήθικη"
Πώς ξεκίνησε η ένταση, οι διάλογοι
Το άγριο επεισόδιο ανάμεσα σε Κωνσταντοπούλου και Λαμπρούλη - Αποχώρησαν, κατά τη συνεδρίαση, η Ελληνική Λύση, το ΚΚΕ και η Νίκη

Κοινοβουλευτικός «καύσωνας» εκτυλίσσεται από το πρωί της Τρίτης στη Βουλή, όπου συζητείται το πόρισμα της ΝΔ για την παραπομπή του Κώστα Αχ. Καραμανλή, στο Δικαστικό Συμβούλιο για την υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών. Σημειώθηκε έντονο κοινοβουλευτικό επεισόδιο ανάμεσα στον προεδρεύοντα της συνεδρίασης, Γιώργο Λαμπρούλη, και την επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Όλα ξεκίνησαν όταν η κυρία Κωνσταντοπούλου μίλησε απρεπώς για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποκαλώντας τον «κατ' ευφημισμόν κύριο». Προηγουμένως είχε χαρακτηρίσει τον Σταύρο Κελέτση «άφαντο από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες».
Διαβάστε: Βουλή: Στην Επιτροπή Δεοντολογίας παραπέμπονται τα πρακτικά από την κόντρα Κωνσταντοπούλου - Λαμπρούλη






Τέμπη: Το άγριο επεισόδιο ανάμεσα σε Κωνσταντοπούλου και Λαμπρούλη
Όταν την έδρα κατέλαβε ο αντίπρόεδρος Γιώργος Λαμπρούλης ζήτησε να μη γραφεί στα πρακτικά ο χαρακτηρισμός για τον Κωνσταντίνο Τασούλα και απηύθυνε παραίνεση προς το Σώμα να επιδεικνύεται ο δέων σεβασμός και θεσμική ευπρέπεια προς τον ΠτΔ απ' όλους «ανεξαρτήτως αν συμφωνούμε πολιτικά ή όχι μαζί του». Στο μεσοδιάστημα μίλησε επί προσωπικού ο κ. Κελέτσης για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, κάτι που απαίτησε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ ο Γιώργος Λαμπρούλης της απάντησε ότι δεν υπάρχει λόγος προσωπικού για εκείνη. Όταν η κυρία Κωνσταντοπούλου επέμενε να πάρει τον λόγο, ο κ. Λαμπρούλης το επέτρεψε ώστε να εξηγήσει η ίδια σε τι συνίσταται το προσωπικό θέμα.

Ωστόσο, η πρόεδρος της Πλεύσης αξιοποίησε τον χρόνο της για να επιτεθεί προσωπικά -για πολλοστή φορά- στον αντιπρόεδρο της Βουλής, λέγοντάς του ότι πρώτον πρέπει να σταματήσει να μιλάει και δεύτερον ότι ασκεί χειρότερη αντιπολίτευση από την αντιπολίτευση. Τότε ο κ. Λαμπρούλης διερωτήθηκε εάν απευθύνεται στον ίδιο με αυτόν τον τρόπο και διέκοψε τη συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αντικοινοβουλευτική της συμπεριφορά. Μάλιστα, την ώρα που ο κ. Λαμπρούλης διέκοψε τη συνεδρίαση σημειώθηκε... διακοπή ρεύματος στο Κοινοβούλιο.
Οι διάλογοι είναι χαρακτηριστικοί:
Γιώργος Λαμπρούλης: Έχετε τον λόγο να εξηγήσετε το προσωπικό για ένα λεπτό.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Μη μιλήσετε για το επόμενο λεπτό.
Γιώργος Λαμπρούλης: Δεν θα μου πείτε εσείς πότε θα μιλήσω.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η αντιπολίτευση που κάνετε είναι πιο σύστημα κι από το σύστημα.
Γιώργος Λαμπρούλης: Σ' εμένα απευθύνεστε;
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ναι.
Γιώργος Λαμπρούλης: Διακόπτω τη συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Να έρθει ο επόμενος πρόεδρος να κάτσει στην έδρα. Είστε απαράδεκτη και ανήθικη πολιτικά. Σας παραδίδω στη χλεύη του λαού!
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Σας χειροκροτά η ΝΔ, κύριε Λαμπρούλη!
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Βουλή: Το χρονικό των εντάσεων κατά τη συνεδρίαση
Τα ντεσιμπέλ ανέβηκαν αμέσως μόλις ξεκίνησε η συνεδρίαση με πρωταγωνιστές την επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, και τον Γιώργο Γεωργαντά. Στη συνέχεια άνοιξε ο χορός των αποχωρήσεων με την Ελληνική Λύση, το ΚΚΕ και τη Νίκη. Αργότερα, διακόπηκε και πάλι η συνεδρίαση ύστερα από κοινοβουλευτική σύγκρουση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη με την κ. Κωνσταντοπούλου.
Νέα αντιπαράθεση Γεωργαντά & Κωνσταντοπούλου στη Βουλή: "Να τελειώνει το πανηγυράκι" - "Είστε φασίστες"
Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας ήγειρε ζήτημα αντισυνταγματικότητας της διαδικασίας που ακολουθείται, έθεσε θέμα απαρτίας και κάλεσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή να έρθουν στη Βουλή. «Είστε βουτηγμένοι στα σκάνδαλα. Τα χέρια σας είναι βαμμένα με το αίμα των νεκρών παιδιών και των νεκρών ανθρώπων στα Τέμπη», είπε, ενώ «προειδοποίησε» τους βουλευτές που θα υπερψηφίσουν την απευθείας παραπομπή του πρώην υπουργού Υποδομών, υποστηρίζοντας πως η ψήφος τους δεν είναι ψήφος προστατευόμενη από το Σύνταγμα και πως συνιστά αξιόποινη πράξη. Κάπου εκεί οι τόνοι ανέβηκαν ακόμα περισσότερα όταν ο προεδρεύων της συνεδρίασης Γιώργος Γεωργαντάς ζήτησε από την επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας να ολοκληρώσει την παρέμβασή της. Σημειώνεται ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που συγκρούονται οι δυο τους, καθώς πριν από λίγες μέρες είχαν άλλη μία κοινοβουλευτική σύγκρουση, με τους τόνους να ανεβαίνουν επικίνδυνα.
«Δεν ολοκλήρωσα. Είστε υπόλογος για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν θα έπρεπε καν να προεδρεύετε, δεν θα το βουλώσουμε εμείς επειδή εσείς φασίζετε. Τους τραμπουκισμούς τους επιφυλάσσετε στις γυναίκες και σ' εμένα που είμαι γυναίκα αρχηγός», κατήγγειλε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Να τελειώσει αυτό το πανηγυράκι. Κάντε μου πρόταση μομφής να δούμε τι θα πει η υπόλοιπη αντιπολίτευση», απάντησε ο προεδρεύων, καλώντας την να σταματήσει να «απειλεί» βουλευτές.
«Είστε σε πανικό», ανταπάντησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, με τον Γιώργο Γεωργαντά να της ζητά να ολοκληρώσει με μια φράση. «Είστε φασίστες, αυτή είναι η φράση μου», ανέφερε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας: «Αυτό είναι δικτατορία!». Λίγο αργότερα υπήρξε νέος γύρος έντασης μεταξύ των δυο, με τον προεδρεύοντα να τη χαρακτηρίζει ως τον «μεγαλύτερο διακοψία» και εκείνη να μιλά για το «μεγαλύτερο φαγοπότι» με τον ΟΠΕΚΕΠΕ
«Την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθούν όλα αυτά, κρατηθείτε», ανέφερε εκείνος, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να επιμένει, λέγοντας «είστε υπόλογος». «Διαβάστε τη δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει άλλη άποψη…», της απάντησε ο Γιώργος Γεωργαντάς.
Οι διακοπές πάντως συνεχίστηκαν και την ώρα που στο βήμα ανέβηκε ο εισηγητής της ΝΔ Ανδρέας Νικολακόπουλος. «Δεν μπορείτε να καταντήσετε έτσι τον Ναό της Δημοκρατίας. Αυτό είναι δικτατορία. Δεν θα το επιτρέψω αυτό», της φώναξε ο προεδρεύων.
Μηταράκης: Να διαβιβαστεί η ομιλία Κωνσταντοπούλου στην Επιτροπή Δεοντολογίας - "Τείνετε στον ολοκληρωτισμό"
Λαμβάνοντας αργότερα τον λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νότης Μηταράκης, επιτέθηκε στη Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Η πρόεδρος του τρίτου μνημονίου μίλησε με εμετικό και προσβλητικό τρόπο για τους βουλευτές της συμπολίτευσης. Μας τραμπουκίζει λες και είμαστε στον δρόμο. Είναι ανάξια του κοινοβουλευτισμού όσα είπε», κατήγγειλε ο Νότης Μηταράκης, ζητώντας η ομιλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου να διαβιβαστεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας. «Τείνετε προς τον ολοκληρωτισμό, έχετε αλλεργία στη Δημοκρατία. Στοχοποιείτε εκλεγμένους βουλευτές. Λες και είμαστε υπόλογοι για την άποψη και την ψήφο μας», υποστήριξε.
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Μάντζος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για αντιθεσμική και αντιδημοκρατική στάση της πλειοψηφίας με την προανακριτική-εξπρές, λέγοντας πως η δικαστική εξουσία πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, προκειμένου να «περισώσει ό,τι μπορεί να περισωθεί». Για «πολιτικά καραγκιοζιλίκια», προκειμένου ο Κώστας Καραμανλής «να πέσει στα μαλακά», έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης, ζητώντας την επαναλειτουργία της προανακριτικής. Για προανακριτική-«πλυντήριο» και «καρικατούρα», μίλησε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ενώ «μεθοδολογία-πλυντήριο» κατήγγειλε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος.
Αποστολάκη: Όχημα απαλλαγής και αμετάκλητης αμνήστευσης του Καραμανλή το πόρισμα της ΝΔ
Οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση σχετικά με την αντισυνταγματική κατάργηση της λειτουργίας της προανακριτικής, καθώς και στο στερούμενο νομικής αλλά και ουσιαστικής τεκμηρίωσης πόρισμα της ΝΔ άσκησε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιλένα Αποστολάκη, μιλώντας στη Βουλή. Η κυρία Αποστολάκη αφού στάθηκε στην άρνηση της ΝΔ να υπερψηφίσει την πρόταση προανακριτικής του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι κατέφυγε σε «καινοφανές δόγμα των ανεύθυνων υπουργών» και τη σύνταξη ατεκμηρίωτου κατηγορητηρίου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος από τον κ. Καραμανλή, τα οποία -όπως είπε- συνιστούν το θεμέλιο βήμα της μεθόδευσης με στόχο το δικαστικό συμβούλιο να οδηγηθεί στην έκδοση απαλλακτικού βουλεύματος.
Ακόμη τόνισε ότι με την υπερψήφιση του πορίσματος το οποίο χαρακτήρισε «όχημα απαλλαγής και αμνήστευσης του Κ. Καραμανλή» - η Βουλή χάνει αμετάκλητα την ευκαιρία να διερευνήσει τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του ως υπουργού Υποδομών, ο οποίος, ανέφερε, είχε την ιδιαίτερη νομική υποχρέωση και την πολιτική ευθύνη για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων. Στην ομιλία της απέδωσε σε προφανή πολιτική σκοπιμότητα την κατάργηση της προανακριτικής επιτροπής, παρατηρώντας ότι με αποκλειστική ευθύνη της πλειοψηφίας η επιτροπή δεν διεξήγαγε τη σύμφωνη με το Σύνταγμα και τον νόμο προδικασία, δεν άσκησε τα εισαγγελικά της καθήκοντα, δεν εξέτασε μάρτυρες και δεν διερεύνησε την υπόθεση ουσιαστικά.
Σύμφωνα με την κυρία Αποστολάκη, το προς υπερψήφιση από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία πόρισμα δεν στηρίζεται σε καμία δικονομική και ουσιαστική προϋπόθεση από αυτές που επιτάσσουν το Σύνταγμα και η ποινική δικονομία. «Πρόκειται για επαναλαμβανόμενη μεθόδευση και νομικό ακροβατισμό για να συγκαλύψετε τις ευθύνες του επιτελικού κράτους και του πρώην υπουργού Κ. Καραμανλή», σχολίασε δηκτικά. Επισημαίνοντας τον υποχρεωτικό χαρακτήρα των διατάξεων του άρθρου 86 του Συντάγματος, τόνισε ότι δεν παρέχεται στους υπουργούς η ευχέρεια να επιλέγουν τα στάδια διερεύνησης των ευθυνών τους, καθώς και ότι η «δήθεν» παραίτηση Καραμανλή από τα δικαιώματά του ενώπιον της επιτροπής δε στερεί τη Βουλή από τις αρμοδιότητές της. «Είναι παράνομο ο ελεγχόμενος να επιλέγει τον τρόπο που θα λειτουργεί η Επιτροπή η οποία διερευνά αν τέλεσε ή όχι έγκλημα για το οποίο συστάθηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η ευθύνη για το έγκλημα των Τεμπών δεν είναι απρόσωπη. Έχει όνομα, περιλαμβάνει πολιτικές αποφάσεις που δυστυχώς δεν έλαβε ο πρώην υπουργός. Το χρέος της Βουλής δεν είναι να προστατεύει πολιτικά πρόσωπα για να μη διαταράξει εσωτερικές κομματικές ισορροπίες, αλλά να υπηρετήσει το πάνδημο αίτημα για δικαιοσύνη και αλήθεια. Η ΝΔ κάνει το αντίθετο», τόνισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Στο τελευταίο σκέλος της τοποθέτησής της η κυρία Αποστολάκη συνέδεσε τον χρόνο διεξαγωγής της συζήτησης για το πόρισμα της προανακριτικής με τη «δεύτερη οργανωμένη συγκάλυψη» του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ. «Οι πολίτες ζητούν λογοδοσία, όχι προσχηματικές διαδικασίες. Ζητούν κάθαρση, όχι συμψηφισμούς. Ζητούν ασφάλεια και κράτος δικαίου. Και αντί αυτών βλέπουν τη χώρα μας να μετατρέπεται σε χώρα μόνιμης επιτήρησης και διερεύνησης από διεθνείς διωκτικές Αρχές. Μιας εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε ανενόχλητη επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη, διαθέτοντας υψηλή πολιτική κάλυψη και για τον λόγο αυτόν ο πρωθυπουργός με τη μεθόδευση της εξεταστικής αμνηστεύει αμετακλήτως τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες ενός εκ των πρωταγωνιστών, του κ. Βορίδη, προστατεύοντας ταυτόχρονα και τον έτερο πρωταγωνιστή. Σπέρνετε θεσμικές θύελλες και το γνωρίζετε. Αλλά αυτό που προέχει για σας είναι η προστασία των κ. Καραμανλή, Τριαντόπουλου, Βορίδη και Αυγενάκη. Αγωνίζεστε για την αμνήστευσή τους», είπε η κυρία Αποστολάκη.
Τέλος, κατέστησε σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα συναινέσει στη λήθη και τη συγκάλυψη, δεν θα νομιμοποιήσει τη διαδικασία αμνήστευσης του κ. Καραμανλή και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την αποκάλυψη της αλήθειας και την απόδοση ευθυνών, όπως επιτάσσουν το Σύνταγμα και η Δημοκρατία. Ακόμη υπογράμμισε ότι μόνο όταν υπάρξει Δικαιοσύνη θα υπηρετηθεί η ουσιαστική λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και γιατί μόνο τότε θα μπορέσει ο ελληνικός λαός να πιστέψει ότι «πότε ξανά» δεν θα συμβεί μια τέτοια τραγωδία.
Βελόπουλος: Αρχιερέας της διαπλοκής ο Σημίτης - Να πάρει το σπίτι του η πολιτεία να το κάνει μουσείο;
Την αποχώρηση της Ελληνικής Λύσης από τη συζήτηση για το πόρισμα της προανακριτικής για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή έκανε γνωστή από βήματος Βουλής ο Κυριάκος Βελόπουλος, αφού πρώτα επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης αλλά και μιλώντας με χαρακτηρισμούς για τον εκλιπόντα πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Αναφερόμενος στον εκλιπόντα Κώστα Σημίτη, υποστήριξε πως η κυβέρνηση έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά του σπιτιού του στο Κορακοχώρι, χρησιμοποιώντας μάλιστα σκληρή γλώσσα κατά του πρώην πρωθυπουργού που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Ιανουάριο. Μάλιστα για τη συγκεκριμένη αναφορά υπήρξε άμεση αντίδραση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, ο οποίος διέψευσε τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης.
«Μπήκε πωλητήριο του σπιτιού του μέντορα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και θέλει η κυβέρνηση να το αγοράσει για να το κάνει μουσείο. Δεν καταλαβαίνω γιατί τα χρήματα του ελληνικού λαού πρέπει να σπαταληθούν για να αγοραστεί το σπίτι του Σημίτη, του αρχιερέα της διαπλοκής», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, με τον Γιώργο Φλωρίδη να τον διαψεύδει λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όσο αλήθεια ήταν ότι υπήρχαν 53 και μετά εξαφανίστηκαν. Όσο αλήθεια ήταν το ξυλόλιο. Όσο αλήθεια ήταν οι μονταζιέρες. Άλλο τόσο αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να αγοράσει το κτήμα του εκλιπόντος πρώην πρωθυπουργού».
Αποχώρησε η Ελληνική Λύση
«Επειδή εμείς σε αυτό το θέατρο αρνούμαστε να μετάσχουμε, αποχωρούμε για να μη νομιμοποιήσουμε τη χάλκευση της αλήθειας. Ντροπή, ντροπή, ντροπή για το κουκούλωμα του εγκλήματος των Τεμπών», ανέφερε σε άλλο σημείο ο Κυριάκος Βελόπουλος, εκφράζοντας τη «θλίψη» του για όσα έγιναν με αφορμή τη σιδηροδρομική τραγωδία και ζήτησε εκλογές «γιατί βουλιάζετε τη χώρα».
Μάλιστα, ζήτησε να μην αλλάξει ο εκλογικός νόμος και να μην ανέβει το εκλογικό όριο στο 5%. «Εμάς μας βολεύει. Δεν καταλαβαίνω γιατί το κάνετε αυτό. Είναι φασιστικό κόμμα αντιδημοκρατικό, είναι χάλκευση της βούλησης του ελληνικού λαού», επισήμανε.
Παράλληλα αποκάλεσε «απίθανο τύπο» τον Άδωνι Γεωργιάδη και σημείωσε τις «οβιδιακές μεταμορφώσεις» του. «Κάνετε πως δεν ακούτε τις κραυγές των Ελλήνων. Εσείς κάνετε διακοπές στα Κουφονήσια και στη χλιδή, ενώ οι Έλληνες στα μπαλκονήσια και στο απένταρο γαλάζιο. Διότι απένταρους τους κάνατε», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ ο Κ. Βελόπουλος απευθύνθηκε στο ΠΑΣΟΚ και σημείωσε με νόημα ότι «έχει αφήσει… χνάρια». «Σας λέγαμε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ από το 2024. Σας λέγαμε ότι και το ΠΑΣΟΚ είναι μπλεγμένο σε αυτό το σκάνδαλο. Φαίνεται ότι δικαιωνόμαστε! Ψαχτείτε στο ΠΑΣΟΚ γιατί μπορεί να μην είναι 1-2 άτομα που μετέχουν στο σκάνδαλο. Μπορεί να είναι περισσότερα», πρόσθεσε.
Νατσιός: Το έγκλημα είναι μεγάλο και το χαλάκι είναι μικρό - Θα καταρρεύσετε
Τον δρόμο της Ελληνικής Λύσης ακολούθησε και η Νίκη του Δημήτρη Νατσιού, αποχωρώντας από τη συζήτηση για το πόρισμα της ΝΔ για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, μέσω του οποίου ζητείται η παραπομπή του στο Δικαστικό Συμβούλιο.
«Το έγκλημα είναι μεγάλο και το χαλάκι είναι μικρό και εσείς θα καταρρεύσετε», ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα, αλλά και τα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι η Νίκη δεν θα συμμετέχει στη συμπαιγνία και την πλεκτάνη και γι’ αυτό αποχωρεί από τη διαδικασία.