Την τελευταία του συνέντευξη πριν από την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 6 Σεπτεμβρίου έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλοντας να στείλει μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες. Ήταν παράλληλα και η πρώτη του συνέντευξη μετά το πέρασμα στο δεύτερο μισό της τετραετούς διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, δείχνοντας ουσιαστικά και τα βήματα που θα ακολουθήσουν το προσεχές διάστημα.

Διαβάστε: Μητσοτάκης: Το πολύχρονο πάρτι στον ΟΠΕΚΕΠΕ τελειώνει, ξεκινάμε απ' όσους χόρευαν στο κέντρο της πίστας

Πριν λοιπόν από το Yπουργικό Sυμβούλιο της Παρασκευής και τη μικρή θερινή ανάπαυλα που θα ακολουθήσει, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να τοποθετηθεί σε συγκεκριμένα μεγάλα ζητήματα των ημερών, στέλνοντας τα ακόλουθα μηνύματα:

● Προς την Άγκυρα, ότι αν δεν εγκαταλείψει τα περί «γαλάζιας πατρίδας» και δήθεν γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, δεν μπορεί να προχωρήσει η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ουσιαστικά με την τοποθέτηση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ότι η λεγόμενη πολιτική των ήρεμων νερών έχει τα όριά της και με τη συμπεριφορά που δείχνει η Τουρκία, η επίλυση με προσφυγή στη Χάγη είναι εξαιρετικά δύσκολος έως απίθανος στόχος.

● Το δεύτερο μήνυμα προς τον Ταγίπ Ερντογάν αφορά την προσδοκία του για συμμετοχή της Τουρκίας στο νέο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Όσο επιμένει σε casus belli απέναντι στην Ελλάδα, όσο επιμένει να εγείρει ζητήματα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, δεν πρόκειται να μπει στο πρόγραμμα SAFE. Η Ελλάδα δεν θα το επιτρέψει», σημείωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μητσοτάκης.

● Προς τον πρωθυπουργό της αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, απηύθυνε μια δημόσια πρόσκληση «να συζητήσει με την Ελλάδα οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης», τείνοντας έτσι χείρα φιλίας και συνεργασίας. Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε μάλιστα ότι «σύντομα θα δούμε και τεχνικές επιτροπές οι οποίες θα συζητούν αυτή την προοπτική». Παράλληλα, ωστόσο, ο πρωθυπουργός κάλεσε και την κυβέρνηση της Λιβύης και τον στρατάρχη Χαφτάρ να διαλέξουν «εάν θέλει να συνταχθεί με τον άμεσο γείτονά της, που είναι η Ελλάδα, που της προσφέρει πόρτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και πολύ καλές σχέσεις με τον υπόλοιπο αραβικό κόσμο, ή αν θέλει να είναι αποκλειστικό "άρμα" της Τουρκίας, η οποία βεβαίως και χρησιμοποιεί τη Λιβύη ως εργαλείο».

● Προς όλους τους πρώην πρωθυπουργούς που αμφισβητούν την εξωτερική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, από τον Κώστα Καραμανλή μέχρι τον Αντώνη Σαμαρά και από τον Γιώργο Παπανδρέου μέχρι τον Αλέξη Τσίπρα, το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν σαφές: «Σε αντίθεση με μια πολιτική άλλων κυβερνήσεων, η οποία παθητικά παρακολουθούσε τα τετελεσμένα να ριζώνουν, αυτή η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ακολουθήσει μια διαφορετική και πολύ πιο ενεργητική πολιτική», είπε χαρακτηριστικά, απαριθμώντας στη συνέχεια όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

● Για τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης ήταν πολύ αιχμηρός, μετά τις τοποθετήσεις που έχει κάνει ο τελευταίος για υποχωρήσεις της Ελλάδας στα εθνικά θέματα και ιδίως στα ελληνοτουρκικά. «Είναι εύκολη, ξέρετε, η διπλωματία του Twitter, αλλά ειδικά αυτοί οι οποίοι έχουν ασκήσει εξωτερική πολιτική και δεν έχουν να δείξουν κάτι συγκεκριμένο, ως αποτέλεσμα αυτής της δικής τους πορείας, θα συνιστούσα εν προκειμένω να είναι λίγο πιο προσεκτικοί και να μη μεταμορφώνονται ξαφνικά, όταν αφήνουν τα οφίτσια και τη δυσκολία της άσκησης της πολιτικής, σε επικριτές από την ασφάλεια και την απόσταση του πληκτρολογίου», ήταν το «καρφί» του κ. Μητσοτάκη προς τον υφυπουργό Εξωτερικών της πενταετούς κυβέρνησης Καραμανλή.

● Προς τον Αλέξη Τσίπρα και την επιστροφή που ετοιμάζει στην κεντρική πολιτική σκηνή: «Δεν μπορώ ως ένας ενεργός πολιτικός, ο οποίος διαδέχθηκε τον κ. Τσίπρα, να επιτρέψω να παραχαραχθεί η ιστορία αυτού του τόπου», ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

● Ένα μήνυμα του πρωθυπουργού είχε ως αποδέκτη και τους διακινητές παράνομων μεταναστών, υπογραμμίζοντας πως όσοι αλλοδαποί καταφτάνουν από τη βόρεια Αφρική, με το που πατάνε σε ελληνικό έδαφος, ουσιαστικά φυλακίζονται, μπαίνουν σε μια κλειστή δομή. «Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στους διακινητές, αλλά και στους πελάτες τους ότι η άφιξη στην Ελλάδα δεν θα ισοδυναμεί με μία εύκολη είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

● Ένα έμμεσο μήνυμα προς τη Λευκωσία και τη διαφωνία που υπάρχει στο παρασκήνιο για τη δαπάνη για το έργο κατασκευής του υποθαλάσσιου καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Το μήνυμα αφορούσε τον επιμερισμό του κόστους της κατασκευής του καλωδίου, μεταξύ των δύο χωρών, με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι το θέμα τελικά αυτό με την Κύπρο θα λυθεί και πως δεν είναι το μείζον ζήτημα.

● Τέλος, ένα μήνυμα προς όλους όσοι είχαν πάρει παράτυπα ή παράνομα επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ότι το «πάρτι» αυτό τελειώνει. «Θα ξεκινήσουμε, πάντως, και νομίζω είναι λογικό αυτό, από αυτούς που χόρευαν στο κέντρο της πίστας, όχι από αυτούς που μπορεί να ήταν στην περιφέρεια, κάπου στη γωνία. Με άλλα λόγια, από αυτούς οι οποίοι και σήμερα, αυτή τη στιγμή, ελέγχονται, ήδη ένας μεγάλος αριθμός ΑΦΜ. Αυτούς που πήραν τα πολλά λεφτά», ανέφερε ο πρωθυπουργός.