ΝΔ:Το ιστορικό κτίριο της Ρηγίλλης γίνεται βίλα πολυτελείας - Αποκλειστικές εικόνες των "Παραπολιτικών" από τα έργα ανακαίνισης
Από ιστορική έδρα της Νέας Δημοκρατίας σε βίλα με πισίνα
Οι καινούργιοι χώροι του ιστορικού κτιρίου της Νέας Δημοκρατίας επί της οδού Ρηγίλλης 18 δεν θυμίζουν σε τίποτα εκείνους της “γαλάζιας” παράταξης, που συνδέθηκαν με εμβληματικές στιγμές για την ιστορία του τόπου
Επιστροφή στο μέλλον για το κτίριο της οδού Ρηγίλλης 18, που επί δεκαετίες στέγαζε τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας: έπειτα από χρόνια εγκατάλειψης, το 2026 επιστρέφει στην αρχική του μορφή, που ήταν αυτή της κατοικίας. Τα έργα είναι σε πλήρη εξέλιξη -όπως βλέπετε στις αποκλειστικές φωτογραφίες που εξασφάλισαν τα Παραπολιτικά - και του χρόνου το καλοκαίρι αναμένεται στη θέση των ιστορικών γραφείων της Ν.Δ. να στέκει πλέον ένα πλήρως ανακαινισμένο κτίριο, που θα στεγάζει μια πολυτελή βίλα, μια έπαυλη επί της ουσίας. Διαβάστε:
Από ιστορική έδρα της Νέας Δημοκρατίας το κτίριο της οδού Ρηγίλλης 18 μετατρέπεται σε βίλα με πισίνα
Με σεβασμό στην αρχιτεκτονική του κτιρίου -που, εξάλλου, έχει κριθεί διατηρητέο και επιτρέπει έτσι μόνο συγκεκριμένες παρεμβάσεις-, θα προκύψει ένα μοντέρνο, πολυτελές τριώροφο σπίτι, με όλες τις σύγχρονες ανέσεις πολυτελείας, όπως πισίνα, σπα και τζακούζι. Η ανακατασκευή, φυσικά, «πατάει» πάνω στους μεγάλους χώρους υποδοχής, τις μαρμάρινες σκάλες, τα ψηλοτάβανα δωμάτια, το ευρύχωρο σαλόνι και τους άλλους χώρους, που είναι απόλυτα οικείοι στα κομματικά στελέχη της Ν.Δ. των περασμένων δεκαετιών.
Το σημείο είναι τρομερά προνομιακό. Με «πλάτη» στην Ηρώδου Αττικού και στον Εθνικό Κήπο, έχει μπροστά του ανεμπόδιστη θέα στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη, αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο του Ωδείου Αθηνών, που θα αναβαθμιστεί και θα «πρασινίσει» με την ανάπλαση που έχει εξαγγελθεί. Η συνολική επιφάνεια του ακινήτου ξεπερνάει τα χίλια τετραγωνικά μέτρα (φτάνει περίπου τα 1.100 τ.μ.), ενώ στο πίσω μέρος υπάρχει μια αυλή, όπου στεγαζόταν επί δεκαετίες η Αίθουσα Κήπου. Εκεί γίνονταν οι συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ., οι κομματικές εκδηλώσεις, εκεί ουσιαστικά γράφτηκε ένα κομμάτι της σύγχρονης πολιτικής Ιστορίας.
Η Ρηγίλλης πριν γίνει σύμβολο της Νέας Δημοκρατίας: Η ιστορία της οικίας Διομήδη
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Όχι από την ίδρυση της Ν.Δ., το 1974, αλλά αρκετά νωρίτερα. Στον Μεσοπόλεμο, και συγκεκριμένα τη δεκαετία του 1920, ο Αλέξανδρος Διομήδης και η σύζυγός του, Ιουλία Ψύχα -καταγόμενη από πλούσια οικογένεια Ελλήνων Αιγυπτιωτών-, αποφασίζουν να ανεγείρουν την κατοικία τους κοντά στον τότε Βασιλικό Κήπο, επί της οδού Ρηγίλλης. Τα σχέδια της οικίας ανήκουν στον διακεκριμένο αρχιτέκτονα Αναστάσιο Μεταξά, που ήταν ο επίσημος αρχιτέκτονας του παλατιού. Ο Διομήδης ήταν επιφανής πολιτικός και οικονομολόγος.
Την περίοδο εκείνη ήταν διοικητής της Εθνικής Τράπεζας και αμέσως μετά έγινε ο πρώτος διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος. Νωρίτερα είχε εκλεγεί βουλευτής Σπετσών με το κόμμα των Φιλελευθέρων και διετέλεσε υπουργός Οικονομικών στην πρώτη κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου, ενώ αργότερα, λίγο πριν από τον θάνατό του, έγινε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Θεμιστοκλή Σοφούλη, τον οποίο και διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία για έξι μήνες, το δεύτερο μισό του 1949. Λόγω του πολιτικού και κοινωνικού στάτους του Διομήδη, από το σπίτι του στην οδό Ρηγίλλης 18 πέρασε μεγάλο μέρος του προπολεμικού πολιτικού και οικονομικού κόσμου της Αθήνας της εποχής εκείνης.
Ο θρύλος για την υπόγεια μυστική οδό διαφυγής
Με τη διαθήκη του, ο Διομήδης κληροδότησε το ακίνητο της οδού Ρηγίλλης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, προκειμένου να ιδρυθεί ο «Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδη». Το Πανεπιστήμιο επί πολλά χρόνια προσπαθούσε να το αξιοποιήσει, αναζητώντας μια καλή ευκαιρία είτε για να το πουλήσει είτε για να το νοικιάσει. Τελικά, το κράτος προέβη στην ενοικίασή του, για να στεγαστεί η Ασφάλεια Υψηλών Προσώπων, συμπεριλαμβανομένων των ανδρών της προσωπικής ασφάλειας του βασιλιά. Ο θρύλος, μάλιστα, θέλει ένα υπόγειο τούνελ να συνδέει τα Ανάκτορα (σημερινό Προεδρικό Μέγαρο) με την οικία της Ρηγίλλης 18 και τους στρατώνες του Πυροβολικού πιο κάτω, ως μυστική έκτακτη οδός διαφυγής.
Από το Πανεπιστήμιο Αθηνών στη Νέα Δημοκρατία
Στη διάρκεια της δικτατορίας το κτίριο έμεινε τα περισσότερα χρόνια κενό και το Πανεπιστήμιο Αθηνών είχε σκεφτεί ακόμα και την κατεδάφισή του. Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε, στις 4 Οκτωβρίου του 1974, τη Νέα Δημοκρατία και λίγους μήνες αργότερα, στις 11 Ιουλίου 1975, εγκαινίασε τα γραφεία του κόμματος, το οποίο στο μεταξύ είχε θριαμβεύσει στις βουλευτικές εκλογές. Εκεί, λοιπόν, στο νούμερο 18 της οδού Ρηγίλλης, γράφτηκε η μεταπολιτευτική ιστορία της κεντροδεξιάς παράταξης, σε ένα οίκημα που στέγασε διαδοχικά ως προέδρους τους Κωνσταντίνο Καραμανλή, Γεώργιο Ράλλη, Ευάγγελο Αβέρωφ, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Μιλτιάδη Εβερτ, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά. Οι εκλογές, μάλιστα, των περισσοτέρων -που τότε βέβαια δεν γίνονταν από τα μέλη του κόμματος- διεξήχθησαν στην Αίθουσα Κήπου (μετέπειτα Αίθουσα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης»).
Από κάποια στιγμή κι έπειτα, ωστόσο, δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των κεντρικών γραφείων ενός κόμματος εξουσίας στη νέα εποχή και έτσι, ύστερα από 36 ολόκληρα χρόνια, τον Φεβρουάριο του 2011, ο Αντ. Σαμαράς μετέφερε την έδρα σε κτίριο επί της λεωφόρου Συγγρού, ενώ αργότερα, επί προεδρίας Κυριάκου Μητσοτάκη, έγινε νέα μετακόμιση, αυτήν τη φορά σε κτίριο επί της Πειραιώς. Το νεοκλασικό της Ρηγίλλης στέγασε για λίγο καιρό το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και από το 2015 και μετά τα φώτα έσβησαν, οι πόρτες κλείδωσαν και το κτίριο παραμένει κενό και αναξιοποίητο.
Από πολιτικό σύμβολο σε ιδιωτική έπαυλη
Το κοινωφελές ίδρυμα «Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλέξανδρου Ν. Διομήδους» ήρθε το 2019 σε συμφωνία με τα αδέρφια Θεόδωρου και Γιάγκου Αγιοστρατίτη (ιδιοκτήτες του «The Margi») για μακροχρόνια μίσθωση, με σκοπό να μετατραπεί σε πολυτελές μπουτίκ ξενοδοχείο, έναντι ενοικίου της τάξης των 16.000 ευρώ τον μήνα. Το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, από τη μια πλευρά, και οι αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής, από την άλλη, που προσέφυγαν μάλιστα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οδήγησαν στην αλλαγή ρότας. Το νέο σχέδιο πλέον προβλέπει, αντί ξενοδοχείου, που θα απαιτούσε αρκετές μετατροπές, να γίνει μια πιο ήπια ανακαίνιση, που θα έχει ως αποτέλεσμα μια έπαυλη, επί της ουσίας, μοναδική στο είδος της.
Το «πράσινο φως» άναψε τον Απρίλιο του 2024 από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και τον περασμένο Φεβρουάριο, πριν από πέντε μήνες ακριβώς, από την Υπηρεσία Δόμησης (Πολεοδομία) του Δήμου Αθηναίων. Οι εργασίες τρέχουν ήδη από την Kube Contractors, μια τεχνική εταιρεία με πολύχρονη εμπειρία και εξειδίκευση στη μελέτη και την κατασκευή οικοδομικών έργων υψηλών προδιαγραφών, ώστε το έργο να παραδοθεί σε έναν χρόνο από σήμερα.