Στην Τουρκία επικρατεί έντονος προβληματισμός σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των παλαιών μαχητικών της αεροσκαφών, καθώς διαπιστώνει μεταβολές στην αεροπορική ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Βάσως Δελημήτρου στην εφημερίδα «Απογευματινή», μια έκθεση τουρκικού think tank σχολιάζει την ενίσχυση της Ελλάδας με F-16 Viper και Rafale, σε συνδυασμό με τα ισραηλινά F-35, γεγονότα που προκαλούν ανησυχία στην τουρκική πλευρά. Η Άγκυρα επιδιώκει να αντισταθμίσει το πλεονέκτημα που αποκτούν Αθήνα και Τελ Αβίβ μέσω της απόκτησης Eurofighter Typhoon και της ανάπτυξης του δικού της μαχητικού KAAN.

Διαβάστε: Toυρκία: Πιθανό να ζητήσει αλλαγές στη συμφωνία για τα F-16 η Άγκυρα, αναφέρει το CNN Turk

Ανησυχία στην Άγκυρα για την αεροπορική υπεροχή Ελλάδας και Ισραήλ - Προβληματισμοί για τα απαρχαιωμένα μαχητικά της χώρας

Ένα από τα πιο προβεβλημένα και φιλοκυβερνητικά τουρκικά think tanks, το SETA, παρουσιάζει σε απόρρητη έκθεσή του μια ιδιαίτερα ανησυχητική εικόνα για τις δυνατότητες της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, απευθύνοντας σαφείς προειδοποιήσεις προς την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι η Τουρκία «πρέπει να αναπτύξει επαρκείς ποσοτικές και ποιοτικές ικανότητες στον αέρα, στην αεράμυνα και στο διάστημα», ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα «δύο απειλές με εξωτερική υποστήριξη», αναφερόμενη ρητά στην Ελλάδα και το Ισραήλ.

Το τουρκικό think tank για την Πολεμική Αεροπορία της χώρας

Σύμφωνα με την ανάλυση του τουρκικού think tank, ο βασικός κορμός της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, ο στόλος των F-16 που επιχειρεί από τη δεκαετία του 1980, πλησιάζει στο τέλος της επιχειρησιακής ζωής του. Επισημαίνεται ότι η Τουρκία «δεν μπορεί να στηρίζεται σε παρωχημένα συστήματα, όταν καλείται να αντιμετωπίσει αντιπάλους με μαχητικά πέμπτης γενιάς και πολυεπίπεδα, ολοκληρωμένα δίκτυα αεράμυνας». Στο πλαίσιο αυτό, τονίζεται η ανάγκη άμεσης προμήθειας σύγχρονων μαχητικών, καθώς και συνεχών επενδύσεων σε εγχώρια εξοπλιστικά προγράμματα, ώστε να διασφαλιστούν η αποτρεπτική ικανότητα και η στρατηγική αυτονομία της χώρας.

Τουρκική έκθεση επισημαίνει το στρατηγικό πλεονέκτημα Ελλάδας και Ισραήλ - Σχέδιο επανένταξη της Άγκυρας στο πρόγραμμα F-35 

Ιδιαίτερη έμφαση στην έκθεση δίνεται στην πιθανή επανένταξη της Άγκυρας στο πρόγραμμα των F-35, η οποία, σύμφωνα με το τουρκικό think tank, θα μπορούσε να προσφέρει στην Τουρκία ένα σημαντικό ποιοτικό πλεονέκτημα. Παράλληλα υπογραμμίζεται πως η Ελλάδα και το Ισραήλ, με τη στήριξη δυτικών συμμάχων και την πρόσβασή τους σε προηγμένα στρατιωτικά συστήματα, έχουν δημιουργήσει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα ικανό να απειλήσει κρίσιμα τουρκικά συμφέροντα ασφαλείας.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις ισραηλινές αεροπορικές δυνατότητες, που συνδυάζουν μαχητικά F-15I και F-35I Adir, με περισσότερα από 36 να βρίσκονται ήδη σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Όσον αφορά την Ελλάδα, η έκθεση επισημαίνει τον εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16 σύμφωνα με το πρότυπο Viper, καθώς και την ενίσχυση των στρατηγικών δεσμών της χώρας με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Αξιοσημείωτο είναι, όμως, το γεγονός πως δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ένταξη των μαχητικών Rafale στην Πολεμική Αεροπορία, παρά την ουσιαστική συμβολή τους στην αύξηση της αεροπορικής ισχύος της Αθήνας έναντι της Άγκυρας.

SETA: Η Τουρκία πρέπει να συγκροτήσει στόλο 500 μαχητικών για να αντιμετωπίσει Ελλάδα και Ισραήλ

Η έκθεση του SETA καταλήγει στο συμπέρασμα ότι Ελλάδα και Ισραήλ αξιοποίησαν τις δυτικές συμμαχίες για να δημιουργήσουν αεροπορίες με ισχυρή προβολή ισχύος, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη η Τουρκία να προετοιμαστεί για να τις αντιμετωπίσει σε ένα απαιτητικό στρατηγικό περιβάλλον. Ως βασικός επιχειρησιακός στόχος τίθεται η συγκρότηση στόλου με δυνατότητα ταυτόχρονων επιχειρήσεων σε πολλαπλά μέτωπα, με ελάχιστο όριο διαθεσιμότητας 500 μαχητικών σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.