Μέσα σε λίγες μόλις ημέρες, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθούν στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής μέσω των εμφανίσεών τους στη ΔΕΘ. Ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ θα εκμεταλλευτεί τη θέση του ως αρχηγός της επίσημης αντιπολίτευσης για να παρουσιάσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα, ενώ παράλληλα θα επικρίνει τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως αναφέρει ο Ανδρέας Παπαδόπουλος στην «Κυριακάτικη Απογευματινή». Από την άλλη πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει στο Thessaloniki Summit που οργανώνουν ο Economist και το powergame.gr, εκθέτοντας το μελλοντικό του όραμα για την Ελλάδα.

Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΘ

Παρά τις διαφορετικές τους ιδιότητες, τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκουν τον ίδιο στόχο: να καθιερωθούν ως ο κύριος αντίπαλος του πρωθυπουργού και να αποτελέσουν τον εναλλακτικό πόλο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Ωστόσο, η θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ φαίνεται πιο σταθερή, καθώς ηγείται ενός ιστορικού κόμματος που στοχεύει να ανακτήσει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο. Αντίθετα, ο Τσίπρας αντιμετωπίζει τη σύνθετη διαδικασία δημιουργίας νέου πολιτικού σχηματισμού.

Η κατάσταση παρουσιάζεται ευνοϊκότερη για τον Ανδρουλάκη και περισσότερο περίπλοκη για τον πρώην πρωθυπουργό. Η ίδρυση νέου κόμματος από τον Τσίπρα αποτελεί εξαιρετικά δύσκολη αποστολή, ιδιαίτερα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά προετοιμάζουν κοινή προεκλογική στρατηγική.

Ο ανταγωνισμός για την πρωτοκαθεδρία της αντιπολίτευσης

Το στοίχημα που επιθυμούν να κερδίσουν οι δύο πολιτικοί ηγέτες δεν επιτρέπει την ύπαρξη διπλού νικητή. Συνεπώς, η επιτυχία του ενός εξαρτάται άμεσα από την αποτυχία του άλλου.

Για τον Νίκο Ανδρουλάκη, η πιθανή δημιουργία κόμματος από τον Αλέξη Τσίπρα θα μπορούσε να εμποδίσει την ανοδική πορεία που επιδιώκει για το ΠΑΣΟΚ. Στόχος του είναι να ξεπεράσει το 13% που κυμαίνεται στις δημοσκοπήσεις και να προσεγγίσει το 20%, που θεωρείται εφικτός στόχος. Για τον Τσίπρα, η επιτυχία του νέου του σχήματος προϋποθέτει τον περιορισμό του ΠΑΣΟΚ σε μονοψήφια ποσοστά. Έτσι, μεταξύ τους ισχύει το γνωστό ρητό "ο θάνατός σου, η ζωή μου", ειδικά όταν από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει διάθεση συνεργασίας.

Οι προκλήσεις του Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα εμφανιστεί στη ΔΕΘ με την αυτοπεποίθηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό σημαίνει ότι θα διαθέτει ολόκληρο Σαββατοκύριακο για να απευθυνθεί στους παραγωγικούς φορείς στο Βελλίδειο και να παραχωρήσει διακαναλική συνέντευξη Τύπου. Πρόκειται για ιδανική ευκαιρία να αναπτύξει τους άξονες της κυβερνητικής του πολιτικής.

Ταυτόχρονα, μέσω της πανελλαδικής μετάδοσης θα έχει τη δυνατότητα να κριτικάρει τα κυβερνητικά έργα σε διάφορους τομείς και να προχωρήσει σε νέες αποκαλύψεις για σκάνδαλα της Νέας Δημοκρατίας.

Δύσκολο ζήτημα για τον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ αποτελεί το θέμα της μελλοντικής διακυβέρνησης, αφού έχει απορρίψει κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία. Το ζήτημα αυτό είχε προκαλέσει παλαιότερα εσωκομματικές εντάσεις, όταν στελέχη του ΠΑΣΟΚ είχαν εξετάσει ως πιθανούς κυβερνητικούς εταίρους ακόμα και την Κωνσταντοπούλου με τον Βαρουφάκη.

Η στάση του Τσίπρα απέναντι στον ανταγωνισμό

Εσωκομματικές συζητήσεις διεξάγονται και για τον τρόπο αντιμετώπισης του Αλέξη Τσίπρα. Από τη μία πλευρά, θεωρούν ότι δεν πρέπει να τον αφήσουν ανενόχλητο, όπως συνέβη πρόσφατα με την αναφορά στο ταραχώδες καλοκαίρι του 2015. Από την άλλη, υποστηρίζουν ότι ο Ανδρουλάκης δεν θα πρέπει να εμπλακεί σε άμεση σύγκρουση, καθώς αυτό θα δείχνει είτε φόβο είτε θα αναδεικνύει τον Τσίπρα σε ισχυρό αντίπαλο.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν φαίνεται να έχει παρόμοιους προβληματισμούς. Στενοί συνεργάτες του μεταδίδουν ότι παντού όπου εμφανίζεται δέχεται το ίδιο ερώτημα: "Πότε θα ιδρύσει το νέο κόμμα". Ο ίδιος ακολουθεί τη λογική "κάθε πράγμα στον καιρό του", προετοιμάζοντας συστηματικά τις επόμενες κινήσεις του. Ως απώτερος χρόνος για την ανακοίνωση του νέου φορέα φαίνεται να είναι το πρώτο τρίμηνο του 2026.

Παράλληλα, η συμμετοχή του στο συνέδριο του Economist, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, επιβεβαιώνει το κύρος που διατηρεί στα διεθνή φόρα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τσίπρας δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε στείρες αντιπαραθέσεις. Όπως τονίζεται, μοναδικός του αντίπαλος είναι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, χωρίς καμία διάθεση αντιπαράθεσης με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ ή της Νέας Αριστεράς.

Το δίλημμα της παραίτησης από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο μεγαλύτερος προβληματισμός του Αλέξη Τσίπρα αφορά τον χρονισμό της παραίτησής του από τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα συνοδεύεται από την παράδοση της βουλευτικής έδρας. Είναι θέμα χρόνου να κλείσει οριστικά τους δεσμούς του με το κόμμα που ο ίδιος οδήγησε στην εξουσία. Άλλωστε, εδώ και καιρό στις δημόσιες τοποθετήσεις του απουσιάζει κάθε αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ.