Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Διαβάστε: Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ - Ασφυκτική η κατάσταση στην Κρήτη


Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ

Στο επίκεντρο βρίσκονται τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα για το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, η αποτίμηση της μεταναστευτικής πίεσης με τις αυξημένες ροές των τελευταίων ημερών, καθώς και η ανάλυση των εξελίξεων σε κρίσιμα γεωπολιτικά μέτωπα.

Επιπροσθέτως, στην κορυφή της ατζέντας είναι και η προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον ομόλογό του της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, σε μια χρονική συγκυρία που το μεταναστευτικό ζήτημα συνδέεται άμεσα με τις εξελίξεις στη Λιβύη.

Ακόμα αναμένεται να γίνει και αποτίμηση της αντιπυρικής περιόδου του τελευταίου εξαμήνου, ενώ επί τάπητος θα τεθεί και η αιφνιδιαστική ενεργοποίηση της ομάδας Δέλτα των Ενόπλων Δυνάμεων, με επίδειξη ισχύος από τα ξημερώματα σε Αιγαίο και Έβρο.


Συναγερμός για το Μεταναστευτικό: Ασφυκτική η κατάσταση στην Κρήτη

Η νέα μεταναστευτική κρίση έχει σημάνει συναγερμό στο κυβερνητικό επιτελείο και με το ΚΥΣΕΑ να προχωρά σε αξιολόγηση της κατάστασης στο Μεταναστευτικό και τις νέες πρωτοβουλίες, που τυχόν πρέπει να αναληφθούν. Υπενθυμίζεται πως το πρωί της Δευτέρας (15/9) πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το ζήτημα, την ώρα που ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, διαβεβαιώνει ότι λαμβάνονται μέτρα για την άμεση αποσυμφόρηση της Κρήτης.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Βασιλικής Δελημήτρου για την «Απογευματινή», ήδη το Λιμενικό Σώμα και η Ελληνική Αστυνομία μεταφέρουν εκατοντάδες ανθρώπους σε κλειστές δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς η πρόχειρη δομή που έχει στηθεί στην Αγυιά Χανίων δεν διαθέτει προδιαγραφές για τη φιλοξενία 1.000 και πλέον αφιχθέντων. Σε κάθε περίπτωση, το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε Κρήτη και Γαύδο είναι εκρηκτικό, καθώς καταφθάνουν συνεχώς νέες καραβιές μεταναστών.