Συνάντηση Γεραπετρίτη με Λίβυους αξιωματούχους: Νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις και ΑΟΖ (Εικόνες)
Διπλωματική πρωτοβουλία Ελλάδας και Λιβύης
Ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον Λίβυο ομόλογό του για την οριοθέτηση ΑΟΖ και την ενίσχυση συνεργασιών σε οικονομία, ενέργεια και μετανάστευση

Σε μια σημαντική διπλωματική εξέλιξη, οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Λιβύης ξεκίνησαν επίσημα τις διαβουλεύσεις για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, υποδέχτηκε σήμερα, Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου, τον ασκούντα χρέη Υπουργού Εξωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Taher Salem Al Baour, σε συνέχεια της επίσκεψης του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Τρίπολη στις 15 Ιουλίου. Η συνάντηση στην Αθήνα εντάσσεται στη στρατηγική εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων και περιλάμβανε την πρώτη συνεδρίαση των τεχνικών επιτροπών. Παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα οικονομίας, ενέργειας, μεταφορών και μετανάστευσης, ενώ συμφωνήθηκε ελληνική επιχειρηματική αποστολή και απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας – Τρίπολης. Το βήμα θεωρείται κομβικό για την ασφάλεια και την ανάπτυξη της περιοχής.

Πρώτη συνεδρίαση τεχνικών επιτροπών για ΑΟΖ με Γεραπετρίτη
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση των τεχνικών επιτροπών για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, με συμφωνία για επόμενη συνάντηση στην Τρίπολη. Οι δύο Υπουργοί επεσήμαναν τη σημασία συνεργασίας σε τομείς στρατηγικής σημασίας, όπως η οικονομία, η ενέργεια, οι μεταφορές και οι κατασκευές.
FM George Gerapetritis meets tdy @GreeceMFA the Acting FM of the Government of National Unity of Libya, Taher Salem Al Baour
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) September 17, 2025
Συνάντηση ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη με τον ασκούντα χρέη ΥΠΕΞ της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Taher Salem Al Baour pic.twitter.com/fCjiVHPukv
Γεραπετρίτης για συνεργασία σε μετανάστευση και εκπαίδευση
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε και η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της μετανάστευσης. Ο ΥΠΕΞ Γεραπετρίτης επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνεχίσει την παροχή εκπαίδευσης στο προσωπικό της λιβυκής ακτοφυλακής, ενισχύοντας την ασφάλεια και τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Απευθείας αεροπορική σύνδεση και ελληνική επιχειρηματική αποστολή
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην προώθηση απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας – Τρίπολης και στη διοργάνωση ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στην Τρίπολη εντός του φθινοπώρου, με στόχο την ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών δεσμών.
Σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και απορριπτικό για το τουρκολιβυκό μνημόνιο
Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και επανέλαβε την ελληνική και ευρωπαϊκή θέση για την ακυρότητα του τουρκολιβυκού μνημονίου. Παράλληλα υπογράμμισε την συμβολή της Ελλάδας, ως κράτους μέλους της ΕΕ και εκλεγμένου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις προσπάθειες επίτευξης πολιτικής λύσης για τη Λιβύη.
Η σημερινή συνάντηση σηματοδοτεί νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας – Λιβύης, με έμφαση στην ΑΟΖ, την οικονομική συνεργασία, την εκπαίδευση ακτοφυλακής και τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή.