Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προωθεί στρατηγικές πολιτικές ενέργειες τόσο εντός όσο και εκτός των ελληνικών συνόρων, σχεδόν δεκαπέντε ημέρες μετά τις σημαντικές ανακοινώσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες έχουν ενισχύσει τη δημοσκοπική θέση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ τα υπουργικά στελέχη προγραμματίζουν εκτεταμένες περιοδείες σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Διαβάστε: Στα άδυτα της ΚΟ της ΝΔ: Πώς άκουσαν οι "γαλάζιοι" βουλευτές την ομιλία Μητσοτάκη και τι ζήτησαν από πρωθυπουργό και υπουργούς (Εικόνες & βίντεο)

Φοροελαφρύνσεις και στήριξη των πολιτών

Η κυβερνητική στρατηγική επικεντρώνεται στην αναλυτική παρουσίαση των φοροελαφρύνσεων και των μέτρων στήριξης που αφορούν τις ελληνικές οικογένειες και τους οικονομικά ευάλωτους πολίτες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ξεκινήσει συναντήσεις με πολίτες και τοπικούς φορείς σε διάφορες περιοχές της χώρας, δημιουργώντας άμεση επικοινωνία με την κοινωνία. Από τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για τη συμμετοχή του στην 80ή Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε κρίσιμη διεθνή συγκυρία, ενώ οριστικοποιούνται οι λεπτομέρειες για τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου.

Δύο στρατηγικοί άξονες κυβερνητικής δράσης

Από τη Λήμνο, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε δύο βασικούς άξονες της κυβερνητικής στρατηγικής. Ο πρώτος άξονας αφορά τον αντίκτυπο της φορολογικής μεταρρύθμισης που ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ, ενώ ο δεύτερος περιλαμβάνει εξειδικευμένες πρωτοβουλίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε περιοχής. Ο πρωθυπουργός τόνισε την αποκατάσταση σημαντικής αδικίας για το Βόρειο και Νότιο Αιγαίο μέσω της εξίσωσης της μείωσης ΦΠΑ για όλα τα νησιά με πληθυσμό κάτω των 20.000 κατοίκων. Αυτή η ρύθμιση περιλαμβάνει τη Λήμνο και τον Άγιος Ευστράτιος στο καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ, ενώ παράλληλα εκφράστηκε η πρόθεση για περαιτέρω στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Το Μέγαρο Μαξίμου αξιολογεί θετικά τις πρώτες επισκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Δυτική Αθήνα και τη Λήμνο, καθώς η ενισχυμένη κυβερνητική παρουσία στην κοινωνία αποδίδει ουσιαστικά αποτελέσματα.

Στο ίδιο πλαίσιο, το κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζει στοχευμένες επισκέψεις σε:

  • Αρκαδία, Λακωνία, Αχαΐα και Ηλεία
  • Νότιο Αιγαίο
  • Ροδόπη, Πέλλα και Σέρρες

Διεθνής διπλωματία και ελληνοτουρκικές σχέσεις

Η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί προτεραιότητα για το πρωθυπουργικό επιτελείο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο. Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός δήλωσε την επιδίωξη ειλικρινούς διαλόγου με την Τουρκία, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της. Παράλληλα, υπογράμμισε την προώθηση των Θαλάσσιων Πάρκων, την ολοκλήρωση του διαγωνισμού με τη Chevron και την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Ενεργητική εξωτερική πολιτική και εξοπλιστικά προγράμματα

Η κυβέρνηση επιδιώκει να καταδείξει ότι η διοίκηση Μητσοτάκη έχει ενισχύσει ουσιαστικά τα εθνικά συμφέροντα χωρίς εντυπωσιασμό και πομπώδη ρητορική. Τα εξοπλιστικά προγράμματα, με πρόσφατη εξέλιξη την απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την τέταρτη φρεγάτα Belharra, αποτελούν κεντρικό στοιχείο του κυβερνητικού αφηγήματος. Επιπλέον, η επέκταση στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια, οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες με Αίγυπτο και Ιταλία, καθώς και ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός που εξασφαλίζει τα δυνητικά όρια της χώρας με ευρωπαϊκή αναγνώριση, ενισχύουν τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας.

Μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον ασκούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης Ταχέρ Σαλέμ αλ Μπαούρ, κηρύχθηκε η έναρξη διαδικασίας οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης. Παράλληλα, η συμμετοχή της Chevron στον διεθνή διαγωνισμό υδρογονανθράκων αναδεικνύεται ως κομβική εξέλιξη για την ενεργειακή και γεωπολιτική θέση της χώρας.