Ο συντονιστής της Ομάδας Προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, Λευτέρης Καρχιμάκης μιλώντας στο «ΚΑΡΦΙ» αποκωδικοποίησε τις προτάσεις που ανακοίνωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης στη ΔΕΘ, επισημαίνοντας πως το νέο παραγωγικό μοντέλο που προτείνει το ΠΑΣΟΚ στηρίζεται σε τρεις άξονες: τη δημιουργία ενός σταθερού και ασφαλούς οικονομικού περιβάλλοντος, τη στήριξη των μικρομεσαίων, και την τόνωση της παραγωγικότητας.

Ταυτόχρονα, επισημαίνει πως τα μέτρα Μητσοτάκη αναδεικνύουν πως ο ίδιος είναι σε αποδρομή, σε μία κυβέρνηση φθαρμένη, ενώ εξαπολύει ‘’πυρά’’ κατά της Νέας Δημοκρατίας για το επιχείρημα ‘’λεφτόδεντρα’’, καλώντας την ΝΔ να απαντήσει για τα ‘’κλεφτόδεντρα’’ ‘’του ΟΠΕΚΕΠΕ, του Πάτση και των καρτέλ’’. Σε σχέση με το σενάριο πιθανής μετεκλογικής συνεργασίας αν το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο κόμμα, τονίζει ότι επιλογή του κόμματος είναι η πολιτική αυτονομία, ενώ για την φημολογία περί κόμματος Τσίπρα καθιστά σαφές πως «η χώρα δεν έχει ανάγκη από ένα φιλόπτωχο ταμείο αλλά από εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης».


Με την 89η ΔΕΘ να ανήκει πλέον στην ιστορία, πώς αξιολογείτε τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και τα μέτρα που ανακοίνωσε;

Τα μέτρα του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ καταδεικνύουν το εξής σαφές: πρόκειται για μία κυβέρνηση φθαρμένη και έναν πρωθυπουργό σε αποδρομή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανήλθε στην εξουσία με το προφίλ του μεταρρυθμιστή πολιτικού, ενός πολιτικού που θα αλλάξει το κράτος θα εξορθολογήσει τη δημόσια διοίκηση, θα αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και θα σταματήσει τον φαύλο κύκλο της επιδοματικής πολιτικής. Στα έξι χρόνια διακυβέρνησης του η χώρα μαστίζεται από μία σειρά σκανδάλων, έχει υποβαθμιστεί θεσμικά και πολιτικά και τα καρτέλ κυριαρχούν σε κάθε ζωτικό τομέα της οικονομίας. Επομένως, τα μέτρα θα μπορούσα να τα χαρακτηρίσω σε δύο επίπεδα: πρώτο επίπεδο στερούνται στρατηγικού σχεδιασμού και πολιτικού οράματος και σε δεύτερο επίπεδο αποτελούν ένα χάπι. Η χώρα και η αγορά χρειάζονται ισχυρές παρεμβάσεις τις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιδιώκει να κάνει.


Πώς αποκωδικοποιείτε τις προτάσεις που ανακοίνωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης στη ΔΕΘ; Τις κορυφαίες, δηλαδή, εθνικές προτεραιότητες για τη «Νέα Ευρωπαϊκή Σύγκλιση» αλλά και «καυτά» ζητήματα για την Ελλάδα όπως το φορολογικό, το στεγαστικό και η άνοδος του βιοτικού επιπέδου;

Το Σάββατο παρουσιάσαμε το όραμά μας για την Ελλάδα των επόμενων πέντε χρόνων. Ένα όραμα που βασίζεται σε πραγματικά και μετρήσιμα δεδομένα που στοχεύουν στην τόνωση του βιοτικού επιπέδου, στη μείωση των ανελαστικών δαπανών και επιβαρύνσεων για κάθε σπίτι, στην αναστήλωση της μεσαίας τάξης και τέλος στην προστασία των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι πρέπει να απαντηθούν τα εξής ερωτήματα: ποιος είναι ο ρόλος του Κράτους, ποιο παραγωγικό μοντέλο μπορεί να βάλει τη χώρα σε πραγματική αναπτυξιακή τροχιά και όχι να στηρίζεται στο real estate και πώς θα εξασφαλίσουμε την κοινωνική κινητικότητα και ανέλιξη των επόμενων γενιών.

Το Κράτος οφείλει να επανακτήσει τον κοινωνικό του ρόλο: να παρέχει βέλτιστες υπηρεσίες στους πολίτες, δηλαδή μία δημόσια υγεία που σέβεται τόσο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όσο και τους πολίτες. Απαιτείται η σύγκλιση του εκπαιδευτικού συστήματος με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο τόσο για τις συνθήκες που παρέχονται στους μαθητές και φοιτητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα μείνει στην ιστορία ως η πιο ταξική κυβέρνηση και αυτό στηρίζεται σε δεδομένα: ενώ καταπάτησε κάθε θεσμικό και κοινοβουλευτικό όριο για να εξυπηρετήσει την εξίσωση των κολεγιών με τα δημόσια ΑΕΙ (διότι αυτό συνέβη με το νομοσχέδιο Πιερρακάκη) δεν ασχολήθηκε με τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, τα γυμνάσια. Εξυπηρέτησε τις ασφαλιστικές εταιρείες και την ιδιωτική Υγεία με αποτέλεσμα να εκτοξευτούν οι ανελαστικές δαπάνες και να υποβαθμιστεί το ΕΣΥ. Αυτές είναι κινήσεις που δημιουργούν μία Ελλάδα δύο ταχυτήτων.

Το νέο παραγωγικό μοντέλο που προτείναμε στηρίζεται σε τρεις άξονες: τη δημιουργία ενός σταθερού και ασφαλούς οικονομικού περιβάλλοντος, τη στήριξη των μικρομεσαίων, και την τόνωση της παραγωγικότητας. Το σταθερό οικονομικό περιβάλλον προϋποθέτει μία αγορά με κανόνες. Το κράτος οφείλει να είναι αμείλικτο σε όσους αισχροκερδούν εις βάρος των πολιτών. Για να καταστεί σαφές από όλους τα τελευταία έξι χρόνια τα καρτέλ μπαίνουν κάθε μήνα στα σπίτια των πολιτών και τους κλέβουν. Αυτό θα τελειώσει. Επιπροσθέτως, απαιτείται εκσυγχρονισμός του κράτους με την εισαγωγή σε όλες της βαθμίδες του της τεχνητής νοημοσύνης τόσο σε επίπεδο ασφάλειας και εντοπισμού της διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος όσο και στη βέλτιστη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Τέλος οι πόροι θα πρέπει να διοχετευθούν σε όλη την περιφέρεια και να μη συγκεντρώνονται μόνο στα υπουργεία και σε συνδυασμό με τη νέα διαύγεια που προτείνουμε ο φορολογούμενος για πρώτη φορά θα βλέπει που πηγαίνουν οι φόροι του.

Εξασφάλιση των επόμενων γενεών δεν γίνεται να επιτευχθεί χωρίς να αυξήσεις το βιοτικό επίπεδο των σημερινών νέων. Η επίλυση του δημογραφικού περνάει μέσα από τη δυνατότητα ενός νέου ζευγαριού να κάνει παιδί. Σήμερα στην Ελλάδα δεν μπορεί χωρίς μία στήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον κυρίως οικονομική. Από τη στιγμή που ένας μέσος Έλληνας φεύγει από το παιδικό δωμάτιο στα 32 δεν μπορεί να θρέψει τον ίδιο πόσο μάλλον ένα παιδί. Αλλά δεν έχει και το χρόνο να ζήσει όλα αυτά που του υποσχέθηκε ο δυτικός πολιτισμός με τη 13ωρη εργασία. Για αυτό εμείς προτείνουμε την απελευθέρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων με δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, την επαναφορά όλων των εργασιακών δικαιωμάτων που καταπατήθηκαν. Τέλος έχουμε παρουσιάσει το σχέδιο μας για την κοινωνική κατοικία με αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που θα προσφερθεί σε νέα ζευγάρια, εργαζόμενους, νοσηλευτές, γιατρούς εκπαιδευτικούς και όχι τη δωρεά σε εργολάβους, τη κατάργηση της Golden Visa και την μετατροπή της σε επενδύσεις μέσω της Angel Visa και τη δημιουργία κινήτρων για να ανοίξουν τα κλειστά ακίνητα.

Η ΝΔ σας κατηγορεί ακόμη μία φορά για «λεφτόδεντρα», αναφορικά με προτάσεις όπως η επαναφορά του 13ου μισθού στο δημόσιο.

Η πραγματικότητα είναι ότι τα δελτία τύπου της Νέας Δημοκρατίας ήταν έτοιμα από το καλοκαίρι. Είτε ανακοινώναμε ένα πρόγραμμα που κόστιζε εκατό ευρώ είτε 20 δις. πάλι το ίδιο δελτίο τύπου θα έβγαινε. Διότι στην πραγματικότητα, το πρόγραμμά μας πέραν ότι είναι κοστολογημένο και μετριοπαθές, σε αντίθεση με ότι βλέπαμε από τον πρωθυπουργό όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κυρίως είναι μεταρρυθμιστικό και παρεμβατικό. Δηλαδή, εμείς δεν λέμε ότι θα ανοίξουμε το σεντούκι του κράτους. Τουναντίον λέμε ότι θα πρέπει γίνει χρηστή χρήση των πόρων. Να κατευθυνθούν σε παραγωγικές επενδύσεις και σε έργα που θα μειώσουν το κόστος διαβίωσης στη χώρα. Παράλληλα, μιλάμε για την αναδιάρθρωση και αναστήλωση των θεσμών ούτως ώστε να σπάσουν τα καρτέλ και να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον το οποίο θα προσελκύει επενδύσεις. Παρουσιάσαμε ένα πρόγραμμα που κοστολογείται στα 2,5 δις. Λεφτόδεντρα λοιπόν δεν υπάρχουν στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, ας μας πει όμως η ΝΔ και για τα «κλεφτόδεντρα» του ΟΠΕΚΕΠΕ, του Πάτση, των καρτέλ. Πώς δηλαδή φίλοι, συγγενείς, κομματάρχες έχουν πλουτίσει στα χρόνια διακυβέρνησης της εις βάρος των ανθρώπων του μόχθου αλλά δεν ήξερε κανένας υπουργός, κανένας βουλευτής τίποτα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μέσω της ΔΕΘ, ήταν ξεκάθαρος. Έδωσε το δικό του στίγμα για πολιτική αλλαγή μέσω των εκλογών. Αν το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές είναι κυβέρνηση έστω «και με μία ψήφο», όπως είπε ο ίδιος, με ποιον θα συγκροτήσετε κυβερνητικό σχήμα;

Οι κυβερνήσεις εκλέγονται από τους πολίτες. Εμείς καταθέσαμε το πρόγραμμά μας, έχουμε επιλέξει την πολιτική αυτονομία μακριά από συνεννοήσεις και μηχανορραφίες του παρασκηνίου. Ο χρόνος στην πολιτική και οι εξελίξεις συχνά μας προσπερνούν. Στόχος είναι το ΠΑΣΟΚ να είναι η πρώτη δύναμη στις επόμενες εκλογές όποτε κι αν αυτές γίνουν. Στο επίπεδο των εφαρμοστέων πολιτικών και προγραμματικών θέσεων θα γίνουν οι όποιες συνεννοήσεις αν τυχόν απαιτηθεί κάτι τέτοιο από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Επηρεάζει το ΠΑΣΟΚ η φημολογία για δημιουργία νέου κόμματος υπό τον Α. Τσίπρα;

Ο κύριος Τσίπρας είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε επιλέξει να μην σχολιάζουμε τα εσωκομματικά άλλων κομμάτων. Ωστόσο, μιας και παρακολούθησα την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού θέλω να τονίσω ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από ένα φιλόπτωχο ταμείο αλλά από εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης.