Μια σημαντική συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Μπαντρ Αμπντελάτι, είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στο πλαίσιο συνεδρίασης του ΟΗΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε για άλλη μια φορά στον Αιγύπτιο ομόλογό του το ζήτημα της Ιεράς Μονής Σινά, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το επόμενο διάστημα θα βρεθεί λύση. Όπως είπε, «συνεχίζουμε την προσπάθεια με τον Αιγύπτιο ομόλογό μου έτσι ώστε να υπάρξει μια συμφωνία η οποία θα διασφαλίζει τη συνέχεια και τη βιωσιμότητα της Μονής, θα διασφαλίζει τον ελληνορθόδοξο χαρακτήρα της εις το διηνεκές. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σύνθετη τεχνική συζήτηση. Είναι ένα ζήτημα το οποίο ανατρέχει αιώνες. Η προσπάθειά μας είναι το επόμενο διάστημα να βρεθεί η λειτουργική εκείνη λύση έτσι ώστε το Μοναστήρι να διατηρήσει αναλλοίωτο τον χαρακτήρα του», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε: 
Γεραπετρίτης για Μητσοτάκη-Ερντογάν: Θα συναντηθούν το επόμενο διάστημα, δεν σταματά ο διάλογος με την Τουρκία

Ωστόσο, στη συνάντηση τέθηκαν και τα διμερή γεωπολιτικά ζητήματα: «Με την Αίγυπτο έχουμε μια στρατηγική συνεργασία, η οποία είναι πολύ βαθιά και αναπτύσσεται στον χρόνο. Είναι πολλά τα ζητήματα, τόσο τα διμερή όσο και τα περιφερειακά. Για εμάς η Αίγυπτος είναι ένας στρατηγικός εταίρος και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για να βρούμε κοινές συμμαχίες, κοινές πολιτικές, για να μπορέσουμε να τις αναπτύσσουμε».

 

Συνάντηση Γεραπετρίτη με Αμπντελάτι: Τι αποφασίστηκε για τη Μονή Σινά, στρατηγικός συντονισμός Αθήνας για ΑΟΖ & Τουρκία

Η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του πραγματοποιήθηκε την ώρα που στην Ανατολική Μεσόγειο Τουρκία και Αίγυπτος, ύστερα από 13 χρόνια, διεξάγουν κοινές αεροναυτικές ασκήσεις, σηματοδοτώντας μία νέα προσέγγιση των δύο χωρών. Οι δύο χώρες ήραν τη διαμάχη τους και από κοινού χαράσσουν κοινή στάση απέναντι στον πόλεμο της Γάζας. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, οι επικοινωνίες και οι συμμαχίες πληθαίνουν, με χαρακτηριστικότερη αυτήν της επίσκεψης του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας και στενού συνεργάτη του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, στο Κάιρο. Πριν από λίγες εβδομάδες έγινε γνωστό και το ενδιαφέρον της Αιγύπτου να αποκτήσει αμυντικά συστήματα από την Τουρκία. Οι ενέργειες προσέγγισης της Άγκυρας, όπως αποδείχθηκε, καταλήγουν στην προσφορά δελεαστικών όρων και για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου.

Το νέο κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις σχέσεις Καΐρου Άγκυρας προβληματίζει την Αθήνα, ιδιαίτερα μετά και τη στάση της αιγυπτιακής κυβέρνησης στο θέμα της Μονής Σινά, που πάντως φάνηκε να ξεπεράστηκε μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου, Μπαντρ Αμπντελάτι, στην Αθήνα και, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο κ. Γεραπετρίτης, ενδεχομένως στο επόμενο διάστημα να βρεθεί μία «λειτουργική λύση».

Να σημειώσουμε πως Αθήνα και Κάιρο διακατέχονται από πολυκύμαντες σχέσεις. Το 2020, όταν ο Τούρκος πρόεδρος ξιφουλκούσε εναντίον του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, οι δύο χώρες είχαν διαμορφώσει συναντίληψη στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, που κατέληξε στη μερική οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Η συμφωνία αυτή αποτέλεσε το αντίβαρο στο τουρκολυβικό μνημόνιο, που έναν χρόνο νωρίτερα είχε υπογράψει η Τουρκία με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπαν που εδρεύει στην Τρίπολη.

Πάντως, κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την Αίγυπτο πραγματοποιεί από το 2015 κάθε χρόνο και η Ελλάδα, με τη συμμετοχή της Κύπρου («Μέδουσα»). Επιπλέον, η Κύπρος τον περασμένο Φεβρουάριο υπέγραψε με την Αίγυπτο Συμφωνία και Μνημόνιο Συναντίληψης για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Αθήνα στηρίζει την Αίγυπτο και σε προγράμματα της ΕΕ, προσφέροντάς της ένα πολύτιμο στήριγμα στις Βρυξέλλες.