Nα αναδείξει τα επιτεύγματά της στον τομέα της άμυνας επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς η Τουρκία προσπαθεί να επανενταχθεί στο πρόγραμμα F-35. Το Μέγαρο Μαξίμου τονίζει τις ελληνικές διπλωματικές επιτυχίες, ενώ δεν δίνει βάρος στη συνάντηση Τραμπ με Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας δεν ετεροπροσδιορίζεται.

Διαβάστε: Κυριάκος Μητσοτάκης: Το μπαράζ στρατηγικών επαφών στη Νέα Υόρκη και τα ηχηρά μηνύματα στην Τουρκία από το βήμα του ΟΗΕ


Μέγαρο Μαξίμου: Η αμυντική στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδίδει καρπούς

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε την αντιστροφή των ρόλων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. «Η Ελλάδα το 2019 είχε ως στόχους τα F-16 και τα F-35», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «όσα επιδίωκε η Ελλάδα το 2019 τα έχει πλέον εξασφαλίσει, ενώ όσα η Τουρκία είχε εξασφαλίσει τότε, τα αναζητεί τώρα».

Ο Παύλος Μαρινάκης επέκρινε όσους προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις αποτυχίας τη στιγμή που η εξωτερική πολιτική σημειώνει αποτελέσματα που δεν είχε επιτύχει εδώ και δεκαετίες. «Δεν θα μας παραπλανήσουν όσοι θέλουν να υποτιμήσουν τη χώρα για αντιπολιτευτικούς σκοπούς», τόνισε.


Συναντήσεις κλειδιά στη Νέα Υόρκη ενώ ο Ερντογάν ήταν στον Λευκό Οίκο

Δεν ήταν τυχαίο ότι την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος ταγίπ Ερντογάν συναντούσε τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιούσε σημαντικές επαφές στη Νέα Υόρκη. Συγκεκριμένα, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Lockheed Martin, Μάικλ Ουίλιαμσον, και τον αντιπρόεδρο της ExxonMobil, Τζον Άρντιλ.

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι στη συνάντηση με τη Lockheed Martin συζητήθηκε η άριστη πρόοδος στα προγράμματα αναβάθμισης των F-16 και απόκτησης των F-35. Παράλληλα, με τον αντιπρόεδρο της ExxonMobil εξετάστηκαν οι ενεργειακές συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κυριάκος Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη με τον πρόεδρο της Lockheed Martin, Μάικλ Ουίλιαμσον, και τον αντιπρόεδρο της ExxonMobil, Τζον Άρντιλ

Δένδιας για F-35: Ορθά προτάξαμε τα stealth μαχητικά

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας σχολίασε το ενδεχόμενο επιστροφής της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 με ανάρτηση στο X. «Ορθά απεδείχθη ότι προτάξαμε τα F-35», επισήμανε, απαντώντας σε παλαιότερες αμφισβητήσεις για την προτεραιότητα των stealth μαχητικών.

Ο Δένδιας διευκρίνισε ότι δεν προβλέπει απαραίτητα την απόκτηση F-35 από την Τουρκία, αλλά τόνισε: «Για να είμαστε ειλικρινείς, στοιχειώδης πρόνοια είναι να τα έχουμε εμείς ήδη και οι Τούρκοι ας προσπαθούν».


Θεολογική Σχολή Χάλκης: Νέες δεσμεύσεις από τον Ερντογάν

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμπερίληψη του θέματος της Θεολογικής Σχολής Χάλκης στην ατζέντα της συνάντησης Τραμπ - Ερντογάν. Το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζει ικανοποίηση για τη δέσμευση του Τούρκου προέδρου προς τον Τραμπ ότι η Άγκυρα θα πράξει ό,τι της αναλογεί για την επαναλειτουργία της ιστορικής σχολής.

Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής για να διαπιστώσει αν και πότε θα υλοποιηθούν οι τουρκικές δεσμεύσεις. Σχετικά με τον διάλογο με την Τουρκία, ο Μαρινάκης ξεκαθάρισε ότι «δεν αποτελεί αυτοσκοπό αλλά επιδίωξη» και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από τις θέσεις μας. Αν ενοχλεί αυτή η πολιτική, δεν θα υπάρχει διάλογος».