Ως αναγνώριση της συμβολής Ελλάδας και Κύπρου στη σταθερότητα της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου εκλαμβάνεται η πρόσκληση συμμετοχής στη Διεθνή Σύνοδο του Σαρμ ελ Σέιχ στην Αίγυπτο. Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν στο parapolitika.gr ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο την επόμενη ημέρα στην ανοικοδόμηση της Γάζας. Η γεωγραφική εγγύτητα των δύο χωρών στο Ισραήλ και γενικότερα στη Μέση Ανατολή αναβαθμίζει τον ρόλο που καλούνται να παίξουν, αν και, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί ο τρόπος της συνδρομής τους, στη μεταβαλλόμενη επόμενη ημέρα της ανακωχής. Ως πιθανό ενδεχόμενο θεωρείται η συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στην ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων περιοχών. «Το δεδομένο αυτή τη στιγμή είναι ότι η πρόσκληση για συμμετοχή στη Σύνοδο της Αιγύπτου αναβαθμίζει τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο», υποστηρίζουν ανώτερες διπλωματικές πηγές.

Ροζάκης στο parapolitika.gr: Πρώτη φορά που Ελλάδα και Κύπρος συμμετέχουν σε μία Σύνοδο μεγάλων κρατών - Θα έχουν κάποιο λόγο στα πράγματα που θα ειπωθούν

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Αθηνών Χρήστος Ροζάκης, που μίλησε στο parapolitika.gr, κρίνει ως θετικό γεγονός τη συμμετοχή της χώρας μας στη Σύνοδο της Αιγύπτου. Όπως υποστηρίζει, «είναι η πρώτη φορά που οι δύο χώρες, Ελλάδα και Κύπρος, επιλέγονται να συμμετέχουν σε μία Σύνοδο μεγάλων κρατών, ανάμεσά τους και η Τουρκία». Σύμφωνα με τον κ. Ροζάκη, «η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν τμήμα της Ανατολικής Μεσογείου και ως εκ τούτου δεν μπορεί να παραγνωριστούν οι χώρες αυτές σε ένα τόσο σοβαρό θέμα», ενώ, όπως τονίζει, «θα έχουν κάποιο λόγο στα πράγματα που θα ειπωθούν». Ωστόσο, όπως διευκρινίζει, αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και σύσφιγξη των δεσμών των χωρών που συμμετέχουν στη Σύνοδο.

Συτιλίδης στο parapolitika.gr: Η Σύνοδος Κορυφής δεν αφορά μόνο τον τερματισμό του πολέμου, αλλά και την ανοικοδόμηση ενός εντελώς διαφορετικού μέλλοντος για τη Μέση Ανατολή

Ο Ελληνοαμερικανός ερευνητής Τζον Συτιλίδης (ανώτερος ερευνητής Εθνικής Ασφάλειας στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής) σχολίασε από τις ΗΠΑ στο parapolitika.gr ότι «η Σύνοδος Κορυφής δεν αφορά μόνο τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ισραήλ, Χαμάς και Ιράν, αλλά και την ανοικοδόμηση ενός εντελώς διαφορετικού μέλλοντος για τη Μέση Ανατολή, της οποίας η οικονομική και πολιτική ανάπτυξη έχει παρεμποδιστεί για δεκαετίες από την τρομοκρατία που χρηματοδοτείται από το Ιράν, επιδιώκοντας την εξόντωση του Ισραήλ. Η περιοχή του Κόλπου διαθέτει τεράστιο δυναμικό, εκτός από τις τεράστιες εξαγωγές υδρογονάνθρακα. Η συνεργασία με την τεχνολογική υπερδύναμη και στρατιωτική ηγεμονία που έχει καταστεί το Ισραήλ, με την υποστήριξη της μακροπρόθεσμης δέσμευσης της αμερικανικής ηγεσίας, μπορεί να μετατρέψει τις σουνιτικές χώρες του Κόλπου, της Ερυθράς Θάλασσας και της Μέσης Ανατολής στο επόμενο μεγάλο οικονομικό μπλοκ της παγκόσμιας σκηνής». Ο κ. Συτιλίδης, μιλώντας στα parapolitika.gr, υποστηρίζει επίσης ότι στη σημερινή Σύνοδο «η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν μία μοναδική και ιστορική ευκαιρία να ενταχθούν στον αναδυόμενο διάδρομο IMEC (Ινδία – Μέση Ανατολή – Ευρώπη) που εκτείνεται από την Ινδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, συνδέεται με την Κύπρο και την Ελλάδα και ανοίγει νέους διαδρόμους μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου, logistics και άλλους ζωτικούς εμπορικούς δεσμούς από τη Νότια Ασία προς την Ευρώπη, ανταγωνιζόμενος την κινεζική πρωτοβουλία Belt Road Initiative».

Για την Κύπρο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, η συμμετοχή στη Σύνοδο αποτελεί διεθνή αναγνώριση του ρόλου της ως αξιόπιστου και σταθερού εταίρου στην περιοχή.

Όπως δήλωσε ο κ. Λετυμπιώτης, «η Κύπρος, ως το πλησιέστερο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως κράτος της περιοχής με άριστες σχέσεις με όλα τα κράτη αποτελεί γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, συμμετέχει σε αυτή την ιστορική στιγμή όχι απλώς ως παρατηρητής, αλλά ως κράτος που έδρασε με συνέπεια, ανθρωπισμό και αποφασιστικότητα. Η παρουσία του προέδρου Χριστοδουλίδη στην τελετή στο Σαρμ ελ Σέιχ επιβεβαιώνει τον σταθερό και συνεπή προσανατολισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέρ του διεθνούς δικαίου, της ειρήνης και του διαλόγου και αποτυπώνει τη διεθνή εμπιστοσύνη προς την Κύπρο και τη διπλωματική μας αξιοπιστία».