Τη δημιουργία “Γραφείου Εντοπισμού και Αντιμετώπισης Fake News για Θέματα Δημόσιας Υγείας”, στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), που θα λειτουργεί ως μόνιμος μηχανισμός παρακολούθησης, ανάλυσης και έγκυρης ενημέρωσης, προανήγγειλε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της σε ημερίδα για τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς, την οποία διοργάνωσε στην Αθήνα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

Όπως ανέφερε η ίδια η Ειρήνη Αγαπηδάκη, το νέο αυτό Γραφείο θα λειτουργεί σε συνεχή βάση, με αποστολή να εντοπίζει, να αξιολογεί και να αντικρούει με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο τις ψευδείς ειδήσεις που κυκλοφορούν για την υγεία, τα εμβόλια και τις προληπτικές παρεμβάσεις.

Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ θα εκδίδει εβδομαδιαίο δελτίο ενημέρωσης για τα fake news, το οποίο θα συνοδεύει το τακτικό επιδημιολογικό δελτίο του Οργανισμού. Το δελτίο αυτό θα είναι διαθέσιμο σε επαγγελματίες υγείας, δημοσιογράφους, φαρμακοποιούς, γιατρούς, αλλά και στους πολίτες, ώστε όλοι να έχουν άμεση πρόσβαση σε έγκυρες και τεκμηριωμένες απαντήσεις.

Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει να ενισχύσει τη διαφάνεια, να προστατεύσει το δημόσιο διάλογο και να προωθήσει την υγειονομική παιδεία του πληθυσμού.


Αγαπηδάκη: Έχουμε ίσως "ξεχάσει" τη σημασία των εμβολιασμών

Μεταξύ άλλων, η Ειρήνη Αγαπηδάκη υπογράμμισε ότι “μετά την πανδημία του COVID-19, έχουμε ίσως “ξεχάσει” τη σημασία των εμβολιασμών”, υπενθυμίζοντας πως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τα εμβόλια αποτελούν μία από τις πιο αποδοτικές και αποτελεσματικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας. “Χάρη στους εμβολιασμούς, η ανθρωπότητα έχει κερδίσει δεκαετίες ζωής και ποιότητας ζωής. Είναι δικαίωμα όλων των πολιτών να έχουν πρόσβαση στον εμβολιασμό, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής ή το κοινωνικοοικονομικό τους υπόβαθρο”, σημείωσε η ίδια χαρακτηριστικά