Τα «πυρά» της κατά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα, εξαπολύει η Νέα Αριστερά, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε. «Οι δικαιολογίες τελείωσαν κ. Τσιάρα, αποτύχατε. Ο πρωτογενής τομέας δεν αντέχει άλλο τις αστοχίες και την αδιαφορία μιας κυβέρνησης που έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα της υπαίθρου», τονίζει μεταξύ άλλων η Νέα Αριστερά.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς

«Η Νέα Αριστερά καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη κρίση και την πλήρη αποτυχία της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό τον κ. Τσιάρα, να στηρίξει τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο. Έναν χρόνο μετά την υπαγωγή του ΟΠΕΚΕΠΕ στην άμεση επιτήρηση από τον κ. Τσιάρα, ο οργανισμός που θα έπρεπε να αποτελεί στήριγμα για τους παραγωγούς έχει βυθιστεί σε διοικητική ανεπάρκεια, λειτουργικό χάος και πλήρη απώλεια αξιοπιστίας.

Η στάση πληρωμών προς τους αγρότες και κτηνοτρόφους έχει λάβει δραματικές διαστάσεις και έχει οδηγήσει χιλιάδες ανθρώπους της υπαίθρου σε οικονομική ασφυξία. Η κυβέρνηση που υπόσχεται "στήριξη στους παραγωγούς" τους έχει στην πράξη εγκαταλείψει, χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα για την καταβολή των ενισχύσεων που δικαιούνται. Σαν να μην έφτανε αυτό, η επιδημία ευλογιάς που πλήττει τη χώρα έχει προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημιά στο ζωικό κεφάλαιο —πάνω από 300.000 νεκρά ζώα. Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ το Υπουργείο παρακολουθεί απαθώς την εξάπλωση της νόσου, χωρίς επαρκή μέτρα πρόληψης και ουσιαστικής αποζημίωσης.

Την ίδια ώρα, οι καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των πληγέντων από τον "Daniel" αποτελούν προσβολή απέναντι στους ανθρώπους που έχασαν τα πάντα. Δύο χρόνια μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας, χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν έχουν αποζημιωθεί πλήρως.

Η συνολική εικόνα του πρωτογενούς τομέα είναι ζοφερή:

•⁠ ⁠Ένας ΟΠΕΚΕΠΕ υπό διάλυση και σε πλήρη διοικητική αποσύνθεση,

•⁠ ⁠Απλήρωτοι παραγωγοί , χωρίς καμία ενημέρωση για το πότε θα λάβουν τις ενισχύσεις τους.

•⁠ ⁠Οι κτηνοτρόφοι στο χείλος της καταστροφής από την ευλογιά και την κυβερνητική αδιαφορία.

•⁠ ⁠Και ένα Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που λειτουργεί χωρίς σχέδιο, χωρίς στρατηγική, χωρίς ευθύνη.

Οι δικαιολογίες τελείωσαν κ. Τσιάρα, ΑΠΟΤΥΧΑΤΕ. Ο πρωτογενής τομέας δεν αντέχει άλλο τις αστοχίες και την αδιαφορία μιας κυβέρνησης που έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα της υπαίθρου».