Για 40 λεπτά Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν αντάλλασσαν τις θέσεις των χωρών τους γύρω από τα φλέγοντα ζητήματα Ελλάδας και Τουρκίας. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν χθες, έπειτα από πέντε μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι σχέσεις των δύο χωρών πέρασαν διακυμάνσεις όξυνσης. Χθες, στο Λουξεμβούργο, στο τραπέζι του διαλόγου μπήκαν όλα τα θέματα των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Διαβάστε: Αυστηρό μήνυμα Γεραπετρίτη στον Φιντάν: "Εκτός συζήτησης θέματα κυριαρχίας, οριοθέτηση ΑΟΖ η μόνη διαφορά"

Με πρώτο το ζήτημα του Αιγαίου και την αναφορά που έκανε μόλις πριν από μία ημέρα ο Τούρκος ΥΠΕΞ για πιθανή εξεύρεση λύσης για τα 6 ή τα 12 ναυτικά μίλια, με τον ισχυρισμό ότι δεν είναι πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί. Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, ο Γιώργος Γεραπετρίτης επανέλαβε στον ομόλογό του ότι η Ελλάδα δεν παρεκκλίνει από την πάγια γραμμή της ότι η μία και μόνη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι «η οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και υφαλοκρηπίδας», ξεκαθαρίζοντας ότι «θέματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης». Αν και επισήμως δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν και σε ποιο πλαίσιο έγινε η συζήτηση σχετικά με το αίτημα της συμμετοχής της Τουρκίας στη συνθήκη SAFE, φαίνεται πως το θέμα κυριάρχησε στη συνάντηση των υπουργών. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως στον διάλογο έγινε αναφορά στην αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητήθηκε η πίεση που ασκεί η χώρα μας στη γείτονα να άρει το casus belli ως προϋπόθεση ένταξης της Τουρκίας στο αμυντικό πρόγραμμα.

Γεραπετρίτης & Φιντάν: Τα επόμενα βήματα

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Τούρκο ομόλογό του και για την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τη δημιουργία πλατφόρμας διαλόγου μεταξύ των πέντε παράκτιων χωρών της Μεσογείου (πολυμερές σχήμα 5x5) τονίζοντας την αναγκαιότητα ίδρυσής της λόγω των μεγάλων γεωπολιτικών ανακατατάξεων. Με δεδομένη τη βούληση της Ελλάδας ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος θα πρέπει να συνεχιστεί, ώστε να αποφευχθούν νέες εστίες αντιπαράθεσης, αναμένεται να αναπτυχθεί στο προσεχές μέλλον η ελληνική πρωτοβουλία «5x5», με στόχο να αμβλυνθούν οι όποιες εντάσεις στις σχέσεις με την Τουρκία.
Στην κατεύθυνση αυτή φαίνεται να βοηθάει και η εκλογή του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη στα Κατεχόμενα, Τουφάν Ερχιουμάν, για την οποία ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας εξέφρασε από την πρώτη στιγμή την ικανοποίησή του. Τα ίδια συναισθήματα εξέφρασε ο Γιώργος Γεραπετρίτης και στον Χακάν Φιντάν, με την ελπίδα στην επικείμενη άτυπη διευρυμένη συνάντηση, που αναμένεται έως το τέλος του χρόνου στον ΟΗΕ, να οδηγηθούμε σε μία λύση προς μία επανένωση του νησιού, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θέση εξάλλου την οποία συμμερίζεται και ο νεοεκλεγείς ηγέτης των Τουρκοκυπρίων.