Μητσοτάκης για Άγνωστο Στρατιώτη: Ο Δένδιας δεν εξέφρασε καμία διαφωνία για τη διάταξη
Η συνέντευξη του πρωθυπουργού
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη, μία ημέρα μετά την έντονη συζήτηση στη Βουλή, με αντικείμενο την τροπολογία για τον Άγνωστο Στρατιώτη, η οποία και θα ψηφιστεί σήμερα

Συνέντευξη εφ'όλης της ύλης στον ΣΚΑΪ 100,3 και στον Άρη Πορτοσάλτε έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνέντευξη αυτή παραχωρήθηκε μία ημέρα μετά την έντονη συζήτηση στη Βουλή, με αντικείμενο την τροπολογία για τον Άγνωστο Στρατιώτη, η οποία και θα ψηφιστεί σήμερα.
Στη συνέχεια, γίνεται λόγος για την «ηχηρή απουσία» του Νίκου Δένδια, που «θόλωσε το μήνυμα» της κυβέρνησης σε σχέση με τον Άγνωστο Στρατιώτη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρει πως η συζήτηση για την προστασία ενός χώρου συλλογικής μνήμης δεν θα γινόταν πουθενά αλλού, με συνέπεια να έρχεται μια ρύθμιση, που εμπεδώνει το προφανές: ότι η συνάθροιση και οι διαδηλώσεις συνυπάρχουν με την προστασία του ιερού χώρου, που συμβολίζει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του ελληνικού Έθνους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει ότι συμφωνεί «και η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών», ενώ ανέφερε πως υπήρξε επικοινωνία με τον Νίκο Δένδια πριν την τροπολογία, τη συνυπέγραψε και θα ψηφίσει σήμερα. «Δεν είθισται να παρίστανται οι υπουργοί στη συζήτηση», τονίζει ο πρωθυπουργός, που ανέφερε ότι και άλλοι 6 υπουργοί συνυπέγραψαν.
«Ίσως μπορούμε να σκεφτούμε κάποια λύση για την έναρξη του μνημείου και το τέλος της πλατείας, θα συζητήσω την ιδέα με τον Υπουργό», σημείωσε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην επισήμανση πως υπάρχει η διαμαρτυρία για τα Τέμπη και το Μνημείο έχει καλυφθεί από ορισμένα σύμβολα, είπε πως το ίδιο δικαίωμα θα έπρεπε να υπάρχει και για τα θύματα στο Μάτι, τη Μάνδρα ή τα θύματα της τρομοκρατίας. «Κάποιοι από τον χώρο της Αριστεράς οικειοποιήθηκαν δημόσιους χώρους θεωρώντας πως υπερέχουν έναντι του κράτους. Το ίδιο συνέβαινε και με τις καταλήψεις δημοσίων κτιρίων», πρόσθεσε, αναφέροντας πως ορισμένοι γονείς εργαλειοποιούνται και έπεσαν θύματα «ακτιβισμού». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως το αίτημα της εκταφής ικανοποιήθηκε, ενώ σημείωσε πως δεν υπάρχει αντιδικία με τους γονείς. «Δεν απαντήσαμε στη συνωμοσία του ξυλολίου με τον τρόπο που έπρεπε, με τη θεωρία της συγκάλυψης να έχει καταπέσει», είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ανέφερε πως στη δίκη υπάρχουν 36 κατηγορούμενοι, 2 υπουργοί που ζήτησαν να δικαστούν και θα υπάρξει δικαίωση για τη μνήμη των θυμάτων.
Σήμερα δεν υπάρχει καμία ενεργή κατάληψη σε κανένα δημόσιο Πανεπιστήμιο, χρειαστήκαμε 51 χρόνια από τη Μεταπολίτευση για να πετύχουμε το αυτονόητο, αλλά τα καταφέραμε, με τη συναίνεση της σιωπηρής πλειοψηφίας και των φοιτητών-καθηγητών», είπε ο πρωθυπουργός. Στην επισήμανση πως φέρουν ευθύνη οι Πρυτάνεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως πρέπει να κάνουν όσα ο νόμος ορίζει.
«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να σβήσουμε ονόματα, αλλά κανείς δεν θα μπορεί από εδώ και πέρα να γράψει ονόματα. Αναμένω από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πρόταση για το πώς θέλουμε το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας, με αφορμή τη δήλωση Δένδια και την αναφορά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πως πρέπει να μείνει έξω από τη συζήτηση.
Στην επισήμανση για το Μνημείο για τους νεκρούς των Τεμπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως ήδη υπάρχει, στην Τεχνόπολη. Κανείς δεν πάει εκεί, γιατί στόχος είναι η δημιουργία πολιτικής αναταραχής. "Αυτό που λέμε είναι να γίνει «οπουδήποτε αλλού, αλλά όχι εκεί». «Όταν πηγαίνεις στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όχι στην Πλατεία Συντάγματος, έχεις άλλο λόγο»", σημείωσε. Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε πως υπάρχει ειδικό σώμα και πως ο νόμος για τις πορείες τηρείται σε μεγάλο βαθμό. Στην αναφορά για τη στάση των άλλων κομμάτων, τόνισε πως η Αριστερά αισθάνεται πως αυτόφωτα αισθάνεται πως διαθέτει κάποια υπεροχή, λέγοντας πως «δεν περίμενε κάτι άλλο». «Ο υπερπατριώτης Βελόπουλος απείχε χθες», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως ήταν αδύνατο να συνταιριάξει την επιθυμία προστασίας των εθνικών συμβόλων με την «συνωμοσία του ξυλολίου».
«Επικοινώνησα με τον Υπουργό Άμυνας και δεν υπήρξε καμία διαφωνία» για την τροπολογία, επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στρέφοντας τα «πυρά» του και στο ΠΑΣΟΚ: «Προσπαθεί να πατήσει σε δύο βάρκες και καταλήγει να γίνεται ουρά της κας Κωνσταντοπούλου, ενώ κάποτε βρέθηκε μαζί μας στην πορεία για την Ευρώπη, στην πλατεία Συντάγματος».
Στο ερώτημα αν υπάρχουν συνθήκες για την αναβίωση του «Μένουμε Ευρώπη», που «έφερε τη ΝΔ στην εξουσία το 2019», ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έδωσε στη ΝΔ δύο φορές την αυτοδυναμία, διευρύνοντας την εκλογική της δεξαμενή. Στόχος είναι «να κάνουμε την Ελλάδα Ευρώπη παντού», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας πως «δεν θα έχουμε πρόωρες εκλογές», καθώς υπάρχουν 18 μήνες, με στόχο την «επιτάχυνση» του κυβερνητικού έργου. Επί του συγκεκριμένου ζητήματος, αναφέρθηκε στα εγκαίνια του νέου Ωνάσειου Νοσοκομείου, αλλά και στο Αττικόν, λέγοντας πως αλλάζουν πολλά στην υγεία. «Έχουμε αντιστάσεις, αλλά δεν κάνω πίσω για τις πολιτικές που έχουμε λαϊκή νομιμοποίηση».
Σε αναφορά του Άρη Πορτοσάλτε στην ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη περί «αποτελεσμάτων», ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως γίνεται λόγος για την αποτελεσματικότητα. «Είναι η ευθύνη που έχω αναλάβει», είπε, λέγοντας επίσης πως «αν κάνω λάθος, θα το αναγνωρίσω», αναζητώντας ευκαιρία για συνθέσεις.
Στο ερώτημα για το ποιος είναι ο αντίπαλος της ΝΔ, τόνισε πως θεσμικά είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ, που είναι και το δεύτερο κόμμα στις δημοσκοπήσεις, με μεγάλη διαφορά πίσω από τη Νέα Δημοκρατία. Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως τον «εξέπληξε» η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος προτίμησε τις παρεμβάσεις αλλού, πέραν της Βουλής.
Σε ερώτηση για το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, τόνισε πως η «κατακερματισμένη Βουλή» δίνει ευκαιρία να ακουστούν ακραίες φωνές και για την πόλωση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει πως «είμαστε πολύ καλύτερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες». «Ο πολιτικός διάλογος στην εποχή του Twitter, που πρέπει τα πάντα να χωρέσουν σε 140 χαρακτήρες, δυσκολεύει», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
«Δεν συζητώ αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά να θυμίσω ότι στις εκλογές του 2023 περάσαμε τη βάσανο των διπλών εκλογών. Αν ο νόμος της ενισχυμένης αναλογικής είχε εφαρμοστεί στα ποσοστά των εκλογών του Μαΐου, θα είχαμε 5 κόμματα στη Βουλή». Σε ερώτημα αναφορικά με το σενάριο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να δημιουργήσει πολιτική αστάθεια και πιθανή αλλαγή ηγεσίας εν κινήσει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά πως «η αντιπολίτευση έχει πρόβλημα διακυβερνησιμότητας, όχι η κυβέρνηση», λέγοντας πως στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυτό δεν συμβαίνει: Στη Γαλλία δεν υπάρχει κυβέρνηση, στη Γερμανία υπάρχουν ζητήματα στην κυβέρνηση συνεργασίας, στο Ηνωμένο Βασίλειο έναν χρόνο μετά την άνετη νίκη του κυβερνώντος κόμματος, είναι 15 μονάδες πίσω, με τον πρωθυπουργό να τονίζει πως αυτό δεν συμβαίνει εδώ 6,5 χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας.
Σε ερώτημα για το αν είναι νομιμοποιημένη η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει πως η ΝΔ παραμένει πρώτη με υπερδιπλάσια διαφορά. «Η κυβέρνηση οφείλει να είναι μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, αλλά εκλεγόμαστε από την πλειοψηφία», ενώ απάντησε στον Ευάγγελο Βενιζέλο, λέγοντας πως η κυβέρνηση δεν έχει πρόβλημα στην εφαρμογή του προγράμματός της. «Αν πιστεύει ότι πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, να βγει να το πει».
Στο ερώτημα για το πότε θα διενεργηθούν οι εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως θα γίνουν την άνοιξη του 2027, με στόχο την αυτοδυναμία από την πρώτη κάλπη. Το δεύτερο εξάμηνο του 2027, η Ελλάδα θα έχει την τιμή να αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο πόσο «άλλαξε» η εικόνα σε σχέση με το 2019 στην Ευρώπη.
Στην αναφορά περί «θεσμικής διολίσθησης» που φέρεται να γίνεται ακόμα και από πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους της ΝΔ, όπως ο Κώστας Καραμανλής, αναφέρει πως «όσοι ρίχνουν νερό στο μύλο της αμφισβήτησης της Δικαιοσύνης, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και αυτό λειτουργεί ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία», τονίζοντας πως «αυτό αφορά όλους». Υπάρχει πρόβλημα με τη Δικαιοσύνη, αλλά γίνονται σημαντικά βήματα, όπως η μεταρρύθμιση για τα Πρωτοδικεία. «Οι κραυγές δεν πιστεύω ότι έχουν τόσο μεγάλο ακροατήριο, θα συνεχίσω να απευθύνομαι στους πολίτες που προτάσσουν τον λόγο έναντι του συναισθήματος, χωρίς να είμαι αποσυνδεδεμένος από το συναίσθημα».
Στην επισήμανση από τους πολίτες πως «δύσκολα τα βγάζουν πέρα», «αυτή πρέπει να είναι η πρώτη μου προτεραιότητα», η αντιμετώπιση της ακρίβειας, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ανέφερε πως η ακρίβεια εντάθηκε μετά τον Covid, δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, αλλά «βρήκε τη χώρα μετά την κρίση», επισημαίνοντας πως η επιτυχία της οικονομίας έχει αντανάκλαση στην τσέπη του νοικοκυριού, μετά τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ, κάτι που οι πολίτες «θα δουν τον Ιανουάριο». Τον Ιανουάριο οι πολίτες θα δουν σημαντική αύξηση του «πραγματικού»μισθού, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάτι που αποτελεί το «πρώτο ανάχωμα» για την ακρίβεια.
Σε σχέση με τις τιμές, τονίζεται πως τουλάχιστον δεν αυξάνονται άλλο, αναφέροντας την πρωτοβουλία για τους 2000 κωδικούς στα σούπερ μάρκετ, που θα υπάρξει μείωση τιμών, ενώ αναφέρθηκε και στους ελέγχους. Ο πρωθυπουργός ανέφερε και στον εκσυγχρονισμό του «e-Καταναλωτής», που θα επιτρέπει στους πολίτες να κάνουν τις αγορές τους στις καλύτερες τιμές. Από εκεί και πέρα, αναφέρθηκε στην επιστροφή ενοικίου, που θα γίνει στις 30 Νοεμβρίου, ενώ ανέφερε πως αν αυξηθεί η δήλωση των ενοικίων, θα υπάρξουν και άλλες παρεμβάσεις. Τα χρήματα που δόθηκαν στη ΔΕΘ προέρχονται από την επιτυχία στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. «Έχουμε πολλά περισσότερα κίνητρα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, η τεχνολογία μας επιτρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα από όσα μπορούσαμε να κάνουμε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ανέφερε πως η Ελλάδα - σε αντίθεση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες - έχει γερά δημοσιονομικά θεμέλια, με την κυβέρνηση πλέον να μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις για διανομή πλεονασμάτων.
Σε επισήμανση πως στον ΦΠΑ έχουμε 43% απόδοση έναντι του 60% στην Ισπανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως ήδη υπήρξε πρόοδος στην αντιμετώπιση του «κενού ΦΠΑ», αναφέροντας πως εξοικονομήθηκαν 2 δισ.
Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως είναι «εξαιρετικά δυσεπίλυτο πρόβλημα» και «αντιλαμβανόμαστε το γιατί μας δυσκόλεψε 5 χρόνια», αναφέροντας πως για τον Οργανισμό οι αλλαγές πρέπει να γίνουν, ενώ γίνονται πληρωμές. «Ζητώ κατανόηση, οι πληρωμές θα γίνουν», είπε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας πως δεν θα πάρουν επιδοτήσεις, όσοι δεν δικαιούνται. «Δεν πρόκειται στο ζήτημα αυτό να κάνω ούτε πόντο, ο πρωτογενής τομέας δεν έχει μέλλον αν δεν πάρουν οι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν πάρουν όσα δικαιούνται», αναφέροντας επίσης πως το κράτος πήρε πίσω 22 εκ. ευρώ.
Σε σχέση με το άρθρο 86 για την ευθύνη υπουργών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως ως υπουργός από το 2006, είχε καταθέσει πρόταση για την αλλαγή του. «Εμείς αλλάξαμε το άρθρο 86», είπε, αναφέροντας πως δεν υπάρχει πλέον αποσβεστική προθεσμία. «Θα δούμε την εμπλοκή της Δικαιοσύνης σε πρωθύστερο στάδιο», είπε επίσης, που αναφέρει πως αυτή τη στιγμή υπάρχει το Δικαστικό Συμβούλιο, που θα αποφασίσει την παραπομπή σε Ειδικό Δικαστήριο. Στην επισήμανση (που έχει κάνει ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος) πως πρέπει να μπουν στο Σύνταγμα τροποποιήσεις όπως το ασυμβίβαστο βουλευτή και υπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει πως αυτό δεν υπάρχει σε καμία κοινοβουλευτική δημοκρατία. Επεσήμανε επίσης πως η ΝΔ έχει χρησιμοποιήσει εξωκοινοβουλευτικούς ως μέλη της κυβέρνησης.
Για την πιθανή δημιουργία κομμάτων, μεταξύ άλλων από την κα Καρυστιανού, τον Αντώνη Σαμαρά, τον Αλέξη Τσίπρα, τόνισε πως στην Ελλάδα υπάρχει το παράδοξο να καταμετρώνται δημοσκοπικά τέτοια κόμματα, πριν δημιουργηθούν. Αναφορικά με τον ενδεχόμενο αντισυστημισμό, υπάρχει ο «καλός», που δεν αφορά τη δημιουργία «μπάχαλου» (όπως ο «κακός»), αλλά αφορά την αίσθηση πως οι πολιτικοί δεν καταλαβαίνουν τα προβλήματα των πολιτών, που πρέπει να ληφθεί υπόψιν, καθώς αν δεν συμβεί, «θα πληρώσουμε το τίμημα».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «βγαίνει έξω», για να ακούσει τους πολίτες, ενώ αναφέρθηκε και στον ρόλο των Μέσων, που «δίνουν ερεθίσματα» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Βασικά σημεία της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη
Ο Άρης Πορτοσάλτε ξεκίνησε από μια αναφορά στον Διονύση Σαββόπουλο, με τον πρωθυπουργό να αναφέρει ότι «ένωσε όλους τους Έλληνες» και πως «με τίμησε με τη φιλία του».Στη συνέχεια, γίνεται λόγος για την «ηχηρή απουσία» του Νίκου Δένδια, που «θόλωσε το μήνυμα» της κυβέρνησης σε σχέση με τον Άγνωστο Στρατιώτη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρει πως η συζήτηση για την προστασία ενός χώρου συλλογικής μνήμης δεν θα γινόταν πουθενά αλλού, με συνέπεια να έρχεται μια ρύθμιση, που εμπεδώνει το προφανές: ότι η συνάθροιση και οι διαδηλώσεις συνυπάρχουν με την προστασία του ιερού χώρου, που συμβολίζει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του ελληνικού Έθνους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει ότι συμφωνεί «και η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών», ενώ ανέφερε πως υπήρξε επικοινωνία με τον Νίκο Δένδια πριν την τροπολογία, τη συνυπέγραψε και θα ψηφίσει σήμερα. «Δεν είθισται να παρίστανται οι υπουργοί στη συζήτηση», τονίζει ο πρωθυπουργός, που ανέφερε ότι και άλλοι 6 υπουργοί συνυπέγραψαν.
«Ίσως μπορούμε να σκεφτούμε κάποια λύση για την έναρξη του μνημείου και το τέλος της πλατείας, θα συζητήσω την ιδέα με τον Υπουργό», σημείωσε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην επισήμανση πως υπάρχει η διαμαρτυρία για τα Τέμπη και το Μνημείο έχει καλυφθεί από ορισμένα σύμβολα, είπε πως το ίδιο δικαίωμα θα έπρεπε να υπάρχει και για τα θύματα στο Μάτι, τη Μάνδρα ή τα θύματα της τρομοκρατίας. «Κάποιοι από τον χώρο της Αριστεράς οικειοποιήθηκαν δημόσιους χώρους θεωρώντας πως υπερέχουν έναντι του κράτους. Το ίδιο συνέβαινε και με τις καταλήψεις δημοσίων κτιρίων», πρόσθεσε, αναφέροντας πως ορισμένοι γονείς εργαλειοποιούνται και έπεσαν θύματα «ακτιβισμού». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως το αίτημα της εκταφής ικανοποιήθηκε, ενώ σημείωσε πως δεν υπάρχει αντιδικία με τους γονείς. «Δεν απαντήσαμε στη συνωμοσία του ξυλολίου με τον τρόπο που έπρεπε, με τη θεωρία της συγκάλυψης να έχει καταπέσει», είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ανέφερε πως στη δίκη υπάρχουν 36 κατηγορούμενοι, 2 υπουργοί που ζήτησαν να δικαστούν και θα υπάρξει δικαίωση για τη μνήμη των θυμάτων.
Σήμερα δεν υπάρχει καμία ενεργή κατάληψη σε κανένα δημόσιο Πανεπιστήμιο, χρειαστήκαμε 51 χρόνια από τη Μεταπολίτευση για να πετύχουμε το αυτονόητο, αλλά τα καταφέραμε, με τη συναίνεση της σιωπηρής πλειοψηφίας και των φοιτητών-καθηγητών», είπε ο πρωθυπουργός. Στην επισήμανση πως φέρουν ευθύνη οι Πρυτάνεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως πρέπει να κάνουν όσα ο νόμος ορίζει.
«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να σβήσουμε ονόματα, αλλά κανείς δεν θα μπορεί από εδώ και πέρα να γράψει ονόματα. Αναμένω από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πρόταση για το πώς θέλουμε το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας, με αφορμή τη δήλωση Δένδια και την αναφορά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πως πρέπει να μείνει έξω από τη συζήτηση.
Στην επισήμανση για το Μνημείο για τους νεκρούς των Τεμπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως ήδη υπάρχει, στην Τεχνόπολη. Κανείς δεν πάει εκεί, γιατί στόχος είναι η δημιουργία πολιτικής αναταραχής. "Αυτό που λέμε είναι να γίνει «οπουδήποτε αλλού, αλλά όχι εκεί». «Όταν πηγαίνεις στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όχι στην Πλατεία Συντάγματος, έχεις άλλο λόγο»", σημείωσε. Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε πως υπάρχει ειδικό σώμα και πως ο νόμος για τις πορείες τηρείται σε μεγάλο βαθμό. Στην αναφορά για τη στάση των άλλων κομμάτων, τόνισε πως η Αριστερά αισθάνεται πως αυτόφωτα αισθάνεται πως διαθέτει κάποια υπεροχή, λέγοντας πως «δεν περίμενε κάτι άλλο». «Ο υπερπατριώτης Βελόπουλος απείχε χθες», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως ήταν αδύνατο να συνταιριάξει την επιθυμία προστασίας των εθνικών συμβόλων με την «συνωμοσία του ξυλολίου».
«Επικοινώνησα με τον Υπουργό Άμυνας και δεν υπήρξε καμία διαφωνία» για την τροπολογία, επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στρέφοντας τα «πυρά» του και στο ΠΑΣΟΚ: «Προσπαθεί να πατήσει σε δύο βάρκες και καταλήγει να γίνεται ουρά της κας Κωνσταντοπούλου, ενώ κάποτε βρέθηκε μαζί μας στην πορεία για την Ευρώπη, στην πλατεία Συντάγματος».
Στο ερώτημα αν υπάρχουν συνθήκες για την αναβίωση του «Μένουμε Ευρώπη», που «έφερε τη ΝΔ στην εξουσία το 2019», ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έδωσε στη ΝΔ δύο φορές την αυτοδυναμία, διευρύνοντας την εκλογική της δεξαμενή. Στόχος είναι «να κάνουμε την Ελλάδα Ευρώπη παντού», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας πως «δεν θα έχουμε πρόωρες εκλογές», καθώς υπάρχουν 18 μήνες, με στόχο την «επιτάχυνση» του κυβερνητικού έργου. Επί του συγκεκριμένου ζητήματος, αναφέρθηκε στα εγκαίνια του νέου Ωνάσειου Νοσοκομείου, αλλά και στο Αττικόν, λέγοντας πως αλλάζουν πολλά στην υγεία. «Έχουμε αντιστάσεις, αλλά δεν κάνω πίσω για τις πολιτικές που έχουμε λαϊκή νομιμοποίηση».
Σε αναφορά του Άρη Πορτοσάλτε στην ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη περί «αποτελεσμάτων», ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως γίνεται λόγος για την αποτελεσματικότητα. «Είναι η ευθύνη που έχω αναλάβει», είπε, λέγοντας επίσης πως «αν κάνω λάθος, θα το αναγνωρίσω», αναζητώντας ευκαιρία για συνθέσεις.
Στο ερώτημα για το ποιος είναι ο αντίπαλος της ΝΔ, τόνισε πως θεσμικά είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ, που είναι και το δεύτερο κόμμα στις δημοσκοπήσεις, με μεγάλη διαφορά πίσω από τη Νέα Δημοκρατία. Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως τον «εξέπληξε» η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος προτίμησε τις παρεμβάσεις αλλού, πέραν της Βουλής.
Σε ερώτηση για το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, τόνισε πως η «κατακερματισμένη Βουλή» δίνει ευκαιρία να ακουστούν ακραίες φωνές και για την πόλωση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει πως «είμαστε πολύ καλύτερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες». «Ο πολιτικός διάλογος στην εποχή του Twitter, που πρέπει τα πάντα να χωρέσουν σε 140 χαρακτήρες, δυσκολεύει», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
«Δεν συζητώ αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά να θυμίσω ότι στις εκλογές του 2023 περάσαμε τη βάσανο των διπλών εκλογών. Αν ο νόμος της ενισχυμένης αναλογικής είχε εφαρμοστεί στα ποσοστά των εκλογών του Μαΐου, θα είχαμε 5 κόμματα στη Βουλή». Σε ερώτημα αναφορικά με το σενάριο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να δημιουργήσει πολιτική αστάθεια και πιθανή αλλαγή ηγεσίας εν κινήσει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά πως «η αντιπολίτευση έχει πρόβλημα διακυβερνησιμότητας, όχι η κυβέρνηση», λέγοντας πως στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυτό δεν συμβαίνει: Στη Γαλλία δεν υπάρχει κυβέρνηση, στη Γερμανία υπάρχουν ζητήματα στην κυβέρνηση συνεργασίας, στο Ηνωμένο Βασίλειο έναν χρόνο μετά την άνετη νίκη του κυβερνώντος κόμματος, είναι 15 μονάδες πίσω, με τον πρωθυπουργό να τονίζει πως αυτό δεν συμβαίνει εδώ 6,5 χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας.
Σε ερώτημα για το αν είναι νομιμοποιημένη η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει πως η ΝΔ παραμένει πρώτη με υπερδιπλάσια διαφορά. «Η κυβέρνηση οφείλει να είναι μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, αλλά εκλεγόμαστε από την πλειοψηφία», ενώ απάντησε στον Ευάγγελο Βενιζέλο, λέγοντας πως η κυβέρνηση δεν έχει πρόβλημα στην εφαρμογή του προγράμματός της. «Αν πιστεύει ότι πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, να βγει να το πει».
Στο ερώτημα για το πότε θα διενεργηθούν οι εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως θα γίνουν την άνοιξη του 2027, με στόχο την αυτοδυναμία από την πρώτη κάλπη. Το δεύτερο εξάμηνο του 2027, η Ελλάδα θα έχει την τιμή να αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο πόσο «άλλαξε» η εικόνα σε σχέση με το 2019 στην Ευρώπη.
Στην αναφορά περί «θεσμικής διολίσθησης» που φέρεται να γίνεται ακόμα και από πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους της ΝΔ, όπως ο Κώστας Καραμανλής, αναφέρει πως «όσοι ρίχνουν νερό στο μύλο της αμφισβήτησης της Δικαιοσύνης, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και αυτό λειτουργεί ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία», τονίζοντας πως «αυτό αφορά όλους». Υπάρχει πρόβλημα με τη Δικαιοσύνη, αλλά γίνονται σημαντικά βήματα, όπως η μεταρρύθμιση για τα Πρωτοδικεία. «Οι κραυγές δεν πιστεύω ότι έχουν τόσο μεγάλο ακροατήριο, θα συνεχίσω να απευθύνομαι στους πολίτες που προτάσσουν τον λόγο έναντι του συναισθήματος, χωρίς να είμαι αποσυνδεδεμένος από το συναίσθημα».
Στην επισήμανση από τους πολίτες πως «δύσκολα τα βγάζουν πέρα», «αυτή πρέπει να είναι η πρώτη μου προτεραιότητα», η αντιμετώπιση της ακρίβειας, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ανέφερε πως η ακρίβεια εντάθηκε μετά τον Covid, δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, αλλά «βρήκε τη χώρα μετά την κρίση», επισημαίνοντας πως η επιτυχία της οικονομίας έχει αντανάκλαση στην τσέπη του νοικοκυριού, μετά τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ, κάτι που οι πολίτες «θα δουν τον Ιανουάριο». Τον Ιανουάριο οι πολίτες θα δουν σημαντική αύξηση του «πραγματικού»μισθού, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάτι που αποτελεί το «πρώτο ανάχωμα» για την ακρίβεια.
Σε σχέση με τις τιμές, τονίζεται πως τουλάχιστον δεν αυξάνονται άλλο, αναφέροντας την πρωτοβουλία για τους 2000 κωδικούς στα σούπερ μάρκετ, που θα υπάρξει μείωση τιμών, ενώ αναφέρθηκε και στους ελέγχους. Ο πρωθυπουργός ανέφερε και στον εκσυγχρονισμό του «e-Καταναλωτής», που θα επιτρέπει στους πολίτες να κάνουν τις αγορές τους στις καλύτερες τιμές. Από εκεί και πέρα, αναφέρθηκε στην επιστροφή ενοικίου, που θα γίνει στις 30 Νοεμβρίου, ενώ ανέφερε πως αν αυξηθεί η δήλωση των ενοικίων, θα υπάρξουν και άλλες παρεμβάσεις. Τα χρήματα που δόθηκαν στη ΔΕΘ προέρχονται από την επιτυχία στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. «Έχουμε πολλά περισσότερα κίνητρα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, η τεχνολογία μας επιτρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα από όσα μπορούσαμε να κάνουμε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ανέφερε πως η Ελλάδα - σε αντίθεση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες - έχει γερά δημοσιονομικά θεμέλια, με την κυβέρνηση πλέον να μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις για διανομή πλεονασμάτων.
Σε επισήμανση πως στον ΦΠΑ έχουμε 43% απόδοση έναντι του 60% στην Ισπανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως ήδη υπήρξε πρόοδος στην αντιμετώπιση του «κενού ΦΠΑ», αναφέροντας πως εξοικονομήθηκαν 2 δισ.
Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως είναι «εξαιρετικά δυσεπίλυτο πρόβλημα» και «αντιλαμβανόμαστε το γιατί μας δυσκόλεψε 5 χρόνια», αναφέροντας πως για τον Οργανισμό οι αλλαγές πρέπει να γίνουν, ενώ γίνονται πληρωμές. «Ζητώ κατανόηση, οι πληρωμές θα γίνουν», είπε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας πως δεν θα πάρουν επιδοτήσεις, όσοι δεν δικαιούνται. «Δεν πρόκειται στο ζήτημα αυτό να κάνω ούτε πόντο, ο πρωτογενής τομέας δεν έχει μέλλον αν δεν πάρουν οι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν πάρουν όσα δικαιούνται», αναφέροντας επίσης πως το κράτος πήρε πίσω 22 εκ. ευρώ.
Σε σχέση με το άρθρο 86 για την ευθύνη υπουργών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως ως υπουργός από το 2006, είχε καταθέσει πρόταση για την αλλαγή του. «Εμείς αλλάξαμε το άρθρο 86», είπε, αναφέροντας πως δεν υπάρχει πλέον αποσβεστική προθεσμία. «Θα δούμε την εμπλοκή της Δικαιοσύνης σε πρωθύστερο στάδιο», είπε επίσης, που αναφέρει πως αυτή τη στιγμή υπάρχει το Δικαστικό Συμβούλιο, που θα αποφασίσει την παραπομπή σε Ειδικό Δικαστήριο. Στην επισήμανση (που έχει κάνει ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος) πως πρέπει να μπουν στο Σύνταγμα τροποποιήσεις όπως το ασυμβίβαστο βουλευτή και υπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει πως αυτό δεν υπάρχει σε καμία κοινοβουλευτική δημοκρατία. Επεσήμανε επίσης πως η ΝΔ έχει χρησιμοποιήσει εξωκοινοβουλευτικούς ως μέλη της κυβέρνησης.
Για την πιθανή δημιουργία κομμάτων, μεταξύ άλλων από την κα Καρυστιανού, τον Αντώνη Σαμαρά, τον Αλέξη Τσίπρα, τόνισε πως στην Ελλάδα υπάρχει το παράδοξο να καταμετρώνται δημοσκοπικά τέτοια κόμματα, πριν δημιουργηθούν. Αναφορικά με τον ενδεχόμενο αντισυστημισμό, υπάρχει ο «καλός», που δεν αφορά τη δημιουργία «μπάχαλου» (όπως ο «κακός»), αλλά αφορά την αίσθηση πως οι πολιτικοί δεν καταλαβαίνουν τα προβλήματα των πολιτών, που πρέπει να ληφθεί υπόψιν, καθώς αν δεν συμβεί, «θα πληρώσουμε το τίμημα».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «βγαίνει έξω», για να ακούσει τους πολίτες, ενώ αναφέρθηκε και στον ρόλο των Μέσων, που «δίνουν ερεθίσματα» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.