Γεραπετρίτης για συνάντηση με Fuad Hussein: "Κοινή δέσμευση της Ελλάδας και του Ιράκ για νέα ώθηση στις οικονομικές και πολιτιστικές μας σχέσεις"
"Η Ελλάδα και το Ιράκ είναι πυλώνες αρχαίων πολιτισμών"
Στη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ, Fuad Hussein, στη Βαγδάτη αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης
Στη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ, Fuad Hussein, στη Βαγδάτη αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης. Σημειώνεται ότι επίσκεψη στη Βαγδάτη πραγματοποίησε σήμερα, Πέμπτη 30 Οκτωβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ, Fuad Hussein.
Διαβάστε: Από τη Νέα Υόρκη στη Βαγδάτη: Το διπλωματικό άνοιγμα Γεραπετρίτη στο Ιράκ - Η Αθήνα δηλώνει παρούσα στη Μέση Ανατολή
Ο υπουργός, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη δέσμευση να δοθεί νέα ώθηση στις οικονομικές και πολιτιστικές μας σχέσεις και την πολιτική μας συνεργασία. «Η κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου αποτελεί το πιο ισχυρό στοιχείο της κοινής μας ιστορίας και πιστεύω ότι μπορούμε να βασιζόμαστε σε αυτήν τη σπουδαία παρακαταθήκη των αρχαίων μας πολιτισμών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Απευθυνόμενος στον ομόλογό του υπογράμμισε πως η Ελλάδα προσβλέπει «σε ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον στο Ιράκ που θα αποτελέσει ένα γόνιμο περιβάλλον επί του οποίου θα οικοδομήσουμε». Αφού αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα ασκεί την προεδρία του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών για το 2025, κάλεσε τον ομόλογό του στην επικείμενη 9η Υπουργική Συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο στην Αθήνα. «Αυτό θα αποτελέσει μια επιπλέον ευκαιρία για εμάς να συζητήσουμε τη σημαντική δυναμική των διμερών μας σχέσεων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.
Συγκεκριμένα οι δηλώσεις του κ. Γεραπετρίτη:
«Αξιότιμε αντιπρόεδρε της κυβέρνησης, αγαπητέ συνάδελφε,
Είναι τιμή μου να βρίσκομαι σήμερα στη Βαγδάτη. Είναι όνειρο ζωής να βρίσκομαι σε αυτήν τη μοναδική χώρα, η οποία κατέχει μία ξεχωριστή σημασία στην παγκόσμια ιστορία και τον πολιτισμό. Σας ευχαριστώ για τη γενναιόδωρη φιλοξενία που προσφέρατε σ' εμένα και την αντιπροσωπεία μου.
Οι σχέσεις μεταξύ των χωρών και των λαών μας ανατρέχουν στην αρχαιότητα, στην Ελληνιστική περίοδο, αλλά και ακόμη νωρίτερα. Η Ελλάδα και το Ιράκ είναι πυλώνες αρχαίων πολιτισμών που έχουν επηρεάσει βαθιά ολόκληρο τον κόσμο.
Η κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου αποτελεί το πιο ισχυρό στοιχείο της κοινής μας ιστορίας και πιστεύω ότι μπορούμε να βασιζόμαστε σε αυτήν τη σπουδαία παρακαταθήκη των αρχαίων μας πολιτισμών.
Εξοχότατε,
Σε συνέχεια της ευγενικής σας πρόσκλησης, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής μας στην Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 80ής Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, επισκέπτομαι σήμερα τη Βαγδάτη για να επιβεβαιώσω την κοινή μας δέσμευση να δώσουμε νέα ώθηση στις οικονομικές και πολιτιστικές μας σχέσεις και την πολιτική μας συνεργασία.
Η εντατικοποίηση των επαφών μεταξύ των χωρών μας τους τελευταίους δύο μήνες επιβεβαιώνει την αμοιβαία μας βούληση να αναπτύξουμε περαιτέρω τις ήδη εδραιωμένες και φιλικές μας σχέσεις.
Το Ιράκ είναι ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας. Σήμερα εξετάσαμε, όπως ανέφερε και μόλις πριν ο υπουργός, τις προοπτικές για περαιτέρω προώθηση της οικονομικής μας συνεργασίας, ιδίως στους τομείς των επενδύσεων, της ενέργειας, στον ακαδημαϊκό τομέα, τον τουρισμό, τη γεωργία, τις κατασκευές και την τεχνολογία διαχείρισης υδάτων.
Συμφωνήσαμε να αξιοποιήσουμε το ανεκμετάλλευτο δυναμικό της περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομικών μας σχέσεων, με στόχο την αύξηση του όγκου του διμερούς μας εμπορίου. Η 9η Σύνοδος της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής μας, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από 10 ημέρες, μεταξύ των δύο υφυπουργών, εδώ στη Βαγδάτη, ήταν ένα πολλά υποσχόμενο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Προσβλέπουμε σε ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον στο Ιράκ που θα αποτελέσει ένα γόνιμο περιβάλλον επί του οποίου να οικοδομήσουμε.
Επιπλέον, μετά την έναρξη απευθείας πτήσεων μεταξύ Αθήνας και Ερμπίλ, ήταν ιδιαίτερη χαρά μου να ανακοινώσω την πρώτη πτήση από την Αθήνα προς τη Βαγδάτη, στις 16 Δεκεμβρίου, από τον ελληνικό αερομεταφορέα Aegean Airlines. Πιστεύω ότι το γεγονός αυτό θα ενισχύσει σημαντικά τους δεσμούς μεταξύ των λαών μας, τους οικονομικούς, αλλά και τους πολιτιστικούς μας δεσμούς. Είμαι πολύ υπερήφανος που η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα έχει απευθείας αεροπορική σύνδεση με τη Βαγδάτη.
Εξοχότατε,
Ως εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-2026, η Ελλάδα παραμένει σταθερός υποστηρικτής του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και είναι προσηλωμένη στους κανόνες και τις αρχές που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών: τον σεβασμό της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.
Σήμερα είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη επιρροή στην περιοχή. Οι προσπάθειές σας για την προώθηση της ειρήνης είναι τεράστιες, με δεδομένο τον ασταθή και ταραχώδη χαρακτήρα των καιρών και της περιοχής. Η Ελλάδα, ως έντιμος συνομιλητής με όλες τις αραβικές χώρες, δίνει ιδιαίτερη σημασία στη συμβολή στην περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.
Για τη Γάζα, για την οποία συζητήσαμε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, η Σύνοδος Κορυφής για την Ειρήνη του Σαρμ ελ Σέιχ προσφέρει μια αχτίδα ελπίδας και μας επιτρέπει να διατηρούμε μια συγκρατημένη αισιοδοξία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την εγκαθίδρυση μιας διαρκούς και βιώσιμης εκεχειρίας στη Γάζα.
Η Ελλάδα φιλοδοξεί να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην επόμενη μέρα στη Γάζα, μέσω της συμβολής της στην ανοικοδόμηση της περιοχής και της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας για την ανακούφιση της ανθρωπιστικής καταστροφής στην περιοχή.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας, αναφερθήκαμε επίσης στην κατάσταση στη Συρία. Επανέλαβα τη μακροχρόνια υποστήριξη της Ελλάδας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Υπογράμμισα ότι η συριακή μεταβατική κυβέρνηση πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για μια συμπεριληπτική διακυβέρνηση, διασφαλίζοντας την εκπροσώπηση όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των Χριστιανών της Συρίας.
Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για την εποικοδομητική του στάση και τη συνεργασία στο πλαίσιο περιφερειακών οργανισμών. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποστηρίξει την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ιράκ και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.
Εξοχότατε,
Ήταν πραγματικά μια μεγάλη τιμή για μένα να βρίσκομαι σήμερα εδώ, σε μία από τις πιο σημαντικές χώρες της περιοχής και του κόσμου.
Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα ασκεί την προεδρία του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών για το 2025. Θα ήταν μεγάλη τιμή να σας υποδεχθώ στην επικείμενη 9η Υπουργική Συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο στην Αθήνα. Αυτό θα αποτελέσει μια επιπλέον ευκαιρία για εμάς να συζητήσουμε τη σημαντική δυναμική των διμερών μας σχέσεων.
Με αυτήν τη σκέψη, θα ήθελα για άλλη μια φορά να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τη φιλοξενία στον Ιρακινό συνάδελφο και φίλο μου και για τη θερμή υποδοχή.
Ευχαριστώ πολύ».
En