Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου, αναφερόμενος στις προοπτικές της Ελλάδας να αναδειχθεί σε κομβικό ενεργειακό παίκτη για την Ευρώπη.

Κικίλιας: «Τεράστια ευκαιρία για τη χώρα να γίνει ενεργειακός κόμβος»

Με αφορμή τη Σύνοδο για την Ενέργεια που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα και τη διακοπή αγοράς ρωσικού πετρελαίου, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε: «Παρουσιάζεται μια τεράστια ευκαιρία για τη χώρα που δεν πρέπει να χάσουμε: να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος, να αποθηκεύει φυσικό αέριο σε υποδομές όπως στη Ρεβυθούσα και στην Αλεξανδρούπολη».

Ο υπουργός τόνισε πως υπάρχουν σχέδια για επιπλέον αποθηκευτικούς χώρους και σημείωσε ότι ο ελληνικός στόλος, ο μεγαλύτερος στον κόσμο, μπορεί να μεταφέρει LNG από την Αμερική στην Ευρώπη, ενισχύοντας έτσι τη στρατηγική θέση της χώρας. «Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να γίνουν επενδύσεις υποδομών όχι μόνο στην ενέργεια, αλλά και στα λιμάνια, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να εξασφαλιστεί ενεργειακή ασφάλεια», πρόσθεσε. 

Κικίλιας για τα «λουκέτα» στα ΕΛΤΑ

Αναφερόμενος στις εξελίξεις με τα ΕΛΤΑ, ο υπουργός δήλωσε: «Θέλουμε τα ΕΛΤΑ να εξελιχθούν και να ψηφιοποιηθούν, αλλά ο τρόπος που εισήχθη το πλάνο δημιουργεί ερωτήματα».

Τόνισε την ανάγκη προσεκτικής αξιολόγησης για τα καταστήματα στις παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές, όπου η παρουσία τους είναι κρίσιμη για εθνικούς και κοινωνικούς λόγους, και πρότεινε την πιθανή ενσωμάτωσή τους στα ΚΕΠ, εφόσον αυτό είναι εφικτό. 

Για τη βεντέτα και τον αφοπλισμό της Κρήτης

Σχολιάζοντας τα γεγονότα στα Βορίζια Κρήτης, ο κ. Κικίλιας τόνισε: «Είναι μια παθογένεια δεκαετιών. Πρέπει να υπάρξει διακομματική συμφωνία για τον αφοπλισμό αυτών των περιοχών».

Ο υπουργός σημείωσε ότι η αντιμετώπιση του φαινομένου απαιτεί συναίνεση όλων των κομμάτων, ώστε να παραδοθούν τα όπλα και να εφαρμοστεί ο νόμος σε όλη τη χώρα χωρίς εξαιρέσεις.