Στο Μέγαρο Μαξίμου η Γκίλφοϊλ και οι υπουργοί Εσωτερικών και Ενέργειας των ΗΠΑ - Την Πέμπτη η Διατλαντική Σύνοδος (Εικόνες & Βίντεο)
Τα κεντρικά θέματα της συζήτησης
"Με χαρά καλωσορίζω τον υπουργό Ενέργειας, Chris Wright, και τον υπουργό Εσωτερικών, Doug Burgum, στην Ελλάδα για το φετινό συνέδριο P-TEC", σημείωσε η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ
Το κατώφλι του πρωθυπουργικού μεγάρου πέρασαν λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Τετάρτης (05/11) οι Αμερικανοί υπουργοί Ενέργειας, Chris Wright, και Εσωτερικών, Doug Burgum, καθώς και ο ομογενής αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικλ Ρήγας, ενόψει της Διατλαντικής Συνόδου για την Ενέργεια που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο αύριο, Πέμπτη (06/11). Μάλιστα, στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε για δεύτερη φορά σήμερα και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, η οποία συνόδευσε τους υπουργούς.
Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Το μέλλον είναι λαμπρό για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις
Η Αμερικανίδα πρέσβειρα καλωσόρισε τους δύο υπουργούς των ΗΠΑ στην Ελλάδα, μέσω ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Με χαρά καλωσορίζω τον υπουργό Ενέργειας, Chris Wright, και τον υπουργό Εσωτερικών, Doug Burgum, στην Ελλάδα για το φετινό συνέδριο P-TEC! Είχαμε μια εξαιρετική συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου συζητήσαμε ευκαιρίες αξιοποίησης της ενεργειακής αφθονίας της Αμερικής για την αναβάθμιση της ενεργειακής μας συνεργασίας με την Ελλάδα και την Ευρώπη! Το μέλλον είναι λαμπρό για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις».
I am delighted to welcome Secretary of Energy Chris Wright @SecretaryWright and Secretary of the Interior Doug Burgum @SecretaryBurgum to Greece for this year's P-TEC conference! We had a great meeting with @PrimeMinisterGR Kyriakos Mitsotakis where we discussed opportunities to… pic.twitter.com/aztx0djrtB
— Ambassador Kimberly Guilfoyle (@USAmbassadorGR) November 5, 2025
Μέγαρο Μαξίμου: Ποιοι συμμετέχουν στη συνάντηση για την ενέργεια
Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, και ο υφυπουργός Νίκος Τσάφος. Κεντρικά θέματα της συνάντησης αποτελούν η ενεργειακή συνεργασία και η περαιτέρω εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών. Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, η αυριανή σύνοδος συνιστά αναγνώριση του αναβαθμισμένου γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η σύνοδος αποτελεί αναγνώριση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας από τις ΗΠΑ ως ενεργειακού κόμβου για την ενέργεια σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ζάππειο: Αύριο η Διατλαντική Σύνοδος για την Ενέργεια
Η Διατλαντική Σύνοδος για την Ενέργεια θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στο Ζάππειο, με τη συμμετοχή των δύο Αμερικανών υπουργών, των ομολόγων τους από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και κορυφαίων στελεχών ενεργειακών κολοσσών. Στο επίκεντρο θα βρεθούν η ενεργειακή ασφάλεια, η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και ο ρόλος της Ελλάδας ως βασικής πύλης εισόδου για το αμερικανικό LNG προς την ευρωπαϊκή αγορά.
Συνολικά, στη Σύνοδο αναμένεται να λάβουν μέρος τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης Τραμπ, 25 Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας και περίπου 300 εκπρόσωποι μεγάλων ενεργειακών εταιρειών από την Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία.
Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, η διεθνής αυτή συμμετοχή επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων και στην αιχμή της ευρωπαϊκής προσπάθειας για ενεργειακή αυτονομία και απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.
En