Μητσοτάκης - Ζελένσκι: Μεγάλη ενεργειακή συμφωνία ΔΕΠΑ Εμπορίας - Naftogaz παρουσία Γκίλφοϊλ - Τι περιλαμβάνει το deal που καθιστά την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο (Εικόνες & Βίντεο)
Τι δήλωσαν Κωνσταντίνος Ξιφαράς και Sergii Koretskyi
ΔΕΠΑ Εμπορίας και Naftogas στο ενεργειακό deal Ελλάδας - Ουκρανίας για αμερικανικό LNG. Η σημαντική παρουσία Γκίλφοϊλ μαζί με Μητσοτάκη και Ζελένσκι
Ο στόχος των ΗΠΑ να αφανίσουν το ρωσικό φυσικό αέριο από την Ουκρανία και την Ευρώπη περνά από την Ελλάδα
Την ίδια ώρα, η παρουσία της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ δείχνει πόσο κομβική θεωρούν οι ΗΠΑ την Ελλάδα ως γεωπολιτικό και ενεργειακό κόβμο. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που και αυτό το deal έρχετα μία εβδομάδα μετά το τέλος της 6ης P-TEC που διεξήχθη στο Ζάππειο. Από τις παρασκηνιακές συνομιλίες στους διαδρόμους και στις “κλειστές” αίθουσες του Ζαππείου την περασμένη εβδομάδα, αλλά κι από τις επίσημες τοποθετήσεις Αμερικανών αξιωματούχων, φάνηκε πως οι ΗΠΑ επενδύουν και στηρίζουν μόνο του παίκτες της γεωπολιτικής σκακιέρας που δύνανται να κάνουν πράξη το “drill baby drill”. Όπως είναι η Ελλάδα που έχει μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο, απαραίτητο για την απεξάρτηση της Ευρώπης από την ρωσική ενέργεια. Στη Ρεβυθούσα, αποθηκεύεται υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Στην Αλεξανδρούπολη, το υγρό -αμερικανικό LNG κυρίως- μετατρέπεται σε αέριο και μέσω του αγωγού IGB διοχετεύεται στην Ανατολική Ευρώπη και στην Ουκρανία. Η προαναφερθείσα διαδικασία είναι γνωστή ευρέως ως “Κάθετος Διάδρομος” κι αποτελεί το πιο δυνατό όπλο στην διπλωματική φαρέτρα της χώρας μας, αυτή τη στιγμή. Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο ενός νέου ενεργειακού χάρτη που επανακαθορίζει ισορροπίες, συμμαχίες και ρόλους.
Στην ατζέντα των συζητήσεων βρέθηκε ο λεγόμενος Κάθετος Διάδρομος, που καθιστά την Ελλάδα σε σημαντική πύλη υποδοχής αμερικανικού – και όχι μόνο - υγροποιημένου φυσικού αερίου, που θα μεταφέρεται μέσω του αγωγού αυτού από τη Ρεβυθούσα και την Αλεξανδρούπολη στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία, αλλά και μέσω διακλάδωσης στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός περιέγραψε στον Ουκρανό πρόεδρο τον ευρύτερο σχεδιασμό του για έναν στρατηγικό διάδρομο συνδεσιμότητας ανάμεσα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και την πόλη της Οδησσού, που θα συμπεριλαμβάνει την ενέργεια, τις μεταφορές και το εμπόριο, ένα έργο που όπως έχει τονίσει ο ίδιος, θα συμβάλλει τόσο στην ανάκαμψη της Ουκρανίας όσο και στην ευρύτερη ενεργειακή και οικονομική ανθεκτικότητα της Ευρώπης.
Παράλληλα, η Ελλάδα διεκδικεί λόγο και ρόλο στην επόμενη ημέρα της Ουκρανίας και στην ανοικοδόμηση της χώρας, με τη συμμετοχή ελληνικών εταιριών, που μπορούν να συνεργαστούν με ουκρανικές και ξένες στην καθαρή και πράσινη ενέργεια, τις υποδομές, τις υπηρεσίες υγείας, τις αλυσίδες εφοδιασμού, τις θαλάσσιες μεταφορές και την άμυνα.
Τι περιλαμβάνει το ενεργειακό deal ΔΕΠΑ - Εμπορίας Naftogaz που υπεγράφη παρουσία Μητσοτάκη, Ζελένσκι, Γκίλφοϊλ, Παπασταύρου
Όσο για τη συμφωνία που υπέγραψαν ο Κωνσταντίνος Ξιφαράς και ο Sergii Koretskyi, πρόκειται για Δήλωση Προθέσεων των ΔΕΠΑ Εμπορίας και Naftogaz για την προμήθεια φυσικού αερίου στην αγορά της Ουκρανίας για την περίοδο του χειμώνα, από τον Δεκέμβριο 2025 έως τον Μάρτιο 2026, σηματοδοτώντας ένα ουσιαστικό βήμα στην ενίσχυση της περιφερειακής ενεργειακής συνεργασίας και της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας. Στο πλαίσιο της μελλοντικής συμφωνίας, προβλέπεται η μεταφορά ποσοτήτων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του “Route 1”, που διατίθεται από κοινού από τους Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς (TSOs) της Ελλάδας (ΔΕΣΦΑ), της Βουλγαρίας (Bulgartransgaz), της Ρουμανίας (Transgaz), της Μολδαβίας (VestMoldTransgaz) και της Ουκρανίας (GTSOU).
Οι δυο κρατικές εταιρείες ΔΕΠΑ Εμπορίας και Naftogaz της Ουκρανίας μέσω της εν λόγω συμφωνίας, ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και διαρκώς εξελισσόμενο περιβάλλον για την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, στο οποίο η ενεργειακή αλληλεγγύη και οι κρίσιμες ενεργειακές υποδομές της Ελλάδας αναβαθμίζουν την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια, και διασφαλίζουν σταθερές ροές φυσικού αερίου κατά μήκος του Κάθετου Διαδρόμου.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, τόνισε: «Η σημερινή υπογραφή της Δήλωσης Προθέσεων μεταξύ της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της Naftogaz αποτελεί μια ουσιαστική συνεισφορά στην περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία και στην ενσωμάτωση της αγοράς σε μια κρίσιμη συγκυρία. Η παράδοση φυσικού αερίου στην Ουκρανία μέσω ενός αξιόπιστου, πολυεθνικού διαδρόμου, αποτελεί μια «γέφυρα ενέργειας» μεταξύ των υποδομών της Ελλάδας και της Ουκρανίας, στηρίζοντας την ευρύτερη ενεργειακή ανθεκτικότητα της Ευρώπης. Η προμήθεια του Αμερικανικού LNG θα πραγματοποιηθεί μέσω της εταιρείας ATLANTIC – SEE, στην οποία η ΔΕΠΑ μετέχει με 40%, σηματοδοτώντας την προσήλωση της ΔΕΠΑ, στην παροχή πρακτικών και ασφαλών ενεργειακών λύσεων σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη».
Ο κ. Sergii Koretskyi, Διευθύνων Σύμβουλος της Naftogaz, υπογράμμισε: «Η συμφωνία αυτή ανοίγει για εμάς έναν ακόμη αξιόπιστο δρόμο εισαγωγών για τον επερχόμενο χειμώνα. Διευρύνουμε σταθερά τη γεωγραφία των προμηθειών μας, ώστε να διασφαλίσουμε αξιόπιστη θέρμανση για τους Ουκρανούς και να ενισχύσουμε την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής. Ευχαριστώ τη ΔΕΠΑ Εμπορίας για την προθυμία της να προχωρήσουμε μαζί. Εκφράζω επίσης την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη προς τον Πρόεδρο της Ουκρανίας και την Κυβέρνηση για τη συμβολή τους ώστε να καταστεί δυνατή αυτή η συμφωνία».
Η συγκεκριμένη συμφωνία είναι μια σειρά από deals που επιχειρεί να οικοδομήσει η ουκρανική Naftogaz. Την περασμένη Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου, όπως μεταδίδει το Reuters, η Naftogaz υπέγραψε συμφωνία με τις κορυφαίες αναπτυξιακές τράπεζες της Ευρώπης για την παροχή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για την εξασφάλιση του εφοδιασμού της Ουκρανίας με φυσικό αέριο εν μέσω των συνεχιζόμενων επιθέσεων στις υποδομές της από τη Ρωσία. Οι εισαγωγές φυσικού αερίου από την Ουκρανία έχουν αυξηθεί καθώς ο πόλεμος με τη Ρωσία πλήττει το ενεργειακό σύστημα της χώρας. Η Νορβηγία ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος ότι θα παράσχει χρηματοδότηση για τις αγορές φυσικού αερίου από την Ουκρανία. Σε ανακοίνωσή της, η ΕΤΕπ, ο βραχίονας δανεισμού της ΕΕ, ανέφερε ότι μια επιχορήγηση της ΕΕ θα παράσχει 127 εκατομμύρια ευρώ πρόσθετης χρηματοδότησης στη Naftogaz, επιπλέον ενός δανείου 300 δισεκατομμυρίων ευρώ που σχεδίασε τον περασμένο μήνα. Μια επιπλέον επιχορήγηση ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ πρόκειται να παρασχεθεί για τη βελτίωση των συστημάτων πόσιμου νερού και επεξεργασίας λυμάτων της Ουκρανίας, και άλλα 50 εκατομμύρια ευρώ έχουν χορηγηθεί για την υποστήριξη ενός εγκεκριμένου από την ΕΤΕπ δανείου ανακατασκευής κοινωνικών κατοικιών.
Οι κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη - Ζελένσκι: Από Ιανουάριο ξεκινά η μεταφορά LNG
Στη συνέχεια, οι δύο ηγέτες, Κυριάκος Μητσοτάκης και Βολοντίμιρ Ζελένσκι προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις. «Στεκόμαστε δίπλα στον Ουκρανικό λαό» είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συνέχισε λέγοντας: «Πρόκειται για μία στάση αρχής, πηγάζει από το σεβασμό μας στο διεθνές δίκαιο. Το απαραβίαστο των συνόρων είναι αδιαπραγμάτευτο για την Ελλάδα. Το λέω έχοντας επίγνωση, αφού μένει ακόμα ανοιχτή η πληγή της Κύπρου. Φυσικό να ζητάμε τη δικαίωση των αγώνων σας και να στηρίζουμε τη γενναία αντίσταση του λαού της Ουκρανίας». Επεσήμανε ότι «ταχθήκαμε υπέρ της Ευρωπαϊκής πορείας της Ουκρανίας». Σχετικά με τη συμφωνία, που υπεγράφη νωρίτερα ανάμεσα στις δύο χώρες, ο πρωθυπουργός είπε: «Νέα ασφαλής αρτηρία, που χαράσσεται από τον νότο προς το Βορρά, μέσω του Κάθετου Διαδρόμου. Η Ελλάδα καθίσταται πλέον κόμβος τροφοδοσίας. Η χώρας μας αναγνωρίζεται ως σημείο αναφοράς στην περιοχή».
«Και αυτή η συμφωνία έρχεται για την άμεση ενεργοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου, που συνδέει την Ελλάδα με την Ουκρανία» συμπλήρωσε και συνέχισε κάνοντας αναφορά σε πλήρη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, σε αυτήν την τιτάνια προσπάθεια ανοικοδόμησης της χώρας. Όπως τόνισε «θα είμαστε παρόντες», κάνοντες ιδιαίτερη αναφορά στην Οδησσό, που «ενώνει την Ελλάδα με την Ουκρανία». Κλείνοντας αναφέρθηκε στο άριστο επίπεδο συνεργασίας και τον ευχαρίστησε για την ουσιαστική συνάντηση.
Με τη σειρά του ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό της Ελλάδος για τη στήριξη. «Ανανεώνουμε τις υποδομές μας στην Ουκρανία, αλλά απαιτεί εξοπλισμό. Η συνεργασία μας με την Ελλάδα είναι σημαντικό μέρος για τη στήριξη της Ουκρανίας με το πακέτο» είπε. Αποκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «φίλο» και τον ευχαρίστησε και πάλι. Όπως είπε από τον Ιανουάριο του 2026 θα ξεκινήσει η προμήθεια του φυσικού αερίου. Επιπλέον, ευχαρίστησε και τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Συνέχισε λέγοντας ότι όλες οι απόπειρες για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία δεν έχουν γίνει δεκτές, οπότε σωστά επιβάλλονται κυρώσεις στη Ρωσία. Έθιξε επίσης το θέμα των αιχμαλώτων πολέμου, λέγοντας πως συνεχίζουν τις προσπάθειες να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Ξεχωριστά ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στήριξη στην προσπάθεια της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
En