Ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, ως προσκεκλημένος του Πανεπιστημίου Tsinghua, ενός από τα κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα διεθνώς, καθώς και του Shanghai Institute of International Studies (SIIS), ενός από τα σημαντικότερα ερευνητικά ινστιτούτα της χώρας. Στο πλαίσιο της επίσκεψης του ο κ. Αβραμόπουλος, είχε σειρά συναντήσεων με διακεκριμένους πανεπιστημιακούς, ερευνητές, καθώς και με Κινέζους και Ευρωπαίους φοιτητές. Κεντρική στιγμή της επίσκεψης, ήταν η διάλεξή του στο Schwarzman College του Πανεπιστημίου Tsinghua, με τίτλο: «Η Ευρώπη και το μέλλον της παγκόσμιας τάξης». Κατά την διάρκεια της, ο κ. Αβραμόπουλος ανέλυσε τον ρόλο της Ευρώπης στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον, τις προκλήσεις ασφάλειας, την ενεργειακή και τεχνολογική μετάβαση, τις δημογραφικές αλλαγές, καθώς και τις πιέσεις που δέχεται σήμερα η Δημοκρατία από τον λαϊκισμό και την υποχώρηση της πολυμερούς συνεργασίας.


Αβραμόπουλος: Η Ευρώπη βρίσκεται σε καίριο σταυροδρόμι

Επιπλέον, τόνισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε καίριο σταυροδρόμι και καλείται να επιλέξει αν θα παραμείνει παρατηρητής ή θα αναλάβει ενεργό στρατηγικό ρόλο στη διαμόρφωση της νέας παγκόσμιας τάξης. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ότι η μονοπολική εποχή που ακολούθησε τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει παρέλθει, με την τεχνολογία και την ενέργεια να εξελίσσονται στους κύριους μοχλούς ισχύος, τομείς στους οποίους η Κίνα διαδραματίζει πλέον καθοριστικό ρόλο.

kina-1


Παράλληλα, ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ασφάλειας και στρατηγικής αυτονομίας, καθώς και τον εκσυγχρονισμό των διεθνών θεσμών, ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του ψηφιακού και διασυνδεδεμένου 21ου αιώνα. Καταλήγοντας, σημείωσε ότι «Η Ευρώπη δεν πρέπει να φοβάται τον ανταγωνισμό, αλλά την αδράνεια» επισημαίνοντας ότι η ηγεσία, οι αξίες και ο διάλογος αποτελούν θεμέλιους λίθους για την ευρωπαϊκή συμβολή στη νέα παγκόσμια αρχιτεκτονική.

kina-2


"Εναλλακτικές μορφές διπλωματίας και η σημασία της ηγεσίας από τη βάση"

Στο ίδιο πνεύμα διεθνούς συνεργασίας εντάχθηκε και η ομιλία του στο Shanghai Institute of International Studies (SIIS), όπου ανέπτυξε το θέμα: «Εναλλακτικές μορφές διπλωματίας και η σημασία της ηγεσίας από τη βάση» αναφερόμενος στο μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον, στον πόλεμο στην Ουκρανία, στον ανταγωνισμό ΗΠΑ–Κίνας και στην ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει μια νέα στρατηγική ταυτότητα.

kina-3


Ο κ. Αβραμόπουλος παρουσίασε επίσης το υπό διαμόρφωση διεθνές πλαίσιο συνεργασίας που θα προτείνει στην εφετινή Διάσκεψη της Συμμαχίας των Πολιτισμών του ΟΗΕ (UNAOC) στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, με στόχο τη δικτύωση πόλεων, πανεπιστημίων, πολιτιστικών θεσμών και φορέων της κοινωνίας των πολιτών πάνω στους εξής κρίσιμους τομείς: πράσινη ενέργεια, ψηφιακή διακυβέρνηση, τεχνητή νοημοσύνη, έξυπνες πόλεις και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

kina-4


Τόνισε δε, ότι η «διπλωματία των πόλεων» μπορεί να αποτελέσει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό οικοδόμησης εμπιστοσύνης «από την βάση προς τα πάνω», σε μια περίοδο που η υψηλή πολιτική συχνά δοκιμάζεται από εντάσεις και ανταγωνισμούς.

Κατά την παραμονή του στην Κίνα, ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε επίσης με τον Καθηγητή Xue Lan, Κοσμήτορα του Schwarzman College του Πανεπιστημίου Tsinghua, τον Δρ. Chen Dongxiao, Πρόεδρο του SIIS, καθώς και με την ηγεσία και τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Tsinghua.