Λοβέρδος στη δίκη Novartis: ''Κοινοί συκοφάντες'' ο Δεστεμπασίδης και η Μαραγγέλη - ''Kαταθέσατε με κουκούλα'' (Βίντεο)
''Εσύ είσαι ψεύτης καταδικασμένος''
O Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε πως οι δύο κατηγορούμενοι είχαν σκοπούς οικονομικούς - Συνεχίστηκε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών η δίκη σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση της Novartis
Συνεχίστηκε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών η δίκη σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση της Novartis. Σήμερα άνοιξε ο κύκλος των καταθέσεων των πολιτικών προσώπων με τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, να ανεβαίνει στο βήμα του μάρτυρα. Όπως και στον πρώτο βαθμό, ο Ανδρέας Λοβέρδος, χαρακτήρισε «κοινούς συκοφάντες» τους κατηγορούμενους Φιλίστορα Δεστεμπασίδη και Μαρία Μαραγγέλη και «κωμικές και ψευδείς» τις καταθέσεις που έδωσαν στην Εισαγγελία εγκλημάτων διαφθοράς με τις κωδικές ονομασίες Μάξιμος Σαράφης και Αικατερίνη Κελέση. Ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος είναι ένας εκ των πολιτικών που βρέθηκε στο «στόχαστρο» είπε στην κατάθεση του στο δικαστήριο πως ήταν πολιτική η στόχευση της υπόθεσης και πρόσθεσε ότι οι κατηγορούμενοι είναι κοινοί συκοφάντες.
Διαβάστε: Σύζυγος Στουρνάρα στη Δίκη Novartis: "Οι δύο πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες κατέθεσαν εξόφθαλμα ψεύδη"
Δίκη Novartis, Λοβέρδος: Το δόγμα ήταν ''θα μείνουμε στην κυβέρνηση δέκα χρόνια και οι πολιτικοί θα πάνε φυλακή''
Επιπλέον, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι ο τότε αναπληρωτής Υπ. Δικαιοσύνης, η τότε Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και η Εισαγγελία εγκλημάτων διαφθοράς, έστρεψαν την υπόθεση στην πολιτική. «Το δόγμα ήταν «θα μείνουμε στην κυβέρνηση δέκα χρόνια και οι πολιτικοί θα πάνε φυλακή και τα κόμματα τους θα καταρρεύσουν». Έπρεπε να βρεθούν κάποιοι άνθρωποι να καταθέσουν και αυτό έγινε σε δύο φάσεις. Έπρεπε να εφεύρουν νέες κατηγορίες για να προχωρήσουν» τόνισε.
Παράλληλα, τόνισε ότι οι δύο κατηγορούμενοι είχαν σκοπούς οικονομικούς. «Ο παρών κατηγορούμενος, ήταν μάρτυρας και στην Αμερική και φαίνεται πως ήταν και η άλλη κατηγορούμενη. Είχαν σκοπούς οικονομικούς. Η δεύτερη κατηγορούμενη έχει πάρει πολύ μεγάλο ποσό. Είχαν προσωπικό συμφέρον και με την κάλυψη που είχαν ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος αισθάνονταν ασφαλείς. Με το αζημίωτο βέβαια. Έλεγαν λόγια του αέρα. Εγώ απέναντι σε αυτά τα υποκείμενα δεν μπορούσα να αντιτάξω τη βουλευτική ασυλία. Είπα όχι στην ασυλία, όσο κι αν ταλαιπωρηθώ. Και πήγα ο ίδιος στη Δικαιοσύνη. Το καλοκαίρι 2022 είχαμε το ομόφωνο βούλευμα», είπε ο πρώην υπουργός.
Επιπλέον, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι δεν γνώριζε τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Novartis στην Ελλάδα, Κωνσταντίνο Φρουζή. «Ήρθε στο γραφείο μου όταν εξελέγη πρόεδρος των φαρμακευτικών εταιρειών, τον είδα ένα λεπτό τον Μάρτιο του 2012. Γνωριστήκαμε και δεν τον συνάντησα ποτέ ξανά, τον Μάιο έπεσε η κυβέρνηση» είπε ο μάρτυρας.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανέβηκαν και οι τόνοι, όταν ο κατηγορούμενος Φ. Δεστεμπασίδης απηύθυνε ερωτήσεις στον πρώην υπουργό, με τον Ανδρέα Λοβέρδο να του λέει «εσύ είσαι ψεύτης καταδικασμένος, εσείς καταθέσατε με κουκούλα». Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, επίσης, ο συνήγορος υπεράσπισης της Μαρίας Μαραγγέλη υπέβαλε αίτημα εξαίρεσης της εισαγγελέως της έδρας, καταλογίζοντας μεροληψία, καθώς -σύμφωνα με την πλευρά της κατηγορουμένης- «ενώ εξέταζε τον μάρτυρα Ανδρέα Λοβέρδο σε αποστροφή του λόγου της είπε ότι «το ψεύδος των καταθέσεων έχει αποδειχθεί, εδώ είμαστε για τον δόλο». Παραβίασε το τεκμήριο αθωότητας». Η αίτηση εξαίρεσης αναμένεται να κριθεί προσεχώς.
En