Πόσοι Έλληνες του εξωτερικού, που έφυγαν κυρίως µέσα στη δεκαετία της κρίσης, σκέφτονται να γυρίσουν πίσω στην πατρίδα τους; Στις ΗΠΑ, ο αριθµός ανέρχεται σε αρκετές εκατοντάδες, ίσως, δε, και πολλοί περισσότεροι. Πάνω από 600 Έλληνες έχουν δηλώσει, σύµφωνα µε πληροφορίες των «Παραπολιτικών», συµµετοχή στη µεγάλη εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ReBrain Greece που θα γίνει την Κυριακή, 7 ∆εκεµβρίου, στη Νέα Υόρκη, παρουσία της αρµόδιας υπουργού, Νίκης Κεραµέως. Η µεγάλη πλειονότητα είναι από τη Νέα Υόρκη, όπου θα διεξαχθεί εξάλλου η εκδήλωση, αλλά και όπου υπάρχει η µεγαλύτερη ελληνοαµερικανική κοινότητα. Πολλοί θα έρθουν από τη Βοστώνη, αλλά και αρκετοί από τον Καναδά. ∆ηλώσεις συµµετοχής υπάρχουν από το γειτονικό της Νέας Υόρκης Κονέκτικατ, από τη Φλόριντα, που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο των ΗΠΑ, τη Μινεσότα, που είναι στις πιο βόρειες Πολιτείες και την Καλιφόρνια, που βρίσκεται στην άλλη άκρη των Ηνωµένων Πολιτειών. Έλληνες θα ταξιδέψουν ακόµα από το Σικάγο, την Αριζόνα, το Οχάιο και το Χιούστον, για να ακούσουν τι έχει να τους πει η ελληνική κυβέρνηση – και όχι µόνο για αυτό: Το µεγαλύτερο µέρος του χρόνου προβλέπεται για διά ζώσης συναντήσεις και συνεντεύξεις των συµµετεχόντων µε εκπροσώπους εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (σε περίπτερα εταιρειών και ιδιωτικά δωµάτια συνεντεύξεων).

Διαβάστε: Επιχείρηση ''ReBrain Greece'' στη Νέα Υόρκη - Η αποστολή για τον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων

ReBrain Greece: Πάνω από 5.000 ενδιαφερόμενοι Έλληνες του εξωτερικού

Αναλυτικότερα, το ReBrain Greece αποτελεί πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας που στοχεύει στη σύνδεση Ελλήνων επαγγελµατιών της ∆ιασποράς µε ποιοτικές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Μέχρι σήµερα, έχουν πραγµατοποιηθεί τέσσερις εκδηλώσεις στο εξωτερικό µε τη συµµετοχή άνω των 120 αποστολών από επιχειρήσεις και άνω των 5.000 ενδιαφερόµενων Ελλήνων του εξωτερικού, στο Αµστερνταµ, το Ντίσελντορφ, το Λονδίνο και τη Στουτγκάρδη. Κάθε εκδήλωση ξεκινά µε την παρουσίαση της αγοράς εργασίας από την κ. Κεραµέως.

Η ίδια αναµένεται να σταθεί κυρίως στο περιβάλλον που έχει δηµιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, µε την κατάργηση άνω των 80 φόρων και τη σηµαντική µείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τη δηµιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας την τελευταία πενταετία, τη µείωση της ανεργίας στο 8% και τη διασφάλιση πολιτικής σταθερότητας. Θα αναφερθεί ιδιαίτερα στη δηµιουργία κινήτρων αµιγώς για τους απόδηµους Έλληνες, όπως το φορολογικό κίνητρο για την προσέλκυση των Ελλήνων του εξωτερικού που προβλέπει µείωση του φόρου εισοδήµατος κατά 50% για διάστηµα επτά ετών από την επιστροφή τους στη χώρα και η αυτόµατη αναγνώριση ειδικότητας και εξειδίκευσης για ιατρούς από τις ΗΠΑ.

Περισσότεροι από 600 Έλληνες αναμένονται στην εκδήλωση ReBrain Greece NY

Τη µεθεπόµενη Κυριακή, από τις 09.30 το πρωί µέχρι αργά το απόγευµα, περισσότεροι από 600 Ελληνες αναµένεται να συγκεντρωθούν στο ξενοδοχείο «Marriott Marquis New York», στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία Times Square. Στην εκδήλωση ReBrain Greece NY έχει ήδη εξασφαλιστεί η συµµετοχή κορυφαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Αναλυτικά, οι εταιρείες που θα ταξιδέψουν στη Νέα Υόρκη για να διεκδικήσουν καθεµία για το δικό της ανθρώπινο δυναµικό την επιστροφή Ελλήνων εργαζοµένων είναι οι ακόλουθες: AAnG GROUP, Aegean Airlines, AKTOR, ALPHA BANK, AlterEgo Media A.E., ANT1 Group, Athens Medical Group, AVAX, Capital Carriers Clean Energy Corp., Cenergy Holdings, COSMOTE Telecom, Credia Bank, ∆ΕΗ, Deloitte, Ελληνικός Χρυσός Μονοπρόσωπη Α.Ε., ElvalHalcor, ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center, Eunice Energy Group, Eurobank, EY, HEDNO, Hellenic Healthcare Group, HelleniQ Energy, IASO Group, LAMDA Development, Motor Oil, National Bank of Greece, Papastratos, Piraeus Bank, Qualco, Theon Group, TITAN, Tsakos Shipping. Από την άλλη πλευρά, οι ειδικότητες που συγκεντρώνουν τον µεγαλύτερο αριθµό εγγραφών είναι µηχανικοί, επαγγελµατίες των τεχνολογιών πληροφόρησης, επαγγελµατίες χρηµατοοικονοµικού τοµέα, ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη, γιατροί. Αξίζει να σηµειωθεί ότι, σύµφωνα µε πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, την περίοδο 2010-2023, από τους 660.000 Ελληνες που έφυγαν στο εξωτερικό, 420.000 έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα. 

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά