Η βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη ένα 24ωρο μετά την επίθεση που εξαπέλυσε σε βάρος της ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ανέβηκε στο βήμα της Βουλής και αφού πρώτα έκανε μια εκτενή αναδρομή στη δράση και τη συμβολή της οικογένειάς της στην πολιτική ιστορία της χώρας, ξεκινώντας από τον 19ο αιώνα και συνεχίζοντας έως τη Μεταπολίτευση στη συνέχεια τον κατακεραύνωσε λέγοντας του μεταξύ άλλων ότι «εμείς ιστορικά υπάρχουμε γιατί δεν λείψαμε από καμία μάχη». «Εμείς ταχθήκαμε με τη σωστή πλευρά της ιστορίας, χωρίς να πουλάμε επιστολές του Ιησού, χωρίς να λαϊκίζουμε ανεύθυνα ή να στηρίζουμε μια χώρα που με τη βία αποφάσισε να καταλάβει μια άλλη χώρα, πόσο μάλλον όταν εμείς ξέρουμε το κόστος, το οποίο ακόμα και σήμερα πληρώνουμε στην Κύπρο μας», πρόσθεσε σε άλλο σημείο η πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Διαβάστε: Άγρια κόντρα Μπακογιάννη με Βελόπουλο: "Δεχθήκαμε με κάθε κόστος τη σωστή πλευρά της ιστορίας"- "H οικογένεια Μητσοτάκη είναι ένα κόμμα ρουσφετιών" (Βίντεο)


Ολόκληρη η παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη

«Στα 35 χρόνια που είμαι στη βουλή των Ελλήνων δεν έχω απασχολήσει για προσωπικό θέμα την Ολομέλεια. Θεωρώ όμως υποχρέωση να το κάνω καθώς χθες ο κ. Βελόπουλος έκανε προσωπική επίθεση σε μένα και σε ολόκληρη την οικογένεια μου. Είχε την καλοσύνη μάλιστα να κάνει μία αναδρομή σε όσους διετέλεσαν πολιτικοί και έτσι θα χρειαστώ λίγο χρόνο γιατί είμαστε πολλοί για να κάνω και εγώ τη δική μου. Προς αποκατάσταση της αλήθειας. Επιτρέψτε μου λοιπόν να αναφερθώ και εγώ σε εκείνους.

Κωστής Μητσοτάκης: Το 1872 εγκαταστάθηκε στα Χανιά όπου ανέπτυξε πολιτική δράση, τιθέμενος επικεφαλής του κομιτάτου των Χανίων με αποτέλεσμα τη σύλληψη του από τους Τούρκους, τη φυλάκιση του τον Οκτώβριο του 1876 στην Κωνσταντινούπολη, στο κάτεργο μπάνιο, όπου υπέστη το μαρτύριο του λουτρού.

Απελευθερώθηκε ύστερα από διπλωματικές πιέσεις και διαδηλώσεις. Το 1878 επανήλθα στα Χανιά και συνυπέγραψε τη σύμβαση της Χαλέπας ενώ ίδρυσε το λεγόμενο κόμμα των «Ξυπόλητων» όπως το έλεγαν οι φιλότουρκοι πολιτικοί του αντίπαλοι, ένα κόμμα προπομπό των Φιλελευθέρων του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ο Κωστής Μητσοτάκης ήταν παντρεμένος από το 1879 με την Κατίγκω Βενιζέλου, αδερφή του Ελευθερίου και είχαν αποκτήσει μαζί επτά παιδιά. Τη Μαρία, τον Κυριάκο, τον Αριστομένη, τον Λύσανδρο, τον Λευτέρη, τη Στέλλα και τον Κωνσταντίνο.

Αριστομένης Μητσοτάκης: Έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους, ως εθελοντής στο Α’ Σύνταγμα Αθηνών. Πολιτικά υπήρξε Βενιζελικός ασκώντας μετά την πτώση του Βενιζέλου το 1920 έντονη αντικωνσταντινική δράση. Φυλακίστηκε στο φρούριο του Φιρκά, απελευθερώθηκε με το Κίνημα του 22, το 23 πολιτεύτηκε με δικό του συνδυασμό και εκλέχθηκε πολλές φορές βουλευτής Χανίων. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά, την οποία φαντάζομαι ο κ. Βελόπουλος θαυμάζει, ανέπτυξε αντικαθεστωτική δράση και πρωτοστάτησε στο Κίνημα των Χανίων της 28ης Ιουλίου 1938. Μετά την αποτυχία του Κινήματος διέφυγε στην Κύπρο και καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο, απεβίωσε στην Κύπρο εξόριστος

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων ηγήθηκε σώματος εθελοντών - η Κρήτη ήταν ακόμα σκλαβωμένη - και υπηρέτησε στην Μακεδονία και την Ήπειρο. Ο Μακεδονομάχος Κυριάκος Μητσοτάκης πολέμησε στην απελευθέρωση της Σιάτιστας και στο Μπιζάνι. Και στις δύο πόλεις υπάρχουν μνημεία προς τιμήν του. Το Μάιο του 1915 εκλέχθηκε βουλευτής στο ελληνικό κοινοβούλιο, μέχρι το 1920 στη Βουλή των Λαζάρων. Στη διάρκεια της Κατοχής λαμβάνει μέρος ως πολιτικό στέλεχος της εθνικής οργάνωσης Κρήτης.

Υιός του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο πατέρας μου. Την περίοδο της γερμανικής Κατοχής συμμετείχε στην Αντίσταση κατά των κατακτητών προχωρώντας στην εθνική οργάνωση Κρήτης. Ως δικηγόρος υπεράσπιζε Έλληνες αντιστασιακούς που είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας από τις δυνάμεις Κατοχής, στο στρατοδικείο Χανίων και κατά τη διάρκεια της νύχτας περιόδευε με σκοπό τη στράτευση νέων μελών στην Ε.Ο.Κ. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης καταδικάστηκε δύο φορές σε θάνατο, πρωταγωνίστησε στην πραγματοποίηση των Συμφωνιών του Θερίσου και της Τρομάρισας μεταξύ Ε.Ο.Κ και Ε.Α.Μ, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την αποφυγή της εμφύλιας διαμάχης στην Κρήτη. Με το ξέσπασμα του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου συνελήφθη και εξορίστηκε στο εξωτερικό από όπου και ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση.

Την υπόλοιπη ιστορία του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη την ξέρετε και δεν θέλω να σας απασχολήσω. Υιός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δύο φορές εκλεγμένος πρωθυπουργός της χώρας, κόρη του δε είμαι εγώ η μοναδικά εκλεγμένη βουλευτής σε τρεις διαφορετικές περιφέρειες της χώρας. Νομίζω ότι λίγο έως πολύ τη δράση μου την ξέρετε. Οποτε χρειάστηκε έδωσα τις μάζες μου για την υπεράσπιση εθνικών θέσεων όπως πχ για στο Βουκουρέστι για το θέμα των Σκοπίων.

Γιατί τα λέω όλα αυτά. Τα λέω διότι ο κ. Βελόπουλος θεώρησε χθες σωστό να πει ότι ο λόγος για τον οποίο ιστορικά υπάρχουμε είναι εξαιτίας των ρουσφετιών. Ε, λοιπόν κάποιος να ενημερώσει τον κ. Βελόπουλο ότι ιστορικά υπάρχουμε διότι ποτέ μα ποτέ δεν λείψαμε ποτέ από καμία μάχη. Ταχθήκαμε με κάθε κόστος στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Χωρίς να παίζουμε με τα ιερά και τα όσια πουλώντας επιστολές του Ιησού, χωρίς να λαϊκίζουμε ανεύθυνα, υποστηρίζοντας μία χώρα που με τη βία αποφάσισε να καταλάβει μία άλλη χώρα, πόσο μάλλον όταν εμείς ξέρουμε το κόστος, το οποίο ακόμα και σήμερα πληρώνουμε στην Κύπρο μας».

Δείτε βίντεο: