Με τη βεντάλια να έχει ανοίξει και την προσθήκη νέων παικτών να είναι αναμενόμενη στο έργο Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να παραμένει προσηλωμένη στην εξέλιξη των εργασιών πάνω στο καλώδιο παρά το γεγονός ότι ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, μετακινήθηκε από τη θέση του και τέθηκε εκτός υπουργικού σχήματος, κατά τον ανασχηματισμό στην Κύπρο υπό τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Η εξέλιξη αυτή, με την απομάκρυνση του Κύπριου υπουργού κι υποστηρικτή του καλωδίου φαίνεται, προς ώρας, σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr, να μην αλλάζει τις ισορροπιές. Η εξέλιξη του εγχειρήματος έγκειται κυρίως σε επίπεδο συνεργασίας κρατών και πολιτικών αρχηγών κι από τη στιγμή που ΗΠΑ και ΕΕ εκφράζουν τη στήριξή τους για συνέχιση, τα κωλύματα στη διαδικασία μοιάζει να αποφεύγονται. Υπήρχαν σκέψεις ότι με την αποχώρηση Παπαναστασίου από τον θώκο του υπουργού Ενέργειας ενδεχομένως η Λευκωσία να έστελνε ένα διαφορετικό μήνυμα για το καλώδιο, κάτι τέτοιο, όμως, τουλάχιστον μέχρι αυτήν την ώρα, δεν φαίνεται να υφίσταται καν ως σενάριο.

Διαβάστε: Ανασχηματισμός στην Κύπρο: Απομακρύνεται ο Γιώργος Παπαναστασίου από τη θέση του υπουργού Ενέργειας - Το έργο του είχε συνδεθεί με το καλώδιο

Η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας θα συνεργάζεται με τον Μιχάλη Δαμιανό που αντικαθιστά τον Γιώργο Παπαναστασίου μετά τον ανασχηματισμό της κυπριακής κυβέρνησης. Πριν από λίγο καιρό, πάντως, είχε συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές, Αθήνα και Λευκωσία, να ανεβάσουν ταχύτητες με σκοπό την ταχεία υλοποίηση του σχεδίου για το καλώδιο, με την αναζήτηση επενδυτών να τίθεται στο τραπέζι για την επίτευξη της τεχνικής και οικονομικής υποστήριξης του έργου, κάτι που θέτει νέα δεδομένα στην ενεργειακή εξίσωση. Το γεγονός αυτό, άλλωστε, είχαν υπογραμμίσει και κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ενέργειας (Ελλάδας και Κύπρου), ότι δηλαδή αναζητούνται και άλλοι «παίκτες» για να καταστεί το σχήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης πιο ευέλικτο και να αποφευχθούν τα προσκόμματα.

Καλώδιο: Πώς θα συνεχιστεί το έργο Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου

Πληροφορίες των προηγούμενων ωρών, προτού γίνει γνωστός ο ανασχηματισμός στην Κύπρο, έκαναν λόγο για προγραμματισμένη - για τις 15 Δεκεμβρίου - συνάντηση στις Βρυξέλλες του Επιτρόπου Ενέργειας της Κομισιόν με τον Σταύρο Παπασταύρου, υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον Γιώργο Παπαναστασίου, υπουργό Ενέργειας, Βιομηχανίας και Εμπορίου της Κύπρου. Αξίζει να επισημανθεί η συνάντηση θα αποτελούσε κρίσιμο ορόσημο για την πορεία του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας -Κύπρου.

«Το καλώδιο αυτή τη στιγμή χρειάζεται δύο πράγματα. Χρειάζεται η κυπριακή πλευρά να καταλάβει ότι πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, τις οικονομικές έναντι του ΑΔΜΗΕ, και η ελληνική πλευρά να προχωρήσει τη βυθομέτρηση όσων αφορά το καλώδιο
» είχε δηλώσει, πριν από λίγο καιρό, ο καθηγητής Μιχάλης Μαθιουλάκης (και ακαδημαϊκός διευθυντής του Greek Energy Forum) μιλώντας στο parapolitika.gr. 

Με τις τελευταίες, πάντως, δηλώσεις των Μητσοτάκη και Χριστοδουλίδη
δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι το έργο του καλωδίου είναι βιώσιμο. Μάλιστα, με τις τελευταίες συναντήσεις των αξιωματούχων Αθήνας και Λευκωσίας με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ενέργειας Νταν Γιόργκενσεν δόθηκε με έναν τρόπο και το σήμα για επανεκκίνηση των βασικών μελετών του έργου.

Παράγοντες της αγοράς είχαν δε επισημάνει ότι αναμένεται αναθεώρηση όλων των κρίσιμων παραδοχών για το κόστος, την απόδοση της επένδυσης και τη χρηματοοικονομική της δομή, μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και ενισχύει την αβεβαιότητα για το πού ακριβώς βρίσκεται σήμερα το GSI. 

Αξίζει ακόμη να επισημανθεί ότι η Κομισιόν εμφανίζεται ίσως με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο των τελευταίων μηνών να στηρίζει τον GSI. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας Νταν Γιόργκενσεν, μετά την τριμερή συνάντηση με τους υπουργούς Παπασταύρου και Παπαναστασίου στις Βρυξέλλες, είχε υπογραμμίσει ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να κάνει «ό,τι μπορεί» για να προωθήσει την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, υπενθυμίζοντας ότι το έργο αποτελεί βασικό πυλώνα της πρωτοβουλίας «Ενεργειακές Λεωφόροι» που ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.