Στην Ιταλία θα βρεθεί το ερχόμενο Σάββατο ο υπουργός Μετανάστευσης, Θάνος Πλεύρης, καλεσμένος στο συνέδριο του κόμματος της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζόρτζιας Μελόνι, προκειμένου να απευθύνει χαιρετισμό και να μιλήσει για τη μετανάστευση. Πλέον η ΕΕ φαίνεται να έχει περάσει σε μια πολύ σκληρή μεταναστευτική πολιτική και ο Έλληνας υπουργός θεωρείται γνήσιος εκφραστής αυτής της κατεύθυνσης, σε μια περίοδο που τα κόμματα της Κεντροδεξιάς του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σε όλη την ΕΕ προσπαθούν να ανακόψουν τη φυγή ψηφοφόρων προς την ακροδεξιά.

Διαβάστε: Πηγές υπουργείου Μετανάστευσης: Απολύτως ψευδή τα δημοσιεύματα για επιστροφές παράνομων μεταναστών - Συμφωνία της Ελλάδας με Γερμανία και άλλες χώρες για διαγραφή όλων των εκκρεμών υποθέσεων

Τι προέκυψε από την πρόσφατη συνάντηση του Θάνου Πλεύρη με τον Γερμανό ομόλογό του

Σημειώνεται ότι η πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνου Πλεύρη, με τον ομόλογό του της Γερμανίας, στο περιθώριο του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, «έβγαλε» συμφωνία στη διαγραφή όλων των εκκρεμών υποθέσεων του παρελθόντος. Όπως άλλωστε είχε τονίσει νωρίτερα, ο κ. Πλεύρης, για την Ελλάδα είναι σημαντικό να εκκινήσει το «PACT» με διαγραφή όλων των εκκρεμοτήτων του παρελθόντος, με την αρχή να γίνεται ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία.

Ως γνωστόν, η Ελλάδα στο πλαίσιο της εφαρμογής του Συμφώνου Μετανάστευσης έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα τη διαγραφή όλων των εκκρεμών υποθέσεων στο πλαίσιο του Δουβλίνου και την έναρξη του συμφώνου τον Ιούνιο του 2026 από καθαρή θέση και με αυτή την προϋπόθεση συζητεί με άλλες χώρες της ΕΕ.

Έτσι, με γνώμονα την προτεραιότητα αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, στη διμερή συνάντηση που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του στις Βρυξέλλες, με πλήρη συναντίληψη της υφιστάμενης μεταναστευτικής κατάστασης και εν αναμονή της πλήρους εφαρμογής του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, συμφώνησαν στη διαγραφή όλων των εκκρεμών υποθέσεων του παρελθόντος.

Πρόκειται για υποθέσεις που σύμφωνα με τον εν ισχύι κανονισμό του Δουβλίνου η Ελλάδα όφειλε να αποδεχθεί την επιστροφή στην επικράτειά της για να εξετάσει εκ νέου τα αιτήματα ασύλου πολιτών τρίτων χωρών που όλα αυτά τα έτη διήλθαν από την επικράτειά της.

Η Ελλάδα από την πλευρά της αναγνωρίζει την εξίσου δυσανάλογη πίεση μέσω δευτερογενών ροών που κλήθηκε να διαχειριστεί η Γερμανία τα τελευταία έτη και για τον λόγο αυτόν θεωρεί ότι η συγκεκριμένη εκκαθάριση των παρελθουσών εκκρεμοτήτων δύναται να αναγνωριστεί ως μορφή αλληλεγγύης παρεχόμενης στη χώρα μας από τη Γερμανία.


Η συμφωνία Ελλάδας-Γερμανίας σηματοδοτεί την έναρξη διαγραφής εκκρεμών υποθέσεων και με άλλες χώρες

Η συμφωνία Ελλάδας-Γερμανίας, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, σηματοδοτεί την έναρξη διαγραφής εκκρεμών υποθέσεων και με άλλες χώρες, που στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, τον νέο Κανονισμό Επιστροφών και την ανάγκη ουσιαστικής και έμπρακτης ευρωπαϊκής στήριξης προς τα κράτη πρώτης γραμμής.

Σημειώνεται ότι η ίδια η Γερμανία είχε κάνει αιτήματα άνω των 100.000 στην Ελλάδα. Δηλαδή, η Ελλάδα θα ήταν υποχρεωμένη να λαμβάνει αιτήματα επιστροφών κατά δεκάδες χιλιάδες και να μην μπορεί να αρνηθεί την ικανοποίησή τους βάσει του Συμφώνου. Γι’ αυτόν τον λόγο το Σύμφωνο θεωρείται υπέρμετρα ετεροβαρές υπέρ του Βορρά. Κατά τη διαπραγμάτευση με τους Γερμανούς ο κ. Πλεύρης, με την απόλυτη στήριξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έθεσε ως βασική κόκκινη γραμμή τη διαγραφή του παρελθόντος. Δηλαδή πριν από την έναρξη του Συμφώνου Μετανάστευσης να διαγραφούν οι εκκρεμότητες του παρελθόντος.

Η Ελλάδα κράτησε την πιο σκληρή στάση, δηλώνοντας ότι δεν θα εφαρμόσει καμία ρήτρα του Συμφώνου και δεν θα ζητήσει καμία αλληλεγγύη εάν δεν τακτοποιηθεί το παρελθόν. Η Γερμανία, από την πλευρά της, λόγω και της οικονομικής πίεσης στο εσωτερικό της, αλλά και της κριτικής στην κυβέρνηση από τα δεξιά της, δεν ήθελε κατά τον πρώτο χρόνο αλληλεγγύης να πάρει μετανάστες ως αλληλεγγύη. Έτσι, η Ελλάδα πέτυχε μια εξαιρετική συμφωνία, που έγινε με ανακούφιση αποδεκτή. Αποδέχθηκε να μη λάβει βοήθεια κατά το πρώτο έτος της αλληλεγγύης. Η βοήθεια θα ήταν μόλις περίπου 2.000 μετεγκαταστάσεις που δεν θα υλοποιούνταν καθόλου, καθώς η Γερμανία απλά θα συμψήφιζε περιπτώσεις επιστροφών προς την Ελλάδα και η Ελλάδα διέγραψε όλο το παρελθόν, δηλαδή εκατοντάδες χιλιάδες δυνητικές επιστροφές, που πλέον θα παραμείνουν στη Γερμανία. Και όχι μόνον αυτό, αλλά δεν θα μπορεί η Γερμανία να αιτηθεί καμία επιστροφή λόγω Δουβλίνου μέχρι την εφαρμογή του Συμφώνου, δηλαδή στα μέσα του 2026, που το Δουβλίνο καταργείται και πλέον εφαρμόζεται το Σύμφωνο Μετανάστευσης. Μάλιστα, την ίδια ακριβώς συμφωνία ζήτησε και η Ιταλία.

Η διαγραφή του παρελθόντος και το λεγόμενο clean slate που επετεύχθη ξεκινά την Ελλάδα από μια καθαρή θέση στα μέσα του 2026. Δεν θα υπάρχει καμία εκκρεμότητα επιστροφής παράνομων μεταναστών λόγω Δουβλίνου. Το Σύμφωνο, ωστόσο, απαιτεί από τις χώρες του Νότου να πάψουν να είναι χώρες transit και να κάνουν φύλαξη και επιστροφές και αυτό θα είναι το μεγάλο στοίχημα από το καλοκαίρι και μετά για τη μείωση των ροών και τη αύξηση των επιστροφών. Η αλήθεια είναι, όπως λένε διπλωματικές πηγές, ότι το Σύμφωνο ήταν μια κακιά συμφωνία και πλέον η κοινή γραμμή Ελλάδος – Ιταλίας στη διαπραγμάτευση το έθεσε σε ρεαλιστική βάση, με διαγραφή όλων των εκκρεμοτήτων που βάραιναν τον Νότο.