Ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Nικόλας Φαραντούρης, ερωτώμενος αν θα συμπορευτεί με τη Μαρία Καρυστιανού μετά τη διαγραφή του, τόνισε τα εξής: «Εγώ έχω περιοριστεί να φιλοξενήσω μια πράγματι αρκετά επιδραστική εκδήλωση στις Βρυξέλλες, που συμμετείχε και η κ. Καρυστιανού. Δεν έχω προεξοφλήσει τίποτα για εμένα ή κανέναν άλλον. Μέχρι στιγμής, αυτά τα οποία έχω δηλώσει είναι μόνο αυτά που ανέφερα. Όλα τα υπόλοιπα είναι βιαστικά».

Μεταξύ άλλων, ο Νικόλας Φαραντούρης ξεκαθάρισε -σε συνέντευξή του στο Live News του Mega- ότι δεν θα σχολιάσει την κριτική που άσκησε η Μαρία Καρυστιανού στον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας: «Μιλώ για λογαριασμό μου». «Αυτό που είπε για μένα η Καρυστιανού είναι καλό και το αποδίδω. Κατεβαίνει μέσα από την ανωνυμία, δεν είναι του κομματικού σωλήνα και αυτό φαίνεται ότι προκάλεσε αλλεργία», πρόσθεσε.

«Υπενθυμίζω ότι εγώ δεν μίλησα για ένταξη, παρότι το έπραξαν συνάδελφοί σας. Εγώ καλωσόρισα την κάθοδο της κ. Καρυστιανού, όπως και τη μετεξέλιξη του κινήματος. Μια τέτοια αλλεργία υποδηλώνει φόβο και απομάκρυνση από το κεντρικό σύνθημα της πολιτικής δραστηριότητας», συμπλήρωσε ο Νικόλας Φαραντούρης. 

Οι πρώτες δηλώσεις Φαραντούρη μετά τη διαγραφή από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη διαγραφή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Νικόλας Φαραντούρης υποστήριξε ότι η απομάκρυνσή του από την ευρωομάδα του κόμματος συνδέεται με τις δημόσιες τοποθετήσεις του για τη Μαρία Καρυστιανού. Όπως ανέφερε, πρόκειται για έναν «άνθρωπο των κινημάτων», ο οποίος «δεν ανήκει στον κομματικό σωλήνα», γεγονός που –κατά τον ίδιο– προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος.

Μιλώντας στο Live News, ο Νικόλας Φαραντούρης σημείωσε ότι τοποθετήθηκε δημοσίως μετά την ανακοίνωση της διαγραφής του από την ευρωομάδα του κόμματος με το οποίο, όπως είπε, συμπορεύτηκε πολιτικά. «Η θέση μου να καλωσορίσω την κάθοδο στην πολιτική ενός ανθρώπου των κινημάτων προκάλεσε αλλεργία, εξ ου και η εξπρές διαδικασία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Νικόλας Φαραντούρης: Ολόκληρη η δήλωσή του για την έδρα

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην εξής ανάρτηση για την έδρα μετά τη διαγραφή από τον ΣΥΡΙΖΑ: 

«Συνεχίζω απερίσπαστος το έργο μου στην Ευρωβουλή. Και λογοδοτώ στους χιλιάδες συμπολίτες μας, που με τίμησαν με την ψήφο τους και με έστειλαν να υπηρετήσω τα συμφέροντα της πατρίδας και του λαού. Σ' αυτούς και μόνο λογοδοτώ. Η έδρα μου ανήκει σε αυτούς. Με αυτούς συνομιλώ καθημερινά. Από άκρη σε άκρη, σε όλη την πατρίδα, από τα μπλόκα μέχρι τις Βρυξέλλες. Και πέρα από την Ευρώπη. Πολιτεύτηκα με βάση τις αρχές της δικαιοσύνης και της διαφάνειας. "Δικαιοσύνη παντού" ήταν το σύνθημα με το οποίο μπήκα στην πολιτική πριν 2 χρόνια. Κι αυτό θα συνεχίσω να υπηρετώ. Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ απομακρύνθηκε από τα μαζικά κινήματα και δαιμονοποιεί οτιδήποτε συνιστά μαζική κινητοποίηση των πολιτών. Εγώ θα συνεχίσω. Για δικαιοσύνη, διαφάνεια και ισονομία».



Η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για τη διαγραφή Φαραντούρη

Στην ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου αναφέρει: «Με απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, ο Νικόλαος Φαραντούρης τίθεται εκτός της ευρωομάδας του κόμματος. Ο ευρωβουλευτής οφείλει να παραδώσει την έδρα στο κόμμα με το οποίο εκλέχθηκε, από τη στιγμή που δεν δεσμεύεται ξεκάθαρα ότι θα εκπροσωπεί τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Ευρωκοινοβούλιο».


Νικόλας Φαραντούρης σε Σωκράτη Φάμελλο: "Αν αποφασίσω να κάνω άλλη επιλογή, θα σε ενημερώσω αρμοδίως"

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα ο Νικόλας Φαραντούρης δήλωσε στην εκπομπή «Απέναντι Μικρόφωνα» και τους Βασίλη Σκουρή και Σωτήρη Ξενάκη: «Μιλήσαμε με τον κ. Φάμελλο και του επανέλαβα ότι παραμένω ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ». Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν μίλησε με τον κ. Φάμελλο για τις δηλώσεις του για την κ. Καρυστιανού, ο κ. Φαραντούρης απάντησε: «Με πήρε χθες το βράδυ και μιλήσαμε και του επανέλαβα και αυτά που έχω πει και δημόσια. Με ρώτησε αν παραμένω στον ΣΥΡΙΖΑ και του είπα ότι με πήρε τηλέφωνο ως ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. "Αν αποφασίσω να πορευτώ σε άλλον δρόμο και να κάνω άλλη επιλογή, θα σε ενημερώσω αρμοδίως και εσένα και τον ελληνικό λαό, αναλαμβάνοντας την ευθύνη μου, χωρίς κύκλους, χωρίς διαρροές και χωρίς αντιπροσώπους"».

Σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Πολάκη, ο κ. Φαραντούρης είπε: «Δεν επιθυμώ να σχολιάζω δηλώσεις τρίτων, ούτε συναδέλφων, ούτε να ρίχνω νερό στον μύλο της εσωστρέφειας. Ερωτήθηκα από εσάς πρώτα για την κ. Καρυστιανού μετά από μια σημαντική θεσμική εκδήλωση που διοργανώσαμε με τη συμμετοχή κορυφαίων συνταγματολόγων και ευρωβουλευτών από όλο το πολιτικό φάσμα για το Άρθρο 86 του Συντάγματος με προφανείς πολιτικές προεκτάσεις. Δεν ήταν κομματική, αλλά ήταν προφανώς πολιτική, για τη διαφθορά στη χώρα μας, για το κατά πόσο επιτρέπονται μαύρες τρύπες που καταπίνουν θεμελιώδη δικαιώματα στην αρχή της ισονομίας και του κράτους Δικαίου και είπα ότι βεβαίως ενώνω κι εγώ τη φωνή μου υπέρ της διαφάνειας, υπέρ της ισονομίας και υπέρ της Δικαιοσύνης με την κ. Καρυστιανού και με τα εκατομμύρια πολιτών που έχουν κατέβει όλα αυτά τα χρόνια στους δρόμους ζητώντας το αυτονόητο για μια ευνομούμενη Πολιτεία, ευρωπαϊκή».


"Καλοδεχούμενη η μετεξέλιξη -ακόμα και θεσμική- ενός κινήματος πολιτών"

Για το ενδεχόμενο δημιουργίας κόμματος εκ μέρους της κ. Καρυστιανού, ο κ. Φαραντούρης είπε: «Επαναλαμβάνω ότι είναι καλοδεχούμενη η μετεξέλιξη -ακόμα και θεσμική- ενός κινήματος πολιτών. Επίσης είναι καλοδεχούμενη και η ίδια η κάθοδος ενός προσώπου, μιας ανώνυμης γυναίκας μέχρι πρότινος, χωρίς κομματικές περγαμηνές, χωρίς κομματική ζύμωση, που μία τραγική συγκυρία της μοίρας την έφερε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για Δικαιοσύνη, να κατέλθει στον πολιτικό στίβο, γιατί κι αυτό ακόμα βλέπω ότι δαιμονοποιείται από διάφορους κύκλους. Θεωρώ ότι είναι αυτονόητη και υποχρέωση και δικαίωμα. Από εκεί και πέρα είπα ότι ενώνω τη φωνή μου. Εγώ δεν μπήκα σε εικοτολογίες ούτε σε μελλοντολογίες ούτε προεξόφλησα τη δική μου την πορεία και μένω σε αυτό που είπα, ότι εάν αποφασίσω κάτι άλλο από αυτό που κάνω τώρα, θα βγω μπροστά και θα το πω ευθέως και αρμοδίως».

«Θα πρέπει και ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει στην πορεία προς τις κάλπες και για το μέλλον και τα επόμενα χρόνια τι ακριβώς θέλει να είναι και πού θέλει να βρίσκεται. Σας θυμίζω ότι η θητεία μου είναι μέχρι το 2029 και παραμένω προσηλωμένος στα μεγάλα προβλήματα του τόπου. Αν αλλάξει κάτι, θα σας ενημερώσω, τίποτα δεν είναι γραμμένο στις πλάκες του Μωυσή», κατέληξε.




Σε αναβρασμό η Κουμουνδούρου - Το χθεσινό τελεσίγραφο Φάμελλου

Υπενθυμίζεται πως όπως έγραψε και η Ελένη Καλογεροπούλου στο parapolitika.gr, χθες το βράδυ ο Σωκράτης Φάμελλος προχώρησε σε αυστηρή σύσταση στον Νικόλα Φαραντούρη με αφορμή τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει γύρω από τη συνεργασία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νικόλα Φαραντούρη, με τη Μαρία Καρυστιανού. Ζήτησε μάλιστα διευκρινίσεις από τον ευρωβουλευτή του κόμματός του για τη στάση που κρατάει όταν τον ρωτούν αν θα ενταχθεί στο κόμμα της Μαρίας Καρυστιανού. «Αποφάσισε τι θέλεις να κάνεις, γιατί αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το κόμμα εκτίθεται», λέγεται ότι του είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Στις διευκρινίσεις που του ζητήθηκαν από τον Σωκράτη Φάμελλο, ο Νικόλας Φαραντούρης είπε τότε ότι βεβαίως και είναι ΣΥΡΙΖΑ και θα το ξεκαθαρίσει άμεσα.

Ο Νικόλας Φαραντούρης μέχρις εκείνη τη στιγμή είχε δεχθεί και άλλα τηλεφωνήματα από στελέχη του κόμματος, που τον είχαν προειδοποιήσει ότι η στάση του δημιουργούσε πρόβλημα στο κόμμα και ότι θα πρέπει να ανακοινώσει το ταχύτερο δυνατόν τις προθέσεις του.


Το μήνυμα Πολάκη για Φαραντούρη 

Λίγο μετά το τηλεφώνημα του Σωκράτη Φάμελλου στον Νικόλα Φαραντούρη, ο Παύλος Πολάκης –ο οποίος δεν γνώριζε την κίνηση του προέδρου του κόμματός του– με μήνυμά του στην κοινή ομάδα των βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε: «Τι θα γίνει με τον Φαραντούρη;». Το γεγονός αυτό έδειχνε ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ βράζει, καθώς θεωρούσαν ότι ο Νικόλας Φαραντούρης όχι μόνο αποφεύγει να απαντήσει με ένα ναι ή ένα όχι εάν ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με τη Μαρία Καρυστιανού, αλλά ανέχεται η πρόεδρος του Συλλόγου των Θυμάτων των Τεμπών να καταφέρεται εναντίον των άλλων κομμάτων, αλλά και του Αλέξη Τσίπρα.

Πότε ξεκίνησε το "πολιτικό φλερτ" Φαραντούρη και Καρυστιανού

Οι πληροφορίες αναφέρουν, ωστόσο, ότι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έχει μιλήσει αναλυτικά με τη Μαρία Καρυστιανού προκειμένου ο ίδιος να αναλάβει το πολιτικό σκέλος του νέου κόμματος και η πρόεδρος του Συλλόγου την επαφή με την κοινωνία. Το πολιτικό φλερτ ανάμεσα στη Μαρία Καρυστιανού και τον Νικόλα Φαραντούρη ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό, όταν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διοργάνωσε στην Ευρωβουλή εκδήλωση για το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών. Η ίδια η Μαρία Καρυστιανού, στην πρόσφατη συνέντευξή της, ρωτήθηκε για τις σχέσεις της με τον Νικόλα Φαραντούρη, για τον οποίο ακούγεται ότι θα ηγηθεί του όλου εγχειρήματος, και απάντησε με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια. «Τον γνώρισα από κοντά, έχω μόνο θετικά να πω. Είναι γνώστης, ήταν θετικός στο να μας βοηθήσει να οργανώσουμε την εκδήλωση για το άρθρο 86. Χαίρομαι που υπάρχουν πολιτικοί που αγκαλιάζουν κινήσεις σαν κι αυτή που έχει ως βασικό αίτημα την κάθαρση», ανέφερε.

Ο Παύλος Πολάκης, πάντως, χθες, με ανάρτησή του, ζήτησε από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νικόλα Φαραντούρη να ξεκαθαρίσει τη θέση του, καλώντας τον να πάρει θέση είτε απορρίπτοντας τα σενάρια είτε παραιτούμενος από τη θέση του ευρωβουλευτή. Άφησε μάλιστα και μια προσωπική αιχμή κατά της κυρίας Καρυστιανού, η οποία δήλωσε ότι στο νέο κόμμα δεν χωράνε πρόσωπα που έχουν ήδη ταυτιστεί με το υπάρχον πολιτικό σύστημα και απέκλεισε συνεργασίες. «Από τη δεκαετία του ’80 πάντα η “ομάδα ανεξάρτητων πρωτοετών” ήταν δευτεροετείς Δαπίτες! Μα πάντα όμως…», λέει με νόημα για την ιδεολογική τοποθέτηση της παράταξης Καρυστιανού.

Την ίδια στιγμή, πάντως, απορία δημιουργεί η στάση που κρατάει η Μαρία Καρυστιανού απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνέντευξη που έδωσε επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον του πρώην πρωθυπουργού, δηλώνοντας: «Ο κ. Τσίπρας έχει υπογράψει το χειρότερο μνημόνιο κι έχει υποθηκεύσει το κράτος σαν να είναι δική του περιουσία, για 100 χρόνια. Δεν είχε ξανακυβερνήσει κι είχε βγει λέγοντας “θα τα αλλάξω όλα”. Μας ανέβασε ψηλά και μετά μας γκρέμισε. Αυτό είναι το χειρότερο για μένα, ότι μας εξαπάτησε».


Ερωτήματα για την ταυτότητα του κόμματος Καρυστιανού

Παράλληλα, ωστόσο, προκύπτουν και μία σειρά ερωτημάτων για την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος. Στη συνέντευξή της, η Μαρία Καρυστιανού, δίνοντας το βασικό ιδεολογικό πρόσημο του εγχειρήματος, είπε ότι είναι η κάθαρση της χώρας, η ανεξάρτητη δικαιοσύνη, η λογοδοσία και η τιμωρία. Το κίνημα τοποθετείται πάνω από τους διαχωρισμούς «Αριστεράς-Δεξιάς», στοχεύοντας στην αξιοκρατία, την ισονομία και την προστασία των ευπαθών ομάδων. Πιθανότατα η ονομασία ή η ταυτότητα του φορέα θα περιλαμβάνει την έννοια της «Ένωσης».

Οι αναφορές αυτές προφανώς είναι γενικόλογες και αποτελούν αρχές όλων των κομμάτων της χώρας. Αυτό που τα διαφοροποιεί είναι η ιδεολογική ταυτότητα –δεξιά, ακροδεξιά, κέντρο, αριστερά– καθώς αυτή καθορίζει τις θέσεις και τις προτάσεις τους για όλα τα πολιτικά θέματα.

Η Μαρία Καρυστιανού, αναφερόμενη ακόμα στο θέμα των συνεργασιών, διέψευσε κατηγορηματικά σενάρια συνεργασίας με υφιστάμενους πολιτικούς αρχηγούς ή κόμματα (π.χ. Κασσελάκης, Καμμένος, Σαμαράς, Νίκη), επισημαίνοντας ακόμα ότι δεν θα υπάρξει σύμπραξη με άτομα του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος. Τόνισε ακόμα πως, σε περίπτωση εισόδου στη Βουλή, δεν υπάρχει καμία περίπτωση συγκυβέρνησης με τα υπάρχοντα κόμματα.

Και σε αυτό, πάντως, το θέμα, η επικεφαλής του Συλλόγου των Θυμάτων των Τεμπών εμφανίζεται σε έναν βαθμό ανακόλουθη, αφού και ο Νικόλας Φαραντούρης προέρχεται από κόμμα του ελληνικού Κοινοβουλίου και οι πληροφορίες λένε ότι η ίδια έχει απευθύνει πρόσκληση για το κόμμα της σε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ.