Θανάσης Κοντογεώργης: "Δίνουμε στην περιφέρεια τα απαραίτητα κίνητρα σε στέγαση και εργασία και κάνουμε επενδύσεις σε υγεία και παιδεία"
Οι δηλώσεις του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ
Στο Star Κεντρικής Ελλάδας μίλησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, και υπογράμμισε ότι το 2026 είναι χρονιά ολοκλήρωσης δεσμεύσεων για την ελληνική περιφέρεια
Κάθετος στο τι θέλει να κάνει η κυβέρνηση για την περιφέρεια το 2026 είναι ο Θανάσης Κοντογεώργης, με βάση τις δηλώσεις του στο Star Κεντρικής Ελλάδας: «Προσπαθούμε να βάλουμε τις βάσεις για τον περιφερειακό και τον τοπικό σχεδιασμό, και το 2026 είναι χρονιά υλοποίησης αρκετών θεμάτων που αφορούν την περιφέρεια». Αυτό είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, που σχολίασε ότι «η περιφέρεια είναι ένας τομέας στον οποίο δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση. Προσπαθούμε να παραδώσουμε όσα το δυνατόν περισσότερα από αυτά που είναι στον προγραμματισμό μας μέχρι το τέλος της κυβερνητικής θητείας. Ταυτόχρονα έχει σημασία για μας η διαμόρφωση της επόμενης ημέρας. Γιατί το 2026 και το 2027 είναι οι δύο χρονιές όπου θα κριθεί ο ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός, και για αυτό πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι».
Διαβάστε: Κυβέρνηση: Σχέδιο 7 δισ. για 60 έργα στην Περιφέρεια πριν από τις εκλογές - Ποια είναι αυτά
Η κυβέρνηση παίζει δύο ρόλους στην αναβάθμιση της περιφέρειας, με βάση τον κ. Κοντογεώργη. Πρώτον, του αναχαιτιστή εμποδίων -«όπως είναι η οδική απομόνωση»- και, δεύτερον, του ενισχυτή πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής. «Υπάρχει, άλλωστε, τάση επιστροφής ή μετεγκατάστασης στην περιφέρεια», σημείωσε, και «εμείς θέλουμε να την ενισχύσουμε».
Σε ό,τι αφορά τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ΕΣΠΑ, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ τόνισε: «Είμαστε σε πολύ καλό σημείο σε σχέση με τις απορροφήσεις και αυτά που πρέπει να κάνουμε για την κοινωνία και την οικονομία θα ολοκληρωθούν στον χρόνο τους». Έκλεισε, δε, με αυτόν τον τρόπο: «Είναι στοίχημα για όλους μας τα δισεκατομμύρια που είναι να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες κοινωνικές δράσεις και υποδομές. Έτσι ο πολίτης θα βλέπει άμεσο αποτέλεσμα και θα καταλαβαίνει πού πηγαίνουν τα χρήματα αυτά». Υπογράμμισε δε, κλείνοντας, ότι «η χώρα μας είναι μέσα στις πέντε πρώτες χώρες και στο ΕΣΠΑ και στο Ταμείο Ανάκαμψης».
Διαβάστε: Κυβέρνηση: Σχέδιο 7 δισ. για 60 έργα στην Περιφέρεια πριν από τις εκλογές - Ποια είναι αυτά
Η κυβέρνηση παίζει δύο ρόλους στην αναβάθμιση της περιφέρειας, με βάση τον κ. Κοντογεώργη. Πρώτον, του αναχαιτιστή εμποδίων -«όπως είναι η οδική απομόνωση»- και, δεύτερον, του ενισχυτή πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής. «Υπάρχει, άλλωστε, τάση επιστροφής ή μετεγκατάστασης στην περιφέρεια», σημείωσε, και «εμείς θέλουμε να την ενισχύσουμε».
Περιφέρεια: Οι τέσσερις πυλώνες
Ισοτιμία σε τέσσερις πυλώνες που αφορούν στα στεγαστικά κέντρα προανήγγειλε για την περιφέρεια ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ. «Τα τέσσερα βασικά είναι: διαμονή, εργασία, υγεία και παιδεία ειδικά αν έχεις οικογένεια». Για το δε πρώτο από τα οποία, προανήγγειλε ότι «τα κίνητρα στέγασης θα αφορούν και την ελληνική περιφέρεια», όχι μόνο τα αστικά κέντρα δηλαδή. Ο Θανάσης Κοντογεώργης στάθηκε και στην πλατφόρμα που συστήνεται. Είπε πως «σκοπός της θα είναι η ενίσχυση της τάσης προς τα χωριά και η οποία θα παρέχει σειρά πληροφοριών για κάθε τόπο, όπως: στεγαστικά προγράμματα, προσφορά θέσεων εργασίας. Ακόμη, ποιες είναι οι δομές του Δήμου, αν υπάρχει σχολείο, νηπιαγωγείο, κοινωνικές υποδομές για τους ηλικιωμένους, καθώς και ποια είναι τα εν εξελίξει έργα. Στην πλατφόρμα θα υπάρχουν επίσης σχόλια από ένα δίκτυο ανθρώπων που μπορεί να έχουν κάνει νωρίτερα τη μετεγκατάσταση».«Ουδείς έφυγε χαμένος από τη συζήτηση με τους αγρότες»
Ο Θανάσης Κοντογεώργης στάθηκε και στο φλέγον αγροτικό ζήτημα. Αρχικά έθεσε την παράμετρο τι θα καλλιεργούμε και πού, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις κλιματικές αλλαγές. Επιπλέον, μίλησε για τις συζητήσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Ήμουν στη συζήτηση και με τα δύο γκρουπ αγροτών, και κανείς δεν έφυγε χαμένος από αυτήν», επεσήμανε, παρά τις εντάσεις και διαφοροποιήσεις ειδικά με το δεύτερο γκρουπ, προσέθεσε. «Λύθηκαν παρεξηγήσεις, δόθηκαν εξηγήσεις, κι εμείς είδαμε κάποιες άλλες παραμέτρους», ανέφερε χαρακτηριστικά. Εν κατακλείδι, «σίγουρα δεν αντιμετωπίζουμε το αγροτικό ζήτημα με όρους νίκης ή ήττας. Εμείς είχαμε πάντοτε μια σταθερή σχέση με τον αγροτικό κόσμο, πρέπει να βρούμε τρόπους να βγαίνουμε όλοι ωφελημένοι».Σε ό,τι αφορά τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ΕΣΠΑ, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ τόνισε: «Είμαστε σε πολύ καλό σημείο σε σχέση με τις απορροφήσεις και αυτά που πρέπει να κάνουμε για την κοινωνία και την οικονομία θα ολοκληρωθούν στον χρόνο τους». Έκλεισε, δε, με αυτόν τον τρόπο: «Είναι στοίχημα για όλους μας τα δισεκατομμύρια που είναι να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες κοινωνικές δράσεις και υποδομές. Έτσι ο πολίτης θα βλέπει άμεσο αποτέλεσμα και θα καταλαβαίνει πού πηγαίνουν τα χρήματα αυτά». Υπογράμμισε δε, κλείνοντας, ότι «η χώρα μας είναι μέσα στις πέντε πρώτες χώρες και στο ΕΣΠΑ και στο Ταμείο Ανάκαμψης».
En