Σε μία πολύ δύσκολη άσκηση ισορροπίας προβαίνει η ελληνική κυβέρνηση, την ώρα που το μπρα ντε φερ μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ενωσης γίνεται διαρκώς και πιο σκληρό και η απόσταση που χωρίζει τις δύο ηπείρους μοιάζει να μεγαλώνει. Πότε με τους σκληρούς χαρακτηρισμούς του αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς για την Ευρώπη, πότε με την αύξηση των δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα, πότε με τη στάση της Ουάσινγκτον έναντι του πολέμου στην Ουκρανία και πότε με την κρίση σχετικά με τη Γροιλανδία, οι ευρωατλαντικές σχέσεις δείχνουν να έχουν αλλάξει ριζικά.


Το μπρα ντε φερ ΗΠΑ – ΕΕ και η δύσκολη ισορροπία της Αθήνας - Ενέργεια και γεωστρατηγική: Αλεξανδρούπολη, ExxonMobil, Chevron και F-35

Μέσα σε αυτό το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να διατηρήσει και να διευρύνει, μάλιστα, τη στρατηγική σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα: Η χώρα μας έλαβε κομβική θέση στον αμερικανικό ενεργειακό σχεδιασμό με τον Κάθετο Διάδρομο μεταφοράς φυσικού αερίου από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Οδησσό, δύο αμερικανικοί κολοσσοί -ExxonMobil και Chevron- ετοιμάζονται για πιθανές εξορύξεις φυσικού αερίου στις ελληνικές θάλασσες, ενώ τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 αναμένονται στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας το 2028.

Επιδιώκει, παράλληλα, να ενισχύσει τη θέση της χώρας μας στα κράτη «πρώτης γραμμής» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επαναφέροντας και την πρόταση που έχει καταθέσει εδώ και πολύ καιρό για την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, συντασσόμενος στο θέμα αυτό και με τον Εμανουέλ Μακρόν. Αυτό σημαίνει περισσότεροι πόροι για την Αμυνα, υποστήριξη της εγχώριας ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε. μέσα στο διεθνές περιβάλλον.



Μητσοτάκης στο Euronews: «Ανοιχτοί σε συνεργασία μόνο για τη Γάζα και με σαφές πλαίσιο»

Σε σχέση με το «Συμβούλιο Ειρήνης» για τη Λωρίδα της Γάζας, στο οποίο η χώρα μας έχει κληθεί να συμμετάσχει, εξαρχής και στην Αθήνα και γενικά στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υπήρξε προβληματισμός για το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή δείχνει να υπονομεύει τον ρόλο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα επιθυμεί να είναι παρούσα στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και αναζητεί την κατάλληλη φόρμουλα που θα της το επιτρέψει αυτό. Οπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Euronews στις Βρυξέλλες, «αν υπάρχει τρόπος να συνεργαστούμε με τις ΗΠΑ, αλλά αποκλειστικά για τη Γάζα και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, η Ελλάδα θα ήταν βεβαίως ιδιαίτερα πρόθυμη να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναζήτηση συναίνεσης προς αυτήν την κατεύθυνση».

«Είναι ένα σύνθετο νομικά ζήτημα, το οποίο εξετάζουμε σε συνεννόηση και με τους Ευρωπαίους εταίρους μας», επισημαίνουν σχετικά κυβερνητικές πηγές, καθώς η Ελλάδα δεν έχει αποδεχθεί ακόμη την πρόσκληση να συμμετάσχει και δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα να το πράττει. «Το γενικότερο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας στη βάση του σχεδίου 20 σημείων του προέδρου Τραμπ προβλέπεται, εξάλλου, στο Ψήφισμα 2803 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο υπερψήφισε η Ελλάδα. Η Ελλάδα, εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κινείται πάντα εντός πλαισίου Ηνωμένων Εθνών», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Η συμβιβαστική πρόταση που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, ήταν οι 13 χώρες οι οποίες έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στο Συμβούλιο Ειρήνης να προσυπογράψουν την προσχώρησή τους, μόνο όμως για το ζήτημα το οποίο αφορά την επόμενη φάση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Γάζα και για όσο χρόνο αυτό απαιτεί. Οπως αποκάλυψε ο ίδιος μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της Συνόδου, «και η κυρία Κάγια Κάλας (σ.σ.: η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε.) αλλά και πολλές άλλες χώρες βρήκαν αρκετά ενδιαφέρουσα την ιδέα να διερευνήσουμε αν όχι την ανοιχτή συμμετοχή μας, γιατί αυτό νομικά μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά τη με κάποιον τρόπο ανάληψη ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών έτσι ώστε αυτό το Συμβούλιο Ειρήνης να επανέλθει στον αρχικό του προορισμό».


Γροιλανδία: Σαφές μήνυμα στήριξης σε Δανία και status quo

Σε σχέση με τη Γροιλανδία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενωμένο (με εξαίρεση την Ουγγαρία) εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του προς τη Δανία και τη Γροιλανδία, ένα θέμα στο οποίο ωστόσο νωρίτερα είχε κατεβάσει τους τόνους ο Ντόναλντ Τραμπ και είχε αποσύρει τις απειλές. Ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει ήδη εκφράσει ανοιχτά τη θέση ότι η Γροιλανδία είναι ΝΑΤΟϊκό έδαφος και οποιαδήποτε απόπειρα αλλαγής αυτού του status quo θα ήταν καταστροφική. «Μιλάμε για ευρωπαϊκό έδαφος και αυτό είναι κάτι το οποίο σε καμία περίπτωση, όχι μόνο η Ελλάδα, και συνολικά η Ευρώπη, δεν πρόκειται να διαπραγματευθούν», ήταν η θέση της κυβέρνησης, όπως την είχε διατυπώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Οι ηγέτες των «27» θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν σύντομα ξανά από κοντά, και συγκεκριμένα στις 12 Φεβρουαρίου, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο κάστρο Αλντεν Μπίσεν στο Βέλγιο, ενώ την επομένη, στις 13 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός προγραμματίζει να μεταβεί από το Βέλγιο στη Γερμανία, για να συμμετάσχει σε ένα από τα σημαντικότερα ετήσια συνέδρια για την ασφάλεια διεθνώς, το Munich Security Conference στο Μόναχο. Πριν από αυτά, την προσεχή Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Ζάγκρεμπ για την άτυπη σύνοδο της ηγεσίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των αρχηγών των κομμάτων του ΕΛΚ.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά