Στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας της ΕΕ η Ζαχαράκη: Παρουσίασε τα μέτρα που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση
Είχε διμερή συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας της Ιταλίας
Η Υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, συμμετείχε στις εργασίες του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Παιδείας της ΕΕ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην επιμόρφωση και την επαγγελματική εξέλιξη των εκπαιδευτικών
Διαβάστε: Ζαχαράκη στη Σύνοδο πρυτάνεων: Παρουσίασε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τα ΑΕΙ
Σύμφωνα με ενημέρωση του Υπουργείου Παιδείας, η κυρία Ζαχαράκη αναφέρθηκε στον επικείμενο εθνικό διάλογο για την εκπαίδευση, τονίζοντας ότι αυτός θα στοχεύει «σε βιώσιμες και σύγχρονες εκπαιδευτικές τομές». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη σημασία της επιμόρφωσης και της επαγγελματικής εξέλιξης των εκπαιδευτικών, σημειώνοντας ότι στη σημερινή εκπαιδευτική πραγματικότητα, η οποία μεταβάλλεται διαρκώς, καθοριστικό ρόλο παίζουν και τα ψηφιακά εργαλεία, καθώς και οι εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης.
Τι ανέφερε η Σοφία Ζαχαράκη για την έκθεση του ΟΟΣΑ
Η κυρία Ζαχαράκη αναφέρθηκε και στην πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ για τη «Βελτίωση των Μαθησιακών Αποτελεσμάτων στην Ελλάδα», επισημαίνοντας ότι βασικό της συμπέρασμα είναι η ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των εκπαιδευτικών ως πρωταγωνιστών και φορέων αλλαγής μέσα στο σχολείο. Όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα επενδύει συστηματικά στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, δημιουργώντας ένα σύγχρονο πλαίσιο συνεχούς επαγγελματικής ανάπτυξης, ευθυγραμμισμένο με τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα με την κ. Ζαχαράκη, στόχος είναι η επιμόρφωση να ξεκινά από τις πραγματικές ανάγκες των ίδιων των εκπαιδευτικών, να συνδέεται άμεσα με την καθημερινή σχολική πράξη και να εξελίσσεται σε όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής τους πορείας. Παράλληλα, ενισχύεται η ποιότητα και η ευελιξία των προγραμμάτων, καθώς και η σύνδεσή τους με την ευρωπαϊκή συνεργασία και κινητικότητα, ώστε κάθε εκπαιδευτικός να διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης τάξης.
Στο περιθώριο του Συμβουλίου, η Ελληνίδα υπουργός προήδρευσε σε ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή των Υπουργών Παιδείας των κρατών-μελών, με θέμα: «Επένδυση στους εκπαιδευτικούς: επαγγελματική ανάπτυξη, ελκυστικότητα και παραμονή στο επάγγελμα». Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η σημασία στοχευμένων οικονομικών κινήτρων, ιδιαίτερα για εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε απομακρυσμένες ή μειονεκτικές περιοχές, σε συνδυασμό με σταθερές εργασιακές διαδρομές, υποστηρικτικές συνθήκες εργασίας και ενίσχυση της επαγγελματικής αυτονομίας.
Σοφία Ζαχαράκη: Παρουσίασε τα μέτρα που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση
Η κ. Ζαχαράκη παρουσίασε τα μέτρα που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, όπως:
- η διπλή μοριοδότηση για μόνιμους και αναπληρωτές που υπηρετούν σε δυσπρόσιτα ή απομακρυσμένα σχολεία,
- η επιστροφή διπλού ενοικίου σε αναπληρωτές που εργάζονται μακριά από τον τόπο κατοικίας τους,
- η επικείμενη ανακαίνιση δημοτικών κτιρίων για τη στέγαση εκπαιδευτικών,
- καθώς και η φοροαπαλλαγή για ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν ακίνητα σε εργαζόμενους και φοιτητές.
Σε τι συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Παιδείας
Οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Παιδείας συμφώνησαν ότι η ψηφιοποίηση και η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορούν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά στο έργο των εκπαιδευτικών, μειώνοντας τον διοικητικό φόρτο και ενισχύοντας την εξατομικευμένη και συμπεριληπτική μάθηση, υπό σαφείς παιδαγωγικές και ηθικές προϋποθέσεις.
Παράλληλα, αναδείχθηκε ο κρίσιμος ρόλος της σχολικής ηγεσίας στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, καθώς και η προστιθέμενη αξία της ευρωπαϊκής συνεργασίας μέσω ανταλλαγής καλών πρακτικών και αξιοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Διμερή συνάντηση με την Ιταλίδα Υπουργό Παιδείας
Στο περιθώριο της Συνόδου, η υπουργός Παιδείας είχε διμερή συνάντηση με τον Ιταλό υπουργό Παιδείας και Αξιοκρατίας, Τζουζέπε Βαλντιτάρα. Το άτυπο Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», υπό την προεδρία της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αθηνάς Μιχαηλίδου, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
En