Συγκλονισμένος για την τραγωδία με τους 15 νεκρούς μετανάστες στη Χίο εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την παρέμβασή του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη νόμιμη μετανάστευση. Ταυτόχρονα, εξαπολύοντας ολομέτωπη επίθεση εναντίον του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνου Πλεύρη, τόνισε ότι «είναι απαράδεκτο να παρουσιάζει ο υπουργός ένα δικό του πόρισμα, ένα αφήγημα που επιχειρεί να δικαιολογήσει τη σκληρή αποτροπή, ενώ η προανάκριση βρίσκεται σε εξέλιξη. Ντροπιάζεται η χώρα. Δεν μας πείθετε. Οι λιμενικοί δεν είναι ο στόχος, οι πολιτικές εντολές είναι». Ζήτησε, μάλιστα, την παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας, Βασίλη Κικίλια, στη Βουλή και την πλήρη διερεύνηση του περιστατικού. 


Διαβάστε: Φάμελλος: Οι ελάχιστοι "πιστοί" που του απομένουν ελέω Τσίπρα και τα συγχαρητήρια του Πολάκη

Σωκράτης Φάμελλος: Ρατσιστικές δηλώσεις προσβάλλουν την πατρίδα μας

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ανέφερε: «Ο κ. Γεωργιάδης υποστηρίζει τα pushbacks. Εσείς επίσης, το 2011, είχατε δηλώσει δημόσια ότι η φύλαξη των συνόρων δεν μπορεί να υφίσταται αν δεν υπάρχουν νεκροί. Ντροπή σας, κύριε Πλεύρη. Πρόκειται για γεμάτες μίσος, ρατσιστικές δηλώσεις που προσβάλλουν την πατρίδα μας». Ακόμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στον Θάνο Πλεύρη «υποκρισία και τραμπισμό». «Έχουμε έναν υπουργό Μετανάστευσης άξιο εκπρόσωπο του τραμπισμού. Η κυβέρνηση επιλέγει να χαϊδέψει ακροδεξιά αυτιά. Ο κ. Μητσοτάκης βρήκε τον δικό του Μποβίνο, τον άνθρωπο να κάνει τη δουλειά. Επέλεξε έναν ακροδεξιό που απείλησε πρόσφατα ότι θα μειώσει το φαγητό στους μετανάστες. Και ο οποίος τόλμησε να εισάγει στο νομοσχέδιο τον όρο “λαθρομετανάστες”. Η πολιτική της κυβέρνησης εξαντλείται σε μία ρητορική απειλής προς τους μετανάστες. Ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε να γίνει η χώρα φυλακή ψυχών». Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως «χρειάζεται ένα σταθερό πλαίσιο για τη διαχείριση του μεταναστευτικού με έλεγχο των ανθρώπων που δικαιούνται άδεια παραμονής». «Εμείς δεν διαφωνούμε με τον έλεγχο, αντίθετα θέλουμε ένα κράτος που να ασκεί έλεγχο, αλλά και ένα κράτος που να προσφέρει την προβλεπόμενη φροντίδα. Η οργάνωση της νόμιμης μετανάστευσης είναι ευθύνη της Πολιτείας. Με τις διατάξεις της κυβέρνησης χιλιάδες άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν την άδεια εργασίας και οδηγούνται στο περιθώριο. Δίνετε σε εργολάβους εργασίας τη δυνατότητα για ένα νόμιμο εμπόριο ανθρώπων. Στοχοποιείτε τις ΜΚΟ και καταργείτε τη διάταξη τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα να έχουν άδεια παραμονής ύστερα από 3 χρόνια στη χώρα με εκπαίδευση. Η τροπολογία της Κρήτης τι λέει; Ότι η πολιτική της κυβέρνησης απέτυχε και έρχεται τώρα να νομοθετήσει δομές, σε βάρος της Κρήτης και της χώρας», τόνισε ακόμη.

Σωκράτης Φάμελλος για Συνταγματική Αναθεώρηση

Επιπρόσθετα εξαπέλυσε τα «πυρά» του στην κυβέρνηση με φόντο την πρόταση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση «Προσπαθεί να ανοίξει το θέμα της συναίνεσης ο κ. Μητσοτάκης. Μπορεί όμως να υπάρξει συναίνεση όταν δεν προστατεύονται οι ανθρώπινες ζωές; Χρησιμοποιεί τη συνταγματική συζήτηση για να προβάλλει ένα εκσυγχρονιστικό προσωπείο με τον ακροδεξιό τραμπικό Πλεύρη στο Υπουργείο Μετανάστευσης. Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να κρύψει έτσι ότι υπάρχει ακρίβεια, σκάνδαλα, μπορεί να κρύψει την τεράστια απόσταση από την Ευρώπη; Με τις συναινέσεις επέλεξε να προσβάλει τη συζήτηση για την αναθεώρηση. Ο κ. Μητσοτάκης ζητά να απολύονται οι δημόσιοι υπάλληλοι για να μπορεί να τοποθετεί τα ρουσφέτια και να ιδιωτικοποιεί τις δημόσιες υπηρεσίες. Επιδιώκει να συνταγματοποιήσει τη λιτότητα και τα ιδιωτικά κολέγια. Μπορεί να μιλά για αναθεώρηση του Συντάγματος και για συναίνεση όταν ο ίδιος βαρύνεται με βάναυσες παραβιάσεις;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το μείζον δεν είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά η παραβίαση του γράμματος και του πνεύματος του Συντάγματος από την κυβέρνηση, είπε σε άλλο σημείο ο κ. Φάμελλος και συμπλήρωσε: «Τις υποκλοπές, το άρθρο για τη συγκρότηση των προανακριτικών επιτροπών, το άρθρο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Τον μονοκομματικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σας έχουμε μάθει καλά, μην περιμένετε να σας δώσουμε οποιοδήποτε περιθώριο. Η κυβέρνησή σας σηματοδοτεί απαξίωση των θεσμών, συγκάλυψη, πλιάτσικο, διαπλοκή, διαφθορά».  «Είναι ανάγκη να αλλάξει η κυβέρνηση που καταπατά το Σύνταγμα. Μόνο μία δημοκρατική κυβέρνηση μπορεί να αποκαταστήσει τον σεβασμό στη δημοκρατική νομιμότητα και στο Σύνταγμα. Εμείς έχουμε καταθέσει προτάσεις για δημόσιο διάλογο», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.