Μηνύματα Ανδρουλάκη στους αμφισβητίες: Οι εσωκομματικές εκλογές έχουν τελειώσει - Σεβασμός στα όργανα
Αύριο η συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΚΟΕΣ
Τα "καρφιά" Ανδρουλάκη στους εσωκομματικούς του αντιπάλους - Στα δύο η ΠΑΣΚΕ εν μέσω εκλογών στο Εργατικό Κέντρο Αθηνών και του σκανδάλου Παναγόπουλου
Η αντιπαράθεση που στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, έχει περάσει σε άλλο... level με πολλούς να δείχνουν ως υπαίτιο τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μέσω της εισήγησής του στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας της ΚΟΕΣ θέλησε να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς τους αμφισβητίες του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει κάποιοι να καταλάβετε ότι οι εσωκομματικές εκλογές έχουν τελειώσει. Μπροστά μας δεν έχουμε εσωκομματικές εκλογές», ενώ ζήτησε από όλους να δείξουν σεβασμό τόσο στα όργανα όσο και στα συνέδρια. Οι παραπάνω αναφορές είδαν το φως της δημοσιότητας κάτι το οποίο δεν φάνηκε να αρέσει σε ορισμένα πρόσωπα με αποτέλεσμα να επιχειρήσουν να αποδώσουν την παραγωγή εσωστρέφειας στον ίδιο τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης έβαλε στο στόχαστρο τον Χάρη Δούκα λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «σεβασμός στη συνεδρίαση, δεν σημαίνει πριν τη συνεδρίαση όλα τα media να έχουν τα κείμενα των ανακοινώσεών σας. Αυτός είναι μη σεβασμός στα όργανα». Η παραπάνω τοποθέτηση ερμηνεύεται ως «καρφί» για το γεγονός ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο δήμαρχος Αθηναίων είχε διαρρεύσει σε ΜΜΕ κομμάτια της τοποθέτησής του. Παράλληλα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε και για τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον «αλγόριθμο», ένα θέμα που έχουν σηκώσει πρόσωπα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
«Τι υπονοείτε; Ότι κάνω κάτι για να ευνοήσω το Ηράκλειο;», είπε χαρακτηριστικά, και τόνισε ότι το Ηράκλειο έχει διαχρονικά περισσότερους συνέδρους από την Α’ Αθήνας και πως τώρα χάνει συνέδρους σε σχέση με το προηγούμενο συνέδριο. «Η κατανομή που προτείνω βάσει των ψήφων, δεν είναι αλγόριθμος. Είναι η αναλογία που στήριξε η κοινωνία το ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει κανένας αλγόριθμος και όποιος το έθεσε στον δημόσιο διάλογο δεν βοηθάει την παράταξη», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι πρόκειται για τη βούληση του ελληνικού λαού, αφού αποτυπώνει τον τρόπο με τον οποίο εκείνος ψήφισε στις εκλογές. Παράλληλα πρότεινε η εκλογή συνέδρων με αυτόν τον τρόπο να μπει στο καταστατικό του κόμματος, ώστε «να καταλάβουν κάποιοι ότι η κατανομή από εδώ και πέρα στους συνέδρους θα γίνεται βάσει της ετυμηγορίας του ελληνικού λαού».
Από την πλευρά του ο Χάρης Δούκας φέρεται να μίλησε για έναν αλγόριθμο που αγνοεί το μητρώο των μελών του κόμματος αλλά και για το ότι με τις διατυπώσεις του παράγει ο ίδιος την εσωστρέφεια. Ακόμη οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως είπε στον Νίκο Ανδρουλάκη ότι δεν είναι δυνατόν να τους λέει ότι δεν υπάρχουν μητρώα μελων. Αξίζει να σημειωθεί ότι συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη ξεκαθάριζαν σε όλους τους τόνους ότι τα παραπάνω ουδέποτε ειπώθηκαν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και έκαναν λόγο για ανύπαρκτους διαλόγους.
Ο Παύλος Γερουλάνος, από την άλλη πλευρά, υποστήριξε ότι καλά έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης και τοποθετήθηκε με αυτό τον τρόπο στη συνεδρίαση, ωστόσο το γεγονός ότι το περιεχόμενο αυτό κυκλοφόρησε στη δημοσιότητα, θα δώσει την εντύπωση ότι υπάρχει μία νέα σύγκρουση στο εσωτερικό του Κινήματος. Παράλληλα απέφυγε να δημοσιοποιήσει διαλόγους που έγιναν εντός των τειχών, αλλά περιορίστηκε στο περιεχόμενο της συζήτησης. Μίλησε για ένα δημοκρατικό συνέδριο, ηλεκτρονικό μητρώο, αδιάβλητες διαδικασίες (σ.σ το λέει και σε όλες του τις συνέντευξεις) αλλά και για μία Συνταγματική Αναθεώρηση που θα πρέπει να περιλαμβάνει προτάσεις που θα βασίζονται στο «σήμερα». Σχετικά με το σκάνδαλο Παναγόπουλου τόνισε ότι καλώς έγινε η αναστολή της κομματικής του ιδιότητας, σημειώνοντας όμως με νόημα ότι όποια απόφαση πάρουν επ’ αυτού, θα πρέπει να την τηρούν για όλα όσα θα ακολουθήσουν.
Για μια πολύ καλή πολιτική συζήτηση που έγινε μετά από πολύ καιρό μιλούσε λίγο μετά από τη συνεδρίαση η Άννα Διαμαντοπούλου, που επέμεινε ότι χρειάζονται στρατηγική για το πού πάνε ως κόμμα με βάση τα κοινά στα οποία θέλουν να απευθυνθούν, κάτι που θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την ερχόμενη εβδομάδα. Η υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ μίλησε ακόμα για την ανάγκη να αλλάξει το πολιτικό σύστημα, πιθανώς και το εκλογικό σύστημα και να υπάρξει διαφάνεια παντού, σε όλους τους οργανισμούς και σε όλα τα επίπεδα διοίκησης. Ενόψει συνεδρίου, δε, ζήτησε και εκείνη ηλεκτρονικό μητρώο, ενώ τάχθηκε υπέρ των ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων.
Η Νάντια Γιαννακοπούλου ζήτησε να αλλάξει η απόφαση σχετικά με την κατανομή των συνέδρων, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου Κώστας Τσουκαλάς υπεραμύνθηκε της διεύρυνσης. Τέλος ο Μιχάλης Κατρίνης ζήτησε να ανοίξει ο διάλογος με προοδευτικά κόμματα.
Στα δύο η ΠΑΣΚΕ εν μέσω εκλογών στο Εργατικό Κέντρο Αθηνών και του σκανδάλου Παναγόπουλου
Την ίδια ώρα η σύγκρουση στο εσωτερικό της ΠΑΣΚΕ έχει φτάσει στο κατακόρυφο με φόντο τις εκλογές που πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο στο Εργατικό Κέντρο της Αθήνας. Ο Γιάννης Παναγόπουλος όχι μόνο δεν παραιτείται από την ηγεσία της ΓΣΕΕ επιθυμώντας να την οδηγήσει σε ένα ακόμα συνέδριο ως εκλεγμένος πρόεδρός της κατεβάζει δικό του ψηφοδέλτιο στη διαδικασία που διεξάγεται σήμερα και αύριο Κυριακή. Εκεί όπου ο Γιάννης Μπουλέρος μέλος της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ κατεβαίνει με το δικό του ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο με τον συνδυασμό «Ενωτικό Ψηφοδέλτιο», στο οποίο έχουν προσχωρήσει πολλοί συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, δείχνοντας ότι η κόντρα που υποβόσκει θα ξεπεράσει όλα τα όρια.
Σημειώνεται ότι το θέμα που έχει προκύψει με τον Γιάννη Παναγόπουλο συζητήθηκε χθες Παρασκευή στην Πολιτική Γραμματεία της ΚΟΕΣ του ΠΑΣΟΚ ενώ μετά το πέρας της συνεδρίασης το όργανο κατέληξε ότι πέραν της αναστολής της κομματικής ιδιότητάς του, ο προέδρος της ΓΣΕΕ οφείλει στο όνομα της προάσπισης του κύρους και της αξιοπιστίας του συνδικαλιστικού κινήματος, να διευκολύνει, παραιτούμενος των φιλοδοξιών του να ηγηθεί της Συνομοσπονδίας.
Αύριο η συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΚΟΕΣ
Αύριο Κυριακή σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της ΚΟΕΣ. Η κινητοποίηση από τον αρμόδιο τομέα του ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλη, ενώ πολλοί αναρωτιούνται εάν ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επαναλάβει όσα είπε στη χθεσινή συνεδρίαση (σ.σ περί εσωστρέφειας) ή θα επιλέξει να μην αναφερθεί σε αυτό καθώς ότι ειπώθηκε, ειπώθηκε σε κλειστή συνεδρίαση.
En