"Πόρτα" από τους Θεσμούς στη νέα ελληνική πρόταση
<p>"Δεν αξιολογείται ως αξιόπιστη" λένε οι Βρυξέλλες</p>
Άμεση ήταν η αντίδραση από τις Βρυξέλλες, στην νέα πρόταση που κατέθεσε η Ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία . Επίσημες πηγές από τις Βρυξέλλες, μετά τη δημοσιοποίηση της αποστολής νέας πρότασης από την Ελλάδα και την επεξεργασία της, σχολίασαν ότι η πρόταση δεν αξιολογείται ως “αξιόπιστη”, και στην ουσία αποτελεί σύνοψη των προηγούμενων προτάσεων της Αθήνας
Αξίζει να σημειωθεί η Ελλάδα κατέθεσε νέα πρόταση τριών σελίδων προς τους δανειστές της, σύμφωνα με πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται η νέα ελληνική πρόταση μεταρρυθμίσεων, η οποία αποσκοπεί στο να γεφυρώσει το χάσμα με τους θεσμούς. Τη σχετική πληροφορία, που μεταδόθηκε από ξένα ΜΜΕ, επιβεβαίωσαν πηγές της Κομισιόν.
«Λάβαμε νέα ελληνική πρόταση μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα, την οποία εξετάζουμε», ανέφερε πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σημειώνεται πως οι εκπρόσωποι των ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ ήταν ήδη από χθες σε αναμονή στις Βρυξέλλες, καθώς πληροφορίες ήθελαν την ελληνική κυβέρνηση να στέλνει έως αργά το βράδυ της Δευτέρας τις νέες προτάσεις της.
Οι ίδιες πληροφορίες έφεραν το Brussels Group να συνέρχεται σήμερα Τρίτη, ώστε να αποτιμήσει τις νέες ελληνικές θέσεις. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση προτείνει, μεταξύ άλλων, αύξηση του ορίου εντόκων και συνδρομή του ESM για τα ομόλογα της EKT.
Οι προτάσεις αφορούν στο συνταξιοδοτικό και το ΦΠΑ, τα δυο κύρια σημεία ασυμφωνίας μαζί με το θέμα του χρέους. Επίσης έγιναν συζητήσεις για το πως θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κεντό στον προϋπολογισμό έως το τέλος του 2016.
Καμία ωστόσο συγκεκριμένη πληροφορία δεν έχει διαρρεύσει ενώ όπως αναφέρει η Le Monde εξακολουθεί να αναζητεί πολιτική συμφωνία και υπολογίζει στην αυριανή συνάντηση στις Βρυξέλλες με Ολάντ και Μέρκελ ώστε να ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις.
Επιβεβαιώνεται επίσης ότι στη χθεσινή συνάντηση των Ελλήνων υπουργών με τον Πιέρ Μοσχοβισί θέλησαν να είναι και εκπρόσωποι των θεσμών ωστόσο η ελληνική αντιπροσωπεία που αποτελούνταν από τους κ. Παππά, Τσακαλώτο και Χουλιαρκάκης δεν δέχθηκαν να παραβρίσκονται και εκπρόσωποι των θεσμών.
Ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε σήμερα ότι η Ελλάδα έχει υποβάλει στους διεθνείς πιστωτές της αντιπρόταση για μεταρρυθμίσεις, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέψει την επανάληψη της χρηματοδότησης της χώρας.