Του Γιώργου Λυκουρέντζου

Σημαντικά σημεία διαφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών φαίνεται πως εξακολουθούν να υπάρχουν σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης ο οποίος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη τόνισε ότι η κοινωνία και η κυβέρνηση επιθυμούν συμφωνία και όχι υποταγή.

Με μια τοποθέτηση πάντως η οποία απέχει από το χθεσινοβραδινό καλό κλίμα ο κ. Βαρουφάκης είπε : «Εμείς δεν υπογράφουμε μισανθρωπικές και ασυνεπείς συμφωνίες. Αν υπογράφαμε σήμερα τότε σε έξι μήνες θα επιστρέφαμε εδώ να συζητάμε πάλι για το πώς θα βγούμε από τη σκοτοδίνη» είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η αποκάλυψη πως η κυβέρνηση δεν συμφώνησε χθες το βράδυ σε πρωτογενές πλεόνασμα 1%. «Οι εταίροι μας πιέζουν αλλά εμείς δεν το δίνουμε» είπε σε δημοσιογράφους ο Υπουργός Οικονομικών.  Στο σημείο εκείνο ο κ. Θεοχάρης απάντησε στον κ. Βαρουφάκη πως αυτά θα πρέπει να τα πει στον κ. Φλαμπουράρη ο οποίος χθες το βράδυ μιλούσε για πρωτογενές πλεόνασμα του 1% χωρίς όμως να λάβει απάντηση από τον Υπουργό Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη για να υπογραφεί η συμφωνία υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις και συγκεκριμένα: 1) πακέτο μεταρρυθμίσεων, 2) αναδιάρθρωση χρέους και 3) επενδυτικό πρόγραμμα με ιδιωτικοποιήσεις.

Αναλύοντας τις ελληνικές επιδιώξεις για το χρέος  κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε ποτέ κούρεμα αλλά μεταφορά του χρέους ώστε η Ελλάδα να διαγράψει μια και καλή το GREXIT διαγράφοντας παράλληλα το πρόβλημα του χρέους. Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε την πρότασή του για μεταφορά του χρέους 27 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ΕΚΤ στον ESM υποστηρίζοντας ότι έτσι θα εξασφαλιστεί η λύση του χρηματοδοτικού κενού και η χώρα θα μπει σε ποσοτική χαλάρωση. Ο Υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι αυτό θα είναι επί της ουσίας νέο δάνειο, χωρίς όμως περαιτέρω επιβάρυνση για τη χώρα και ότι με αυτό τον τρόπο θα καταρρεύσουν τα επιτόκια δανεισμού