Το μήνυμα ότι η «Ελλάδα δεν συμμετέχει καθ’ οιονδήποτε τρόπο στον πόλεμο και δεν έχει σκοπό να εμπλακεί», ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Ακόμη η κ. Παπαδοπούλου επισήμανε πως η συνδρομή της χώρας μας στην Κύπρο είναι αμιγώς προληπτικού χαρακτήρα, δεδομένων των απειλών που έχει δεχθεί.

«Η Ελλάδα είναι σταθερά υπέρ του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, βασίζεται σε μια εξωτερική πολιτική αρχών, με βάση το τρίπτυχο “διάλογος, διπλωματία, Δημοκρατία”. Η χώρα μας τάσσεται υπέρ της επιστροφής της διπλωματικής οδού και της ταχείας αποκλιμάκωσης. Η Ελλάδα δεν εμπλέκεται ούτε και προτίθεται να εμπλακεί στη σύγκρουση, από την πρώτη στιγμή καλούμε σε αυτοσυγκράτηση», τόνισε η υφυπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε πως η χώρα μας είναι αξιόπιστος και έντιμος συνομιλητής στην περιοχή, έχοντας σχέσεις με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Παράλληλα κάλεσε το Ιράν να άρει άμεσα τον αποκλεισμό στα στενά του Ορμούζ.

Λίγο νωρίτερα ο βουλευτής Επικρατείας της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για «ασαφείς» και «γενικόλογες» διακηρύξεις περί σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. «Δεν υπάρχει σαφής καταδίκη του πολέμου, κινδυνεύουμε να εμπλέξουμε την Κύπρο στη ζώνη του πολέμου», ανέφερε και ζήτησε η ελληνική παρουσία στην Κύπρο να έχει στόχο την απεμπλοκή.