Κύπρος και Μέση Ανατολή διχάζουν την αντιπολίτευση: Θεσμικό μήνυμα ΠΑΣΟΚ, μπλεγμένες γραμμές στον ΣΥΡΙΖΑ και σκληρή ρητορική ΚΚΕ
Οι αντιδράσεις των κομμάτων στην κρίση
Το «πράσινο», διαχρονικό, ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας-Κύπρου, οι μπλεγμένες γραμμές στον ΣΥΡΙΖΑ και η σκληρή ρητορική του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Η πολυδιάσπαση που επικρατεί στον χώρο της αντιπολίτευσης αποτυπώθηκε και στη στάση των κοµµάτων, καθώς δεν υπήρξε σε καµία περίπτωση ενιαία αντίδραση στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή σε ό,τι αφορά τον πόλεµο µεταξύ ΗΠΑ - Ισραήλ και Ιράν.
Διαβάστε: Η κίνηση-ματ μέσω Κύπρου και οι νίκες εντός και εκτός: Άμυνα, απόδημοι και υδρογονάνθρακες στο επίκεντρο του κυβερνητικού σχεδίου
Βεβαίως, δεν θα ήταν διόλου εύκολο να συµφωνήσει το ΠΑΣΟΚ µε το ΚΚΕ, που έχουν στρατηγικές διαφορές για τις συµµαχίες της Ελλάδας, τη συµµετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ και τη χρησιµοποίηση των αµερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Οπως και να έχει, όµως, υπήρχαν αποκλίσεις ακόµα και µεταξύ του ΠΑΣΟΚ, από τη µία, και του ΣΥΡΙΖΑ µε τη Νέα Αριστερά, από την άλλη, µε τα δύο τελευταία κόµµατα να έρχονται αρκετά κοντά, τουλάχιστον ως προς τις αντιδράσεις τους απέναντι στην κυβέρνηση.
Ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης κινήθηκε, όπως τονίζουν από τη Χαριλάου Τρικούπη, απολύτως θεσµικά, ζητώντας ενηµέρωση από τον πρωθυπουργό. Ο κ. Μητσοτάκης ανταποκρίθηκε άµεσα, και στη συνάντηση που είχαν την Τρίτη το µεσηµέρι διαπιστώθηκε ότι οι επικεφαλής των δύο µεγαλύτερων κοµµάτων µπορούν, έστω σε συνθήκες κρίσης, να συζητούν, ακόµα κι αν διαφωνούν. Εκεί όπου φάνηκε να υπάρχει οµοψυχία είναι στο ζήτηµα της βοήθειας προς την Κύπρο - άλλωστε, από τη Χαριλάου Τρικού πη υπενθύµιζαν την παραδοσιακή γραµµή που είχε ο Ανδρέας Παπανδρέου για το ενιαίο αµυντικό δόγµα Αθήνας - Λευκωσίας. Πολύ περισσότερο όταν το πρωί της ίδιας µέρας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε τηλεφωνική επικοινωνία µε τον Πρόεδρο της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στον οποίο εξέφρασε την αµέριστη στήριξή του. Την ίδια ώρα, συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΟΣΚ διευκρίνιζαν ότι τα όρια της συµφωνίας εξαντλούνται στο θέµα της Κύπρου, και µάλιστα ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να δεσµευτεί πως δεν θα υπάρξει καµία περαιτέρω πολεµική εµπλοκή της Ελλάδας, πέραν της αυτονόητης αµυντικής βοήθειας στην Κύπρο.
Οπως προαναφέραµε, ο κ. Φάµελλος βρήκε κοινό τόπο µε τον κ. Χαρίτση, καθώς αµφότεροι απέστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό ζητώντας τη σύγκληση του Συµβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Η Νέα Αριστερά, ωστόσο, είχε διαφορετική γραµµή ακόµα και από τη µετριοπαθή θέση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέµα της υποστήριξης της Κύπρου.
«Η απόφαση της κυβέρνησης να στείλει τη φρεγάτα “Κίµων” και µαχητικά F-16 στην Κύπρο, στο πλαίσιο της ραγδαίας κλιµάκωσης στη Μέση Ανατολή, συνιστά επικίνδυνη στρατιωτική εµπλοκή της χώρας µας σε έναν πόλεµο που παραβιάζει τη διεθνή νοµιµότητα και οδηγεί σε ανάφλεξη όλη την περιοχή», υπογραµµίζεται από τη Νέα Αριστερά.
Το ΚΚΕ ήταν προφανώς το κόµµα που υιοθέτησε την πιο σκληρή ρητορική, µε τον ∆ηµήτρη Κουτσούµπα να ζητά «να καταγγελθεί η συµφωνία (σ.σ.: µε τους Αµερικανούς), να κλείσουν οι βάσεις, να ξεκουµπιστούν τελικά οι βάσεις αυτές του θανάτου! Ταυτόχρονα, πρέπει να επιστρέψουν όλες οι µονάδες των ελληνικών Ενόπλων ∆υνάµεων που βρίσκονται στο εξωτερικό».
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά
Διαβάστε: Η κίνηση-ματ μέσω Κύπρου και οι νίκες εντός και εκτός: Άμυνα, απόδημοι και υδρογονάνθρακες στο επίκεντρο του κυβερνητικού σχεδίου
Πολυδιάσπαση στην αντιπολίτευση για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή: Διαφορετικές γραμμές ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς
Βεβαίως, δεν θα ήταν διόλου εύκολο να συµφωνήσει το ΠΑΣΟΚ µε το ΚΚΕ, που έχουν στρατηγικές διαφορές για τις συµµαχίες της Ελλάδας, τη συµµετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ και τη χρησιµοποίηση των αµερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Οπως και να έχει, όµως, υπήρχαν αποκλίσεις ακόµα και µεταξύ του ΠΑΣΟΚ, από τη µία, και του ΣΥΡΙΖΑ µε τη Νέα Αριστερά, από την άλλη, µε τα δύο τελευταία κόµµατα να έρχονται αρκετά κοντά, τουλάχιστον ως προς τις αντιδράσεις τους απέναντι στην κυβέρνηση.
Η θεσμική στάση Ανδρουλάκη και η συνάντηση με τον Μητσοτάκη
Ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης κινήθηκε, όπως τονίζουν από τη Χαριλάου Τρικούπη, απολύτως θεσµικά, ζητώντας ενηµέρωση από τον πρωθυπουργό. Ο κ. Μητσοτάκης ανταποκρίθηκε άµεσα, και στη συνάντηση που είχαν την Τρίτη το µεσηµέρι διαπιστώθηκε ότι οι επικεφαλής των δύο µεγαλύτερων κοµµάτων µπορούν, έστω σε συνθήκες κρίσης, να συζητούν, ακόµα κι αν διαφωνούν. Εκεί όπου φάνηκε να υπάρχει οµοψυχία είναι στο ζήτηµα της βοήθειας προς την Κύπρο - άλλωστε, από τη Χαριλάου Τρικού πη υπενθύµιζαν την παραδοσιακή γραµµή που είχε ο Ανδρέας Παπανδρέου για το ενιαίο αµυντικό δόγµα Αθήνας - Λευκωσίας. Πολύ περισσότερο όταν το πρωί της ίδιας µέρας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε τηλεφωνική επικοινωνία µε τον Πρόεδρο της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στον οποίο εξέφρασε την αµέριστη στήριξή του. Την ίδια ώρα, συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΟΣΚ διευκρίνιζαν ότι τα όρια της συµφωνίας εξαντλούνται στο θέµα της Κύπρου, και µάλιστα ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να δεσµευτεί πως δεν θα υπάρξει καµία περαιτέρω πολεµική εµπλοκή της Ελλάδας, πέραν της αυτονόητης αµυντικής βοήθειας στην Κύπρο. ∆ιαπιστώθηκε ότι οι επικεφαλής των δύο µεγαλύτερων κοµµάτων µπορούν, έστω σε δύσκολες συνθήκες, να συζητούν, ακόµα κι αν διαφωνούν
Εσωτερικές διαφωνίες στον ΣΥΡΙΖΑ για την αμυντική βοήθεια
Οι γραµµές φάνηκε να µπλέκουν εντός της Κουµουνδούρου, καθώς ακόµα και για το ζήτηµα της αµυντικής υποστήριξης της Κύπρου δεν υπήρχε ενιαίος λόγος. Εγινε ειδική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας για να γεφυρωθούν οι διαφορές και ο ΣΥΡΙΖΑ, έστω και σε χαµηλούς τόνους, στήριξε την αποστολή της αµυντικής βοήθειας. Ακόµα πιο ηχηρή στήριξη στην Κύπρο ζήτησε η βουλευτής Νίνα Κασιµάτη, αλλά και τα στελέχη Γιάννης Ραγκούσης και Γιάννης Μαντζουράνης, ενώ στην εντελώς άλλη όχθη κινήθηκε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης.Οπως προαναφέραµε, ο κ. Φάµελλος βρήκε κοινό τόπο µε τον κ. Χαρίτση, καθώς αµφότεροι απέστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό ζητώντας τη σύγκληση του Συµβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Η Νέα Αριστερά, ωστόσο, είχε διαφορετική γραµµή ακόµα και από τη µετριοπαθή θέση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέµα της υποστήριξης της Κύπρου.
Η σκληρή στάση της Νέας Αριστεράς απέναντι στην αποστολή φρεγάτας και F-16
«Η απόφαση της κυβέρνησης να στείλει τη φρεγάτα “Κίµων” και µαχητικά F-16 στην Κύπρο, στο πλαίσιο της ραγδαίας κλιµάκωσης στη Μέση Ανατολή, συνιστά επικίνδυνη στρατιωτική εµπλοκή της χώρας µας σε έναν πόλεµο που παραβιάζει τη διεθνή νοµιµότητα και οδηγεί σε ανάφλεξη όλη την περιοχή», υπογραµµίζεται από τη Νέα Αριστερά.
Η έντονη αντίδραση του ΚΚΕ για τις αμερικανικές βάσεις
Το ΚΚΕ ήταν προφανώς το κόµµα που υιοθέτησε την πιο σκληρή ρητορική, µε τον ∆ηµήτρη Κουτσούµπα να ζητά «να καταγγελθεί η συµφωνία (σ.σ.: µε τους Αµερικανούς), να κλείσουν οι βάσεις, να ξεκουµπιστούν τελικά οι βάσεις αυτές του θανάτου! Ταυτόχρονα, πρέπει να επιστρέψουν όλες οι µονάδες των ελληνικών Ενόπλων ∆υνάµεων που βρίσκονται στο εξωτερικό».Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά
En