Σε νέα πίστα μπαίνει από σήμερα η Ελλάδα, στο κομμάτι των ενεργειακών καθώς η Βουλή θα υπερψηφίσει τις συμβάσεις με Chevron - HELLENiQ που σχετίζονται με την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης και της Πελοποννήσου. Παρά το γεγονός ότι η αντιπολίτευση εξέφρασε κριτική αναφορικά με το άρθρο 30 που αφορά τις ρήτρες στη συμφωνία, η κυβέρνηση αρνείται μετ' επιτάσεως ότι εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα και προσθέτει ότι οι συγκεκριμένες συμβάσεις κατοχυρώνουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα αλλά και θωρακίζουν την χώρα μας.

Chevron-HELLENiQ: Η αξιωματική αντιπολίτευση θα υπερψηφίσει τις δυο συμβάσεις για την έρευνα νότια της Πελοποννήσου

Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί με ευρύτερη πλειοψηφία καθώς το ΠΑΣΟΚ θα ταχθεί θετικά επί της αρχής. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα υπερψηφίσει τις δυο συμβάσεις για την έρευνα νότια της Πελοποννήσου. Όμως δεν πρόκειται στηρίξει τις δυο συμβάσεις για τις έρευνες νότια της Κρήτης, λόγω του άρθρου 30. «Θα ψηφίσουμε υπέρ επί της αρχής και τα άρθρα για την Πελοπόννησο. Συμβάσεις που θεωρούμε ότι είναι επίφοβες και προβληματικές, εκεί θα καταψηφίσουμε. Έχουμε βάσιμο προβληματισμό για την ανασφάλεια που δημιουργεί το άρθρο 30 αναφορικά με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν μπορούμε να συναινέσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Φραγκίσκος Παρασύρης. Υπό αυτό το πρίσμα το νομοσχέδιο θα «περάσει» με τις ψήφους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης. Την ίδια ώρα θα καταψηφίσουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας, ενώ δεν είναι σαφές, τι θα πράξει η Νίκη.

Την ίδια ώρα, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρέμβει στη συζήτηση ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα είχε ασκήσει οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση, με φόντο τη σύναψη των συμφωνιών. Πάντως το στιγμιότυπο που ξεχώρισε από τη μέχρι τώρα συζήτηση είναι ότι ο Φραγκίσκος Παρασύρης, ο οποίος έχει υποστεί κάταγμα στο πόδι, ανέβηκε στο βήμα με τη βοήθεια του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Μίλτου Ζαμπάρα, με τον προεδρεύοντα τη συνεδρίασης Γιώργο Γεωργαντά να σχολιάζει με χιούμορ, ότι ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ ανέβηκε ««υποβασταζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ».