«Επενδύουμε στο μέλλον εφαρμόζοντας μια πολυεπίπεδη ενεργειακή πολιτική, η οποία κινείται σε πολλούς άξονες και συνοδεύεται από στοχευμένα έργα. Έχουμε μπροστά μας ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα για τη δέσμευση και την αποθήκευση του άνθρακα, το οποίο ψηφίσαμε, διαθέτουμε πλέον το ρυθμιστικό σχέδιο και προχωράμε στις σχετικές επενδύσεις». Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νικόλαος Τσάφος, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κύρωση τεσσάρων ενεργειακών συμφωνιών της Ελλάδας με την κοινοπραξία των Chevron και Helleniq Energy. Παράλληλα, κατέθεσε δύο τροπολογίες που αφορούν τις τρεις συμβατικές μονάδες της Κρήτης και την αποθήκευση ενέργειας.

Διαβάστε: Βουλή: Υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή η ενεργειακή σύμβαση Ελλάδος-CHEVRON & HELLENiQ ENERGY - Την Πέμπτη η ψήφισή της από την Ολομέλεια

Όπως διευκρίνισε, με την πρώτη βελτιωτική ρύθμιση «ενισχύεται το δίκτυο του νησιού επειδή υπάρχουν πάρα πολλές παλιές μονάδες» ενώ με τη δεύτερη, «διευκολύνεται η πρόσβαση των σταθμών αποθήκευσης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και επιτρέποντας και σε μικρότερες μονάδες να μπορέσουν να εκπροσωπηθούν από τους φορείς σωρευτικής εκπροσώπησης».

Τσάφος: Για πρώτη φορά θα έχουμε ερευνητική γεώτρηση μετά από 40 χρόνια

«Για εμάς, αυτές οι τέσσερις συμβάσεις έχουν έναν αυτονόητο χαρακτήρα, και εθνικό αλλά και ενεργειακό. Η χώρα μας έχει μια πολύ συνεκτική ενεργειακή πολιτική και τα αποτελέσματα αυτής της ενεργειακής πολιτικής μπορούμε να τα δούμε γύρω μας καθημερινά: στην τιμή της χονδρικής, στην τιμή της λιανικής, στο εμπορικό ισοζύγιο και στις επενδύσεις, στην καινοτομία, στην ικανότητά μας να προσελκύσουμε τεράστιους κολοσσούς ξένους που έρχονται και λένε 'ναι, θέλω να επενδύσω στη χώρα'», τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συμπλήρωσε: «Η συμφωνία την οποία συζητάμε σήμερα, οι τέσσερις αυτές ενεργειακές συμβάσεις, χτίζουν σε ένα έργο το οποίο πάει πάρα πολλά χρόνια πίσω, Και για πρώτη φορά θα έχουμε ερευνητική γεώτρηση μετά από 40 χρόνια».