Εάν οι θεσμοί ήθελαν να σώσουν το Ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας δεν θα επέβαλαν λιτότητα, που το διαλύει, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Σρατούλης, χαρακτηρίζοντας ως “απίστευτα θρασύτατες” τις απαιτήσεις των δανειστών.

Αναφερόμενος, ειδικά, στο συνταξιοδοτικό, ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως οι δανειστές προτείνουν μειώσεις 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο στις συντάξεις, κάτι που σημαίνει νέες μειώσεις της τάξης του 15-20%. “Δεν μπορούμε να δεχτούμε κάτι τέτοιο”, ξεκαθάρισε.

Σε ό,τι αφορά στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ο κ. Στρατούλης υπογράμμισε ότι οι δανειστές λειτουργούν ως “προβοκάτορες” γιατί θέλουν την κατάργησή τους από την 1η Ιουλίου, χωρίς να σέβονται τα εργασιακά δικαιώματα. “Αν ήθελαν να σώσουν το Ασφαλιστικό σύστημα δεν θα επέβαλαν λιτότητα, που το διαλύει”.

Ερωτηθείς για τη συμφωνία με τους θεσμούς, ο υπουργός Εργασίας εκτίμησε πως μόνο πολιτική συμφωνία μπορεί να υπάρξει, γιατί η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχτεί περικοπές στις συντάξεις, ενώ έκανε λόγο για ιδεολογική και νεοφιλελεύθερη εμμονή του ΔΝΤ που δεν δέχεται τη λαϊκή εντολή που πήρε η κυβέρνηση.